StoryEditor

Hlas kritizuje rezort životného prostredia: Nevedia komunikovať s partnermi a neakceptujú požiadavky Slovákov

06.01.2022, 08:11
Autor:
TASRTASR
Za úspech rezortu považuje Hlas-SD podporu z plánu obnovy pre životné prostredie.

Medzi najväčšie zlyhania ministerstva životného prostredia  v minulom roku patrí neschopnosť komunikovať s partnermi, akceptovať odborníkov a požiadavky Slovákov.

Najviditeľnejším príkladom je nezvládnutie reformy národných parkov. Pre TASR to uviedla mimoparlamentná strana Hlas-SD v hodnotení roku 2021 v oblasti životného prostredia.

Za mnohé úspechy môžu odborníci a bývalá vláda

Veľa z úspechov, ktoré ministerstvo propaguje, napríklad vyhlásenie prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska či zálohovanie nápojových obalov, sú podľa Hlasu-SD výsledky dlhoročnej práce odborníkov, ako aj bývalej vlády.

"Vo väčšine prípadov došlo len k ich viac-menej úspešnému ukončeniu, čo nás, samozrejme, teší, pretože to poukazuje na prirodzenú kontinuitu v snahách o efektívnejšiu ochranu životného prostredia," povedala hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

Strana poukazuje, že ministerstvo predstavilo minulý rok viacero ambicióznych plánov, ale väčšinu z nich sa nepodarilo zrealizovať alebo boli spravené v neuspokojivej miere a forme.

Reforma národných parkov je premárnená šanca

Ako negatíva envirorezortu hodnotí Hlas-SD zlyhávanie v oblasti odstraňovania envirozáťaží, nezvládnutie viacerých káuz ako Podhájska, geotermálny vrt v Tatranskej Lomnici, odloženie prác na klimatickom zákone či zákone o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

​Taktiež aj nízke využívanie finančných zdrojov z Operačného programu Kvalita životného prostredia, novelu zákona o environmentálnych záťažiach a novelu zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách.

"V ochrane prírody sa nepodaril napriek sľubom výraznejší pokrok v zonácii žiadneho z národných parkov, špeciálne dokonca ani v národnom parku Muránska planina," hovorí Medveď Macíková.

Strana zároveň považuje reformu národných parkov za premárnenú šancu na kvalitnú a efektívnu reformu celého systému ochrany prírody na Slovensku.

Našli sa aj pozitíva

Za úspech rezortu považuje Hlas-SD podporu z plánu obnovy pre životné prostredie, v ktorom sa podarilo naplánovať a finančne pokryť zelené opatrenia.

"Ich realizácia však bude odborne a manažérsky náročná, v čom vidíme možný problém z hľadiska súčasných kapacít, obsadenia, ale najmä manažovania rezortu," podotkla Medveď Macíková.

Medzi pozitíva radí strana aj schválenie Akčného plánu pre implementáciu Stratégie adaptácie Slovenskej republiky na zmenu klímy či spustenie systému zálohovania.

01 - Modified: 2022-01-05 09:59:51 - Feat.: 0 - Title: OĽANO vylúčilo v komunálnych voľbách spoluprácu so Smerom, Hlasom či kotlebovcami 02 - Modified: 2022-01-05 12:31:04 - Feat.: 0 - Title: Hlas odmieta obrannú dohodu s USA. Nesmie byť v rozpore s postojmi obyvateľov, tvrdí Pellegrini
01 - Modified: 2024-04-17 10:28:02 - Feat.: - Title: Taraba dostal úlohu. Má pripraviť novú výzvu na obnovu domov 02 - Modified: 2024-04-13 10:02:40 - Feat.: - Title: Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že nebrzdí delimitáciu pozemkov v národných parkoch 03 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 04 - Modified: 2024-04-15 08:49:02 - Feat.: - Title: Košický U. S. Steel prišiel o 600 miliónov. Taraba peniaze presúva inde, zdôvodňuje to situáciou v USA 05 - Modified: 2024-04-12 09:00:53 - Feat.: - Title: Opozícia žiada mimoriadny výbor k letu vrtuľníkom štátneho tajomníka Filipa Kuffu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:45