TASR - Jaroslav Novák
StoryEditor

V Bratislavskom kraji začal jazdiť nový dopravca. Prvý deň sprevádzajú výrazné problémy

14.11.2021, 21:05
Autor:
klklTASRTASR
Župan Juraj Droba tvrdí, že dopravca ho na možné obmedzenia upozornil počas soboty.

V prímestskej autobusovej doprave v Bratislavskom kraji musia cestujúci rátať s výraznými výpadkami spojov. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba na sociálnej sieti informoval, že v najhoršom scenári môže ísť o výpadok až 30 percent spojov.

So zabezpečením regionálnej dopravy začal v pondelok nový dopravca, spoločnosť Arriva, tá informovala, že obmedzenie sa bude týkať približne 50 spojov, ktoré sa dotknú najmä okolia Pezinka a Senca. Cestujúcich prosí o trpezlivosť.

Droba tvrdí, že dopravca ho na možné obmedzenia upozornil počas soboty. "Dôvodmi má byť nedostatok šoférov, pandémia, karanténa, ale aj nechuť vodičov prejsť k novému dopravcovi," konkretizoval.

Firma sľubuje zlepšenie

Šéf samosprávneho kraja oznámil, že dopravcu požiadal o bezodkladné zverejnenie spojov, ktoré nebudú premávať a naplánovanie spojov tak, aby výpadky čo najmenej postihli dôležité spoje počas špičky.

Dopravca sa cestujúcim ospravedlnil s tým, že sa pokúsi premávku v plnom rozsahu obnoviť čo najskôr. "Akonáhle budú linky obsadené vodičmi, doprava sa vráti k bežným cestovným poriadkom. Spoje sme sa snažili prispôsobiť tak, aby výpadky čo najmenej postihli dôležité spoje," píše spoločnosť.

Arriva navyše upozorňuje, že na nástup v kraji sa musela pripraviť v rekordne krátkom čase. "Od podpisu zmluvy uplynulo len pár týždňov, v rekordne krátkom čase pripravujeme prechod prevádzky k zabezpečeniu prímestskej dopravy v Bratislavský kraj. Posledných päť týždňov oproti štandardným šiestim mesiacom zabezpečujeme priestory pre novú prevádzku, vozidlový park so všetkými technickými parametrami, nocovne pre vodičov a v neposlednom rade prijímame a zaškoľujeme nových kolegov," tvrdí firma. 

Cestujúci sú rozhorčení

To, že treba počítať v pondelok s problémami, oznámila spoločnosť na Facebooku v nedeľu večer a od rána sa na jej stránke hromadia komentáre od nespokojných cestujúcich. 

"Podľa mňa sa ešte žiadnemu dopravcovi nepodarilo naštvať toľko svojich budúcich zákazníkov ešte pred samotným spustením poskytovania svojich služieb," píše jedna z cestujúcich.

Viacerí sa sťažujú najmä na to, že ich plánovaný spoj neprišiel a majú problém dostať sa do školy či do práce. "Ľudia čakajú na zastávkach a ani netušia že 2/3 spojov dnes nejde, naše deti sa nemajú ako dostať domov, musia čakať tri hodiny na autobus, je toto podľa Vás normálne?" pýta sa ďalšia z cestujúcich. 

Kraj bude žiadať nápravu

Kraj chce takisto na dennej báze dostávať aktualizované informácie, Arriva má v priebehu týždňa predstaviť plán, ako v čo najkratšom čase zabezpečiť zazmluvnenú dopravnú obslužnosť.

"Upozornil som dopravcu, že kraj si za nevypravené spoje bude účtovať sankcie. V plnej výške," dodal Droba.

Arriva doteraz avizovala v prvých dňoch výpadok približne piatich percent spojov. Generálny riaditeľ dopravcu László Ivan deklaruje, že pracujú na tom, aby sa situácia stabilizovala v čo najkratšom čase.

"Informácie o aktuálnych obmedzeniach získajú zákazníci na webovej stránke Arriva, na bezplatnej infolinke +421 915 733 733, od pondelka do nedele aj počas sviatkov či víkendov od 6.00 do 21.00 h, alebo prostredníctvom e-mailu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.," doplnil.

Nový dopravca nahradí doterajšiu spoločnosť Slovak Lines. BSK s Arrivou ako víťazom tendra podpísal zmluvu na desať rokov za vyše 330 miliónov eur. Slovak Lines bude aj naďalej prevádzkovať autobusovú stanicu v Bratislave, ruší však spoj do rakúskeho Hainburgu i niektoré školské autobusy a spoje v MHD.

01 - Modified: 2021-10-11 08:18:41 - Feat.: 0 - Title: Bratislavský kraj bude mať nového autobusového dopravcu. Za 300 miliónov 02 - Modified: 2021-11-12 14:54:26 - Feat.: 0 - Title: Kraj si už pol roka spravuje cesty sám. Za tú istú sumu vieme opraviť dvojnásobok, tvrdí župan Droba
01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:54