TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Premiér Heger: Nízka miera zaočkovanosti je reakciou na spolitizovanie tejto témy

31.10.2021, 11:15
Autor:
redred
Eduard Heger sa v relácii spomína aj to, z akého dôvodu neodvolá ministra zdravotníctva.

Hosťom prvej časti nedeľnej relácie V politike na TA3 bol premiér Eduard Heger (OĽaNO). Hlavné témy týždňa s ním preberal moderátor Rastislav Iliev.

Na začiatku relácie sa moderátor spýtal premiéra na situáciu počas Dušičiek. Podľa jeho slov, tí ktorí chceli vycestovať, už cestujú. Majú sa však čo najskôr vrátiť. 

Spoľahnutie na zodpovednosť 

Premiér prirovnal zodpovednosť k opatreniam proti covidu-19 k červenej na semafore. Opisuje situáciu, že nie je možné ku každému semaforu postaviť policajta, ktorí by kontroloval prejazd na červenú. "Takisto, ani do každej domácnosti nemôžeme dať policajta. To sa nedá, nedá sa to zaplatiť. Musíme sa spoľahnúť na zodpovednosť." 

Eduard Heger sa vyjadril aj k téme, prečo sa nevyhlásil núdzový stav: "Zažili sme veľmi drastickú druhú vlnu, v ktorej zomrelo tisíce ľudí. Momentálne nemôžeme vyhlásiť núdzový stav na ktorý nie je ani politická vôľa. Nie je nikoho, kto by ho schválil." 

​V diskusii premiér opakovane vyzýva ľudí k "spoločenskej zodpovednosti." 

Motivácia aj výhoda očkovania 

K téme očkovania poukazuje na istý nesúlad: "Vidíme kontrast zaočkovaných a tých, ktorí nie sú. Očkovaní dnes šetria zdroje. Jeden hospitalizovaný človek v nemocnici stojí 1 200 eur."

Motiváciou by mohla byť podľa neho situácia v iných krajinách: "Vyspelé krajiny ako Švédsko a Portugalsko majú vysoké percento zaočkovaných. Preto nemajú opatrenia. Bratislavský kraj je v oranžovej farbe, a vieme že viac ako do červenej farby nepôjde." 

K motivácii dopĺňa, že všetci ktorí sa rozhodli nezaočkovať, spôsobujú problémy firmám aj štátu. 

Na otázku redaktora, prečo očkovaní nemajú výhody, premiér odpovedá, že to nie je pravda. "Očkovaní majú výhody až do bordovej farby. Existujú okresy kde chýbajú len stovky očkovaných. Napríklad ako okres Dolný Kubín či Ilava. Stačí pár stoviek očkovaných a opatrenia budú miernejšie."  

​Eduard Heger upozorňuje, že ani na povinné očkovanie u nás nie je politická vôľa. "Keby sa ľudia dali dobrovoľne zaočkovať, vyhli by sme sa opatreniam aj čiernym okresom," hovorí. 

Pomoc bežným ľuďom aj podnikateľom 

Premiér sa vyjadril aj k situáciám, kedy v obchodoch ľudia odmietali mať na sebe rúško či respirátor: "Tí ktorí sú proti očkovaniu, testovaniu a opatreniam aj šíria vírus. Bagatelizujú vírus, tvrdia že neexistuje, no končia v nemocnici." Konštatuje, že ide len o malé skupiny, na ktoré sa "posvieti" a to prináša dojem, že sa takéto situácie vyskytujú v každom obchode. 

Redaktor opäť kladie otázku, či ani tu nemôže pomôcť zvýšená kontrola policajtov. " V tomto ohľade sa spolieham na nového policajného prezidenta, ktorý povedal, že bude chrániť ľudí aj zdravotníkov. Nie je možné, aby sa ľudia báli nakupovať potraviny bez toho, aby tam prišli nejakí grázli." 

Podľa moderátora, vláda tvrdí, že pomáha ako vie. Nenasvedčuje však tomu fakt, že v čiernych okresoch smú podnikatelia predávať len cez výdajné okienko. Otázkou smeruje k možnosti zníženia DPH. 

"Zníženie DPH pomôže aj tým, ktorí to nepotrebujú. Znížené DPH nie je cesta. Potrebujeme adresne pomáhať tým, ktorí to potrebujú." Pomoc Heger vníma cez nastavený covid automat: "Čo sa týka čiernych okresov, cesta von je očkovanie ľudí nad 50 rokov." 

​Premiér, napriek zhoršeniu situácie na Slovensku, neplánuje odvolať Vladimíra Lengvarského Zároveň tvrdí, že problém nízkeho očkovania v krajine spočíva v spolitizovaní témy.

"Téma očkovania a zdravia sa spolitizovala. Prestali sme počúvať odborníkov. Preto máme takú nízku mieru zaočkovanosti," konštatuje premiér. Problém vidí aj v radoch poslancov: "Opoziční lídri dodnes nie sú zaočkovaní."

Tri kľúčové reformy 

K téme reforiem sa Heger najprv vyjadril k stave nemocníc. Podľa neho, dnes mnohé nemocnice, neposkytujú plnú starostlivosť. 30 percent obyvateľov ide za starostlivosťou do nemocnice iného okresu. Chce, aby jedna izba mala len jedno lôžko + miesto pre príbuzných. 

Ostro pritom konštatuje informáciu, že líder strany Sme rodina hovorí o zániku niektorých nemocníc: "Nikto nejde rušiť nemocnice. Boris Kollár opakuje klamstvá, ktoré šíri opozícia." Takisto odkazuje aj na reformu súdnictva, kde sa nebudú rušiť žiadne sudcovské miesta. 

Na záver diskusie zmieňuje aj reformu vysokých škôl. "Vidím to ako vec, na ktorej sa môžeme dohodnúť. Nechceme, aby študenti a vyštudovaní študenti odchádzali do zahraničia." 

01 - Modified: 2021-10-16 20:53:58 - Feat.: 0 - Title: Reforma vednej politiky je kľúčová pre úspešnú budúcnosť krajiny, tvrdí Heger 02 - Modified: 2021-10-19 16:33:51 - Feat.: 0 - Title: Mestá môžu siahnuť na miliardu z plánu obnovy. Musia však spolupracovať s vládou, pripomenul Heger 03 - Modified: 2021-10-22 15:44:21 - Feat.: 0 - Title: Heger: Slovensko pošle Litve šesť kilometrov plota na ochranu hraníc, preferuje však vedu 04 - Modified: 2021-10-23 12:35:39 - Feat.: 0 - Title: Heger: Reformy nemôžu neprejsť, parlament nie je holubník 05 - Modified: 2021-10-27 08:43:41 - Feat.: 0 - Title: Heger reagoval na horšiacu sa pandemickú stiuáciu. Ľudí nad 50 rokov vyzval na očkovanie
01 - Modified: 2024-04-11 11:16:40 - Feat.: - Title: Fico vítal Šmyhala objatím: Slovenské žabomyšie vojny sú v porovnaní s Ukrajinou až smiešne 02 - Modified: 2024-04-09 15:51:08 - Feat.: - Title: Island bude mať nového premiéra. Stane sa ním Bjarni Benediktsson 03 - Modified: 2024-03-31 06:10:00 - Feat.: - Title: Vučič navrhol za kandidáta na premiéra Miloša Vučeviča, svojho spojenca 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku 05 - Modified: 2024-03-23 22:44:37 - Feat.: - Title: "Nebezpečný pre krajinu." Taliansky vicepremiér Salvini označil Macrona za vojnového štváča
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:23