FotoHN
StoryEditor

Dve slovenské univerzity získali najväčší projekt na podporu vedy

15.10.2019, 14:24
Autor:
ČTKČTK
Dve popredné slovenské univerzity získali najväčší projekt svojho druhu na podporu vedy a výskumu v novodobej histórii krajiny. Ich zástupcovia dnes podpísali príslušné memorandum s ministerkou školstva Martinou Lubyovou, ktorá si spolu s akademikmi od projektu sľubuje tiež udržanie študentov na Slovensku. Mnoho mladých Slovákov dlhodobo odchádza študovať do zahraničia.

Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita (STU), dve najväčšie univerzity na Slovensku, si v rámci projektu rozdelia bezmála 111 miliónov eur. Z toho 95 percent pokryjú európske fondy a slovenský štátny rozpočet. Peniaze sú určené okrem iného k budovaniu infraštruktúry vrátane pavilónu špičkových technológií.

„Opravíme, zmodernizujeme, nakúpime prístroje. Staneme sa atraktívnejšími nielen pre medzinárodný výskum, ale aj preto, aby sme zastavili odliv študentov do zahraničia a aby sme prilákali zahraničných študentov a zahraničných doktorandov,“ povedal pri podpise memoranda rektor STU Miroslav Fikar. Dodal, že príprava projektu trvala štyri roky.

Projekt sa zameria na výskum a vývoj v oblasti biotechnológií, biomedicíny, pokročilých materiálov, rovnako ako na odbor informačných a komunikačných technológií.

„Cesta ku konkurencieschopnosti v medzinárodnom priestore vedie cez spájanie inštitúcií. Bez toho, aby sme vytvárali takú veľkú spoluprácu, nemôžeme v európskom výskumnom priestore dosiahnuť konkurencieschopnosť,“ uviedla Lubyová.

Slovensko sa podľa predchádzajúcej analýzy ministerstva školstva radí v EÚ vzhľadom na veľkosť svojej ekonomiky ku krajinám s najnižším podielom výdavkov na výskum a vývoj a v tejto oblasti zaostáva aj za Českom, Maďarskom a Poľskom.

Slovensko dlhodobo zápasí s nedostatočným financovaním vlastného výskumu a vývoja a s únikom mozgov do zahraničia. Podozrenie z netransparentného rozdeľovania európskych dotácií do výskumu v roku 2017 vyústilo v rezignáciu vtedajšieho ministra školstva Petra Plavčana.

01 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 04 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov 05 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Topiaci sa polárny ľad spomaľuje rotáciu Zeme. Môže mať následky na samotné meranie času
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 16:43