Ben Rschr/Wikipedia
StoryEditor

Úspech vedcov. Žabe podali lieky, dorástla jej amputovaná noha

28.01.2022, 09:05
Žaba nemá schopnosť prirodzenej regenerácie, napriek tomu sa stal na Tuftsovej univerzite opak. Žabe tam po podaní liekov dorástla amputovaná noha.

Poznatky získané na druhu africkej žaby pazúrnatky vodnej sú podľa vedcov veľkým posunom v odbore regeneratívnej medicíny, napísal denník The Guardian.

„Je úžasné, že lieky, ktoré sme vybrali, pomohli vytvoriť takmer kompletnú končatinu,“ uviedla spoluautorka štúdie Nirosha Muruganová z Tuftsovej univerzity v americkom Massachusetts.

Pazúrnatke vedci aplikovali lieky iba na 24 hodín, potom nasledovalo 18-mesačné obdobie, v ktorom jej dorástla funkčná noha.

„Fakt, že naštartovanie mesiaca dlhého procesu potrebovalo iba krátke vystavenie liečivám, naznačuje, že v žabách a možno aj v ďalších zvieratách driemajú regeneračné schopnosti, ktoré môžu byť prebudené k akcii,“ dodala Muruganová.

Veľa živočíchov má prirodzenú schopnosť obnovy aspoň niektorých končatín, vrátane mlokov, morských hviezdic, krabov či jašteričiek.

Ploskavce, kmeň prvoústych živočíchov, môžu byť dokonca rozdelení na kúsky a z každého kusu sa vytvorí celý organizmus.

Schopnosť regenerácie majú do istej miery aj ľudia - naša pečeň dorastie po rozpolení späť do plnej veľkosti a malým deťom znova dorastú končeky prstov.

Plná obnova končatiny je však u cicavcov nemysliteľná. Dorastaniu bráni aj rýchle utvorenie jazvového tkaniva, ktoré zamedzí strate krvi či utvoreniu infekcie.

Vedci vo výskume publikovanom v odbornom časopise Science Advances pazúrika amputovali zadnú nohu a ranu obalili silikónovým obalom obsahujúcim mix piatich rôznych liečiv.

Každý z liekov slúžil inému účelu, okrem iného na potlačenie zápalovosti alebo na produkciu kolagénu, ktorý mal zamedziť zjazveniu. Liečivá tiež podporili rast nervových tkanív, svalov a ciev.

Dorastená noha je citlivá a pohyblivá

Výskumníci experiment opakovali na desiatkach žiab, z ktorých u mnohých zaznamenali rýchle obnovenie tkaniva.

Niektorým obojživelníkom dorástla takmer celá noha vrátane kostí i štruktúr podobným prstom. Tieto obnovené končatiny sa hýbali, boli citlivé na dotyk a žaby ich mohli používať pri plávaní.

V niekoľkých prvých dňoch po podaní liekov vedci pozorovali aktiváciu molekulárnych procesov, ktoré normálne organizmus používa pri raste končatín u vyvíjajúceho sa embrya.

Je teda možné, že si podobné informácie uchováva aj telo dospelého človeka, ktorú by teoreticky šlo podporiť.

„Zakrytie otvorenej rany silikónom s tekutým prostredím, so správnym mixom liekov, by mohlo poskytnúť potrebné signály, ktoré by rozpohybovali proces regenerácie,“ domnieva sa Michel Levin z Tuftsovej univerzity. Odborný tím chce teraz túto techniku ​​vyskúšať na cicavcoch.

„Táto štúdia má neuveriteľne vzrušujúce dôsledky pre regeneratívnu medicínu,“ povedal Bob Lanza z inštitútu pre regeneratívnu medicínu AGRM, ktorý sa na výskume nepodieľal.

„Hoci žaby majú oveľa väčšiu regeneračnú kapacitu ako ľudia, ide o významný prvý krok,“ dodal. Podľa niektorých odborníkov by nové poznatky mohli mať do budúcnosti uplatnenie napríklad pri hojení rán bez utvorenia zjazveného tkaniva.

01 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 02 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 03 - Modified: 2024-04-02 07:27:50 - Feat.: - Title: Ochranári zo Slovenského raja stavajú na ochranu žiab zábrany 04 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov 05 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Topiaci sa polárny ľad spomaľuje rotáciu Zeme. Môže mať následky na samotné meranie času
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
14. apríl 2024 03:58