StoryEditor

Záhady mozgu. Naozaj si ho môžeme preprogramovať?

02.07.2022, 00:00
  • Kto vlastne komu vládne? My mozgu alebo on nám?
  • Odpoveď na túto otázku nie je jednoznačná, no poctivá snaha zodpovedať ju nás privedie k najhlbším otázkam o (našom) živote. Tak to teda skúsme.
  • Tento skvelý článok a množstvo ďalších nájdete každý piatok v HN magazíne. 

Keby bol mozog taký jednoduchý, že by sme ho mohli pochopiť, nebol by dosť inteligentný na to, aby sme ho prostredníctvom neho dokázali pochopiť – tvrdia svorne tí, ktorí takmer poldruhakilovej mase sivej hmoty zasvätili život. Teda neurovedci.

Vedomie tejto skutočnosti im napriek tomu nebráni v tom, aby do snahy porozumieť mu investovali všetko úsilie. A tie plody rozhodne stoja za to.

„Kedysi boli neurochirurgovia šťastní, keď po operácii mozgu pacient chodil a rozprával. Teraz potrebujeme viac. Aby nám partner pacienta povedal: viete čo, je taký ako pred operáciou. Smeje sa na rovnakých vtipoch, nestratil výrečnosť,“ vyjadril sa v rozhovore pre HN magazín neurochirurg Andrej Šteňo.

Komplexnosť mozgu sa totiž najjasnejšie vyjaví v momente, keď sa poškodí. Svoje o tom vedia aj reálne postavy z kníh legendárneho neurológa a spisovateľa Olivera Sacksa: muž, ktorý si mýlil manželku s klobúkom, či žena, ktorá po autonehode nedokázala nielen stáť, ale ani ležať.

Tak fatálne sa jej porušilo centrum rovnováhy. Nehovoriac o ľuďoch, ktorí si z ničoho nič prestali cítiť vlastné telo, celé hodiny počuli v ušiach neexistujúcu hudbu alebo začali ignorovať všetko, čo sa nachádza vľavo. Vrátane ľavej polovice ich tváre a tela.

Ukrutné a rozmanité pasce, do ktorých človeka aj v 21. storočí vháňajú neurodegeneratívne ochorenia typu ALS či Alzheimerova choroba, motivujú vedcov k heroickým výkonom. A hoci výsledky ani zďaleka nie sú také, ako by (sme) chceli, porozumenie mozgu sa i tak prehlbuje kvantovými skokmi.

image

Zdravý tréning mozgu. Poradíme vám, ako sa naučiť počítať z hlavy

A špičkové zobrazovacie prístroje čoraz viac svedčia o tom, že človek môže byť väzňom svojho mozgu aj bez onkologických nálezov a iných podobných ochorení. Napríklad aj v dôsledku zlej výchovy či traumatických zážitkov. Ako sa tieto pasce prejavujú a ako sa z nich vymaniť? A vládne teda mozog nám alebo my jemu? Na všetky tieto otázky prináša veda posledných rokov fascinujúce odpovede.

V galérii nájdete návod na lepšie fungovanie mozgu: 

Emocionálny a racionálny mozog

Ľudstvo dlho žilo v predstave, že človek je bytosť čisto rozumná a racionálna. Presnejšie – že ňou môže byť, ak správne zapojí vôľu a zušľachtí svoj charakter. Prinajmenšom od čias Sigmunda Freuda je však táto téza viac neudržateľná.

Tak, ako sa prostredníctvom samotnej vôle nikto na svete nedokáže zamilovať, zmeniť svoju sexuálnu orientáciu či zaspať, nevládneme ani mnohým iným silám v nás. Neznamená to, že sme voči každej z nich bezmocní. Akurát sme aj vďaka najmodernejším zobrazovacím prístrojom zistili, že sa osedlávajú inak než vôľovými zložkami.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 71% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-24 06:50:00 - Feat.: 0 - Title: Zdravý tréning mozgu. Poradíme vám, ako sa naučiť počítať z hlavy 02 - Modified: 2022-06-02 08:05:14 - Feat.: 0 - Title: Zápal mozgu môžete dostať aj bez kliešťa na tele, na očkovanie nie je neskoro ani v lete 03 - Modified: 2022-05-27 20:30:57 - Feat.: 0 - Title: Varovné príznaky možnej demencie. Čomu venovať pozornosť a kedy problém riešiť?
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 04 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 00:28