Tehotenstvo a obezita sú dve odlišné veci
StoryEditor

Tehotenstvo a obezita sú dve odlišné veci

29.09.2023, 14:22

Mnoho aktívnych žien sníva o materstve. Iné majú nočné mory z toho, čo tehotenstvo urobí s ich telom. Celkový nárast váhy v tehotenstve je spôsobený váhou dieťaťa, placenty, plodovej vody, maternice, pŕs, krvi a zásob tuku na pôrod a dojčenie. Ideálny stav by bol, keby ženy s nízkou hmotnosťou na začiatku tehotenstva pribrali 13 – 18 kg a ženy s nadváhou približne 7–11 kg.

Pokiaľ uvažujete o tehotenstve, začnite s kvalitnejším stravovaním

Nastávajúce mamičky by mali telu každý deň dodávať živiny potrebné pre súčasné i budúce zdravie svojho nenarodeného dieťaťa aj ich samotných. Športová výživa v období pred tehotenstvom by mala byť bohatá na folát a vitamín B, ktoré zabraňujú poškodeniu mozgu plodu pri počatí a znižujú riziko niektorých vrodených vád. Folát je prírodná forma tohto vitamínu B, ktorý je obsiahnutý v potravinách. Kyselina listová je naopak jeho syntetickou formou obsiahnutou v doplnkoch alebo obohatených potravinách.

Každá žena-športovkyňa prežíva tehotenstvo individuálne

Niektoré sa cítia dobre, chutí im, pravidelne cvičia a bez problémov „preplávajú“ deviatimi mesiacmi pred narodením dieťaťa. Iné trápi únava, nevoľnosť, bolesti chrbta a ďalšie ťažkosti, takže počítajú každý deň svojho tehotenstva. Niektoré priberú viac, než čakali. Iné naberú kilogramy podľa obvyklých predpokladov. Jedzte podľa toho, ako máte hlad, a verte tomu, že pravidelná strava prispeje k primeranému rastu váhy vášho tela, vývoju zdravého dieťaťa a radosti z príjemného cvičebného programu. Cvičenie môže zvýšiť vašu fyzickú kondíciu a znížiť pravdepodobnosť pôrodu cisárskym rezom, ale na prírastky váhy pravdepodobne vplyv mať nebude. Počas tehotenstva sa riaďte radami z prvých dvoch kapitol tejto knihy a prečítajte si ďalšie knihy o tehotenstve. Vaša výživa by sa mala zamerať na potraviny s vysokým obsahom kyseliny listovej a vápnika, mali by ste jesť tmavú a pestrofarebnú zeleninu, čerstvé ovocie ako pomaranče a ďalšie citrusové plody, celozrnné výrobky a potraviny bohaté na železo a bielkoviny. Ženy-športovkyne, ktoré majú na začiatku tehotenstva nedostatok železa, majú vyššie riziko anémie. Tehotenstvo je už tak dosť vysiľujúce

Asi dve tretiny žien zmenia v priebehu tehotenstva chuťové preferencie

Môže sa objaviť nechuť k mäsu, zelenine alebo káve. Ak neudržíte v tele nič viac ako pár suchárov, buďte v pokoji, pretože vaše dieťa bude čerpať živiny zo zásob, ktoré ste vo svojom tele nazhromaždili zo stravy pred začiatkom tehotenstva. Ak toho zjete naozaj málo, pretože trpíte nevoľnosťou trvajúce dlhšie ako tri mesiace, bolo by vhodné konzultovať váš stav s dietológom, ktorý navrhne spôsob, ako vašu stravu vyvážiť. Ak máte neobvyklé chute na soľ, tuky alebo červené mäso, je možné, že vám múdra matka príroda odporúča potraviny so živinami, ktoré potrebujete. Keď budete s primeranou striedmosťou týmto chutiam podliehať, nebude to ničomu vadiť, preto počúvajte svoje telu a reagujte zodpovedajúcim spôsobom. Chuť na sladké skúste riešiť zdravšími variantmi klasických sladkostí, napríklad ovsenými sušienkami s hrozienkami, vanilkovým gréckym jogu perou alebo sušeným ananásom a datľami. Vaše telo napríklad skutočne potrebuje práve to jedlo, po ktorom túžite. Snažte sa jesť zdravú stravu pred tehotenstvom, vytvoríte si tým zásoby živín a telo sa potom lepšie vyrovná s podivnými chuťami a rannými nevoľnosťami v jeho priebehu.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 02:12