Dobrý tréner
StoryEditor

Pravidlá dobrého trénera

06.01.2024, 15:46

Hoci to na prvý pohľad nevyzerá, jednou z najdôležitejších zásad kvalitného tréningu je využitie času pri tréningu. Ak by sme sa pozreli na „bežný“ tréning, zistíme, že deti stoja väčšinu času v radoch a čakajú až na ne dôjde rad a ony môžu vykonať cvičenia. To má často za následok to, že sa deti nudia a snažia sa čakanie niečím vyplniť.

1. Tréner dopredu pripraví koncept tréningu, v ktorom rozdelí družstvo do niekoľkých menších skupín a určí cvičenia, ktoré budú jednotlivé skupiny robiť.

2. Podľa aktuálneho počtu asistentov, ktorí sa na tréning dostavia (ak nechodia pravidelne), sú deti rozdelené do skupín, pričom každú skupinu vedie jeden asistent. Pripravený počet skupiniek sa prípadne môže vzhľadom na aktuálnu situáciu upraviť. Spravidla býva pri tréningu v prvých rokoch prípravy vytvorených 5–6 skupín a v neskorších rokoch väčšinou 3–4 skupiny. Všetko je však závislé od počtu detí, ktoré na tréning dochádzajú.

3. Rozcvičenie je obvykle vykonávané spoločne, a to tak, aby čo najmenej zasahovalo do vlastného času tréningu. Podstatou tejto požiadavky je využitie vlastného času na tréning. Po príchode na športoviská a spoločnom rozcvičení a zapracovaní sú jednotlivé skupiny rozmiestnené do príslušných priestorov (stanovísk) na ihrisku (alebo v telocvični), pričom je vhodné, aby bola čo najlepšie využitá celá cvičebná plocha.

4. Na jednotlivých stanovištiach je vykonaný výklad obsahu cvičenia, ktoré bude nasledovať. Pokiaľ ide o nové činnosti, výklad v skupine vykonáva tréner. V prípade už známych cvičení ho vykonávajú asistenti.

5. Pri vlastných cvičeniach tréner nepracuje so žiadnou skupinou, ale postupne prechádza medzi jednotlivými stanovišťami a kontroluje, či nácvik prebieha na potrebné úrovni. Pokiaľ tomu tak nie je, vykonáva na mieste potrebné korekcie.

6. Jednotliví asistenti majú za úlohu dohliadať na to, aby boli plnené vyššie uvedené tréningové zásady.

7. Podľa obsahu tréningu a spôsobu organizácie skupín riadi tréner výmenu skupín na stanovištiach.

8. Záverečná časť tréningu je opäť obvykle vykonávaná spoločne.

Pretože je nutné v príprave na tréningovú jednotku zladiť všetko tak, aby sa jednotlivé skupiny navzájom neobmedzovali, je nutné, aby bola príprava na tréningovú jednotku predbežne prediskutovaná s asistentmi, ktorí sú potom pripravení aj na možné kolízie a môžu včas reagovať na eventuálne zmeny.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
22. apríl 2024 18:21