Pre vytrvalcov existujú dve cesty, ako sa zrýchliť
StoryEditor

Pre vytrvalcov existujú dve cesty, ako zrýchliť

19.12.2023, 10:12

Zvýšte frekvenciu svojich krokov a predĺžte let, pričom musíte všetko udýchať. Ak chcete uspieť, urobte svoj členok flexibilnejším, svaly pružnejšími. Každý bežec by mal podľa svojej individuálnej biomechaniky využiť optimálnu kombináciu dĺžky kroku a frekvencie.

Pri došľape dbajte na to, aby vaše nohy došľapovali pod vašim ťažiskom. Rozhodne sa vyvarujte prehnane dlhým krokom, pretože keď ide vaša noha ďaleko pred ťažisko vášho tela, tak narušíte plynulosť behu (skáčete - skákanie nie je beh). Príliš krátky krok vás zase bude stáť príliš veľa energie a kyslíka. Tým utrpí efektivita vášho behu.

Dôležité je nájsť ideálny rytmus a dĺžku kroku

Ideálne je, keď máte možnosť vybehnúť si na atletickú dráhu, na ktorej môžete testovať rôzne tempo. Pokiaľ nemáte k dispozícii atletickú dráhu, nájdite si rovný úsek cesty zodpovedajúcej dĺžky asi 400 metrov. Cieľom testu je nájsť frekvenciu a dĺžku kroku – rýchlosť, ktorou budete schopní bežať po dlhú dobu bez zjavných výkyvov (pri optimálnej pulzovej frekvencii – pre každú závodnú dĺžku je iná). Na toto by ste mali byť schopní prísť sami, bez cudzej pomoci. Jednoducho mali by ste sa naučiť nielen ovládať svoje telo, svoj krok, svoj dych, ale mali by ste sa naučiť počúvať, čo vám tým vaše telo oznamuje. Pre vašu predstavu dobrí atléti behajú frekvenciou krokov (kadenciou) cca 180 krokov za minútu, čo predstavuje 3 kroky za sekundu. Ak zistíte, že vaša kadencie je nižšia ako 180 krokov za minútu, mali by ste sa pokúsiť ju na túto hranicu dostať. Ale ako vyššie uvedené, dôležité je ctiť vašu prirodzenú biomechaniku pohybu. To znamená, ak vám bude vyššia kadencia nepríjemná, zostaňte na tej, ktorá vám vyhovuje.

Keď zdvíhate koleno príliš vysoko, je to pre vytrvalostného bežca veľmi neekonomické

Pri behu by malo čo najviac energie smerovať do horizontálneho, nie do vertikálneho pohybu. Vaše ťažisko by malo byť pokiaľ možno stále v jednej rovine (výške). Dĺžku vášho kroku ovplyvní aj to, ako máte skrátené (respektíve pružné) svaly, takže pravidelné naťahovanie vám tiež veľmi pomôže na dĺžke kroku zapracovať. Pokiaľ ide o kadenciu krokov, tak s ňou vám zase pomôže pravidelné vykonávanie aspoň malej bežeckej abecedy. Pri behu je dôležitý aj rytmus dýchania. Platí u neho však to isté ako pri biomechanike pohybu. To znamená, že intenzita dýchania by mala zodpovedať vašej rýchlosti a mala by vám byť príjemná. Existujú určité vzorce, koľkokrát sa nadýchnuť pri rôznej frekvencii krokov, ale berme to tak, že to je už vyššia matematika pre skutočnú bežeckú špičku. Pre vás je dôležité, aby ste sa pri vytrvalostnom behu pokiaľ možno nedostávali do anaeróbnej zóny, to znamená, že vám dôjde kyslík. Čo sa týka odporúčaného nadychovania nosom, resp. vydychovanie ústami. Určite je tento druh dýchania účinnejší, ale ak ho nezvládate, tak si s tým až tak nelámte hlavu. Oveľa dôležitejšie je vôbec dýchať. Pokiaľ dostanete do pľúc dostatok vzduchu, aby ste mohli bežať ďalej, potom je všetko v poriadku. Väčšina bežcov rovnako dýcha tak, že na dýchanie používa ústa aj nos.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
22. apríl 2024 18:21