Deti treba najskôr viesť k všestrannosti
StoryEditor

Deti treba najskôr viesť k všestrannosti

10.10.2023, 10:06

Niekedy okolo piateho až šiesteho roku je vhodné začať so športovými krúžkami, aby sa deti všeobecným spôsobom začali na šport orientovať. Čo ešte neznamená, že deti majú „dramaticky“ trénovať. Sú to skôr športové krúžky, kde sa začína s nejakými jednoduchými pohybmi.

Dôležité je, aby deti mali všestranný pohybový rozvoj

Aby nechodili len na plávanie, kde hodiny plávajú od hrany bazéna k hrane oproti, ale aby prevádzkovali všetky možné pohybové aktivity: hry, atletiku, gymnastiku, plávanie. Základom je čo najširšie pohybové spektrum, všeobecná príprava. Až  na ňu by sa postupne mala nabaľovať určitá špecializácia. Na druhú stranu to ešte neznamená, že deti, ktoré chcú hrať futbal, ho hrať nesmú. Optimálne je, ak dieťa dvakrát týždenne chodí na futbal a k tomu sa ešte venuje ďalším športovým aktivitám. Významnou požiadavkou týchto základov v športe je, aby deti pohyb bavil, aby do krúžkov chodili radi. Pri výbere športových krúžkov však neexistuje jednoznačný návod, ktorý by nám pomohol vybrať najvhodnejší šport, a ktorý by jasne určil, kedy s tréningom začať. Závisí to od množstva faktorov, ktoré súvisia s typom športu, či vývojom detí. Každá disciplína je totiž postavená na inom pohybovom základe a vyžaduje si odlišné predpoklady. U niektorých športov, napríklad gymnastiky alebo krasokorčuľovania, deti začínajú už v dvoch až troch rokoch. Ale na dosiahnutie vrcholovej úrovne u iných športov nie je problém začať ani napríklad okolo desiatich rokov. Či už dieťa začne skôr alebo neskôr, je to správne, pokiaľ mu šport prináša naozaj radosť a nie je pre neho skôr za trest. Jednoducho záleží na type športu. Ak začnete v desiatich rokoch hrať tenis, je relatívne menšia pravdepodobnosť, že sa dostanete na vrchol. Ak v desiatich rokoch začnete vzpierať, je to ešte o päť rokov skôr, než sa bežne začína. Všeobecne môžeme povedať, že so športami s vysokou mierou technických predpokladov a požiadaviek, ako sú gymnastika, plávanie alebo kolektívne hry, sa začína o niečo skôr. So športmi, ktoré sú charakteristické skôr nároky na rozvoj rýchlosti, sily a vytrvalosti, sa začína neskôr.

Najväčší problém je, že rodičia si často premietajú do detí svoje vlastné ambície

Tie často súvisia s ich nenaplnenými (alebo naopak naplnenými) športovými predstavami. Snažia sa deti zapojiť do „svojho vysnívaného“ športu a očakávajú, že ak oni majú k tomuto športu pozitívny vzťah (či už pasívny, alebo aktívny), potom aj deti musia mať tento vzťah. A vôbec nechápu, že toto nie sú spojené nádoby. Deti hľadajú v športe iné hodnoty ako dospelí a jeden z najdôležitejších faktorov je ten, aby sa na tréningu bavili, aby z neho mali pozitívny zážitok. A práve preto by mali rodičia dať deťom šancu spoznať väčšie spektrum športov. Nechodiť len na futbal, gymnastiku alebo atletiku, ale navštevovať rozmanité (a často aj netradičné) športy, aby si dieťa samo urobilo predstavu o tom, čo by chcelo robiť a v čom by sa chcelo realizovať. Ďalšou významnou oblasťou, ktorá môže výrazne zasiahnuť do výberu športu, sú aj rodinné financie. Šport u detí môže byť lacnou, či naopak finančne náročnou záležitosťou. Pokiaľ je rodina finančne silná, potom nie je vo výbere športu zásadne obmedzovaná. Horšie je to v opačnom prípade, teda pokiaľ má rodina obmedzené finančné prostriedky. Vtedy sa dajú vybrať také športy, ktoré je možné prevádzkovať v bežnom prostredí, akými sú školské ihriská alebo školská telocvičňa a také nepotrebujú špeciálne drahé vybavenie.

Každý rodič by určite uvítal, ak by jeho dieťa bolo nadané vo všetkých oblastiach

Ale, bohužiaľ, s najväčšou pravdepodobnosťou bude vo väčšine priemerné, čo vyplýva práve z pravdepodobnosti. Na druhú stranu má vaše dieťa určite na niečo predpoklady. A s vysokou pravdepodobnosťou aj na nejaký šport. Zásadné je teda je nájsť ten šport, kde sa môže realizovať. Samozrejme, že mnoho rodičov povie, že ich syn či dcéra sú nešikovní na akýkoľvek šport. Ale to je len na prvý pohľad. Je mnoho športov, ktoré vyžadujú veľmi špeciálne predpoklady – strelectvo, sumo, curling alebo šípky. Jednoducho nie všetky športy sú o veľkej sile alebo vytrvalosti. Pokiaľ bude mať rodič chuť naozaj zistiť, či a aké športové predpoklady dieťa má, potom existujú dve alebo tri možnosti. Najdôležitejšie zo všetkého je, aby daný šport deti bavil. Napríklad, aj keby malo špičkové predpoklady ku skoku na lyžiach, ale bojí sa výšok, tak taký šport určite robiť nebude.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 19:05