Naučiť sa dýchať je veľmi praktické riešenie
StoryEditor

Naučiť sa dýchať je veľmi praktické riešenie

08.09.2023, 12:22

Najčastejšou chybou, ktorú robí začiatočný bežec je, že si pomýli beh so šprintom. Jednoducho vybehne na svoju prvú bežeckú trasu najvyšším možným tempom, akého je momentálne schopný. Výsledok poznáme všetci - stačí niekoľko málo minút, niekomu dokonca niekoľko málo sekúnd a končíme v hlbokom predklone a hľadáme pľúca na chodníku, pretože naše pľúca to nedali a to napriek tomu, že srdce v tú chvíľu bije v najvyššom možnom rytme, ktorého je schopné.

V bežnom živote podobný pocit tiež dobre poznáme, väčšinou ho zažívame vo chvíli, keď sme vystavení nadmernému stresu a my máme pocit neskutočne silného tlaku, ktorý nám zviera všetky vnútornosti. Máme pocit, že sa nemôžeme nadýchnuť a to našej situáciu ešte viac zhoršuje. Najúčinnejšie nám v tejto chvíli pomôže, keď sa zameriame na svoj dych a silou vôle sa niekoľkokrát zhlboka nadýchneme. Ak začínate behať (začiatočníci), ak začínate svoj tréning (nemusí byť len bežecký), rozdýchajte najskôr svoje pľúca, aby boli po celý tréning, po celý závod, po celú dobu cvičenia schopné zásobiť všetky bunky vášho tela kyslíkom. Na začiatku tréningu bežte (choďte) tak, aby ste sa nezadychčali, aby ste zvolené tempo boli schopní v pohode udýchať. Ak sa toto naučíte, tak dosiahnete to, že v tréningu (v práci) budete schopní podávať vysoké výkony, bez toho by to pre vás znamenalo stres. Naučiť sa riadiť svoj život podľa svojho dychu sa oplatí a na rozdiel od drahých meračov pulzovej frekvencie vás to nič nestojí.

Iba behať nestačí, treba posilňovať a preťahovať svaly

Keď človek objaví krásu behu, má tendenciu len behať a to bez ohľadu na to, či behá pre zdravie, na výkony či preto, aby si udržal váhu alebo aby schudol. Dokonca to ide tak ďaleko, že je mu ľúto, keď všetok čas, ktorý si vyhradí na hýbanie sa, nemôže venovať len behu, pretože by mal aj cvičiť (posilňovať a preťahovať), či sa venovať iným druhom športov. Človek má, a bežcov či bežkyne nevynímajúc, tendenciu upadať do stereotypov. Niečo začneme robiť, začne sa nám to páčiť, a aj keď vieme, že by nám viac prospela pestrosť, tak tvrdošijne zostávame na pozíciách. Nie len v prípade behu to znamená po čase stagnácii či dokonca pokles. Keď ste konečne boli schopní po rokoch niečo začať robiť (behať) pravidelne, tak by ste - ak chcete, aby vás behanie napĺňalo rovnako ako teraz, aby vám prinášalo rovnaké uspokojenie, stále lepšie výsledky - časť času (tak štvrtinu) mali venovať aj posilňovaniu a preťahovaniu.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
22. apríl 2024 18:21