V našom tele sa stále niečo deje
StoryEditor

V našom tele sa stále niečo deje

30.08.2023, 12:56

V našom tele neustále prebieha množstvo procesov, kedy sa niečo odbúrava, buduje, transportuje, opravuje. Telo nie je nikdy v pokoji, dokonca ani v čase, keď si poobede len tak na hodinku pospíme. Všetky tieto procesy majú za úlohu zaistiť, aby v našom tele všetko vyzeralo tak, ako má a všetky životné procesy prebiehali v súčinnosti a vzájomnej harmónii.

Počas behu v tele prevažujú odbúravacie procesy

Svaly pracujú, srdce bije rýchlejšie, dýchanie zaisťuje prísun kyslíka a odvod oxidu uhličitého, metabolizmus beží na plné obrátky, aby telo bolo zásobené energiou. No a zrazu sú zásobárne prázdne, svaly sa unavia a beh je stále namáhavejší. Pri strate telesných tekutín prostredníctvom potu a dýchania sa rozhodí hospodárenie s vodou, väzy a šľachy začnú trpieť mikroprasklinkami. Ale hoci sa toto všetko pri behu deje, tak behanie nie je nezdravé, pretože naše telo po dobehu spustí regeneračné a opravné procesy, ktoré majú za úlohu všetky napáchané škody opraviť.

Príprava na ďalší tréning

Celý vtip správneho tréningu tkvie v tom, že nielen že naše telo dokáže pomocou regeneračných a opravných procesov dosiahnuť pôvodný stav, ale dokáže dokonca vybudovať všetky systémy lepšie – výkonnejšie, než boli predtým. Zásobárne energie nielen doplnia, ale naplnia ich o niečo viac, než boli predtým. Pre lepšie zásobenie krvi rozšíri krvné riečisko o ďalšie kapiláry, ktorými bude môcť privádzať krv do pracujúcich svalov, zvýši sa množstvo pretekajúcej krvi. Opravené svaly budú silnejšie a pružnejšie.

Tieto mechanizmy označujú športoví vedci ako princíp superkompenzácie

Telo nielenže dokáže vyrovnať následky predchádzajúceho zaťaženia, ale ešte ho dostať nad pôvodnú úroveň. Telo to nerobí z dôvodu, že by sa nám chcelo zavďačiť, ale v podstate ako svoju vlastnú ochranu pred tým, než mu opäť „naložíte“. Toto všetko, tieto procesy v tele môžu prebiehať len vtedy, keď telu poskytnete aj dostatočný čas na regeneráciu. Z tohto pohľadu by ste mali brať regeneráciu ako prípravu na ďalší športový výkon a pri tom by ste mali svoje telo pokiaľ možno maximálne podporiť. Obrátene sa na to môžete pozrieť tak, že pokiaľ regeneráciu zanedbávate, tak vaša výkonnosť buď stagnuje, alebo dokonca klesá. Telo jednoducho nemá energiu ani čas na svoju jednoduchú obnovu, nieto ešte na výstavbu niečoho vyššieho. Tú energiu i čas, ktoré by mohlo tomuto venovať, vy míňate pri tréningu. Dĺžku a charakter regenerácie nejde všeobecne stanoviť, je to čisto individuálna záležitosť. Čím vyššia je základná vytrvalosť a čím mladší je organizmus, tým menej času potrebuje človek na regeneráciu. Je však nutné brať ohľady na celkové zaťaženie bežca, pritom treba nielen počítať s vlastným tréningom či výkonom v iných druhoch športu, ale treba brať ohľad aj na pracovné vyťaženie (stres), rodinné záležitosti, celkové zdravie, prípadné zranenia… Doba opravy svalových buniek, znovuvybudovanie svalových vlákien, uvedenie do rovnováhy enzýmového, imunitného a hormonálneho systému, zotavenie kĺbov, väzov a šliach, trvá po maratóne 3 – 6 týždňov, po ½ maratóne približne 2 týždne, po desaťkilometrových pretekoch zhruba týždeň.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 04:52