Na začiatku je lepšie behať po asfalte či mäkkej ceste?
StoryEditor

Na začiatku je lepšie behať po asfalte či mäkkej ceste?

30.06.2023, 11:41

Behanie po mäkkých cestách je fyzicky oveľa náročnejšie a fakticky aj oveľa rizikovejšie ako behanie po pevných cestách. V mäkkom teréne sa zaboríte, teda vám dá oveľa viac práce sa odraziť. Navyše keď si vezmeme, že v mestách sa dostaneme na mäkký povrch najskôr na trávnikoch v parkoch, kde okrem toho že sa zaboríme, hrozí aj to, že povrch poskytuje rôzne nerovnosti a tým riziko zranenia.

Beh po asfalte či spevnených cestách

Všeobecne sa dá povedať, že pokiaľ beháte po asfalte niekde v parku alebo cyklotrasách, tak ten beh, aj s prihliadnutím na nedokonalú techniku, ide relatívne v pohode. Pretože asfalt je vlastne guma a ako je známe guma je pružná. Navyše asfalt je väčšinou hladký, topánky k nemu menej priľnú a váš beh (pohyb) je plynulejší. Spevnené, či už parkové alebo lesné cesty majú predsa len hrubší povrch a odvalenie nohy a následný odraz trvajú dlhšie ako na asfalte. Aj preto na asfalte beží pri rovnakej intenzite (rovnakom profile) človek rýchlejšie, než na spevnených cestách. O mäkkom povrchu už vôbec nehovoriac. Pokiaľ sa rozhodnete, že dáte terénu predsa len šancu, tak bude dobré, keď sa zoznámite s tým, čo vás bude čakať. Beh v teréne poskytuje možnosť behania po rôznom povrchu.

Nespevnený povrch

Ak po nespevnenej ceste neprešiel práve vo chvíli, keď bolo blato, traktor alebo v lese nejaký ťažký ťažobný stroj, tak je to vcelku v pohode. Beh po takej ceste je potom väčšinou príjemný, pretože povrch je mäkký a pružný. Pokiaľ sa s ňou ale pohrali kolesá ťažkých strojov, vznikajú nepríjemné brázdy. Ak je sucho, sú stvrdnuté a beh v nich je náročný pre členky. Ak je naopak mokro, sú plné vody a tak nám väčšinou nezostáva nič iné ako opustiť takúto cestu a bežať radšej po poli alebo lesom.

Spevnené povrchy

Pokiaľ tvorí spevnený povrch jemný štrk, je to celkom dobré. Aj keď sa nám pod nohami ľahko mrví a nemôžeme sa poriadne odraziť, tak je to lepšie, než keď sa niekto rozhodne na cestu vysypať hrubý štrk alebo dokonca kamene z nejakej stavby. To je potom skôr na kostrbatú chôdzu ako na behanie. V tomto prípade je tiež vhodnejšie voliť beh priamo v teréne, než po takejto ceste. Každý povrch má svoje priaznivé vlastnosti, ale aj riziká.

Lesné a horské cesty

Lesné horské cesty nám dokážu prichystať veľmi rozmanité prekvapenia. Tými najčastejšími sú korene vytŕčajúce zo zeme. Dosť často tadiaľ vedú aj korytá potôčikov či riečok. Pokiaľ sú vyschnuté, tak to ešte ide, väčšinou si očami vyhliadnete miesta, po ktorých sa bezpečne budete pohybovať smerom dopredu. V okamihu, keď ale zaprší, alebo pokiaľ sa takouto cestou vydáte skoro na jar, budete sa po takejto ceste pekne kĺzať. Ako si v takom prípade čo najlepšie poradiť? Pred pár rokmi by ste si museli niekde odrezať jednu či dve vetvy a s ich pomocou sa pokúsiť bezpečne takéto miesto prekonať. Dnes je to oveľa jednoduchšie. Vezmete si so sebou do ruky, prípadne do bežeckého batôžku, dve palice na Nordic Walking a máte o všetko postarané. Vo chvíli, keď ich budete potrebovať, ich len upravíte na príslušnú dĺžku a získate hneď ďalšie dva pevné oporné body pre svoj bezpečný beh.

Behanie s palicami

Palice na Nordic Walking či na Nordick running by v podstate mohli byť vo výbave každého bežca, ktorý sa chystá behať v zložitejšom teréne. Nikdy neviete dopredu, kedy ich budete potrebovať. Nehodia sa len k bezpečnejšiemu zdolávaniu nebezpečnej cesty alebo ťažkého horského terénu, ale v prípade, že máte smolu a privodíte si nejaké zranenie, máte hneď po ruke vhodný prostriedok na prípadné spevnenie pomliaždenej alebo zlomenej končatiny, ale hlavne vám pomôžu či znížia riziko toho, že si vôbec nejaké zranenie spôsobíte, pretože dokážu za pomoci rúk korigovať aj váš prípadný zlý došľap.

01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 03 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 04 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 05 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
30. apríl 2024 14:44