StoryEditor

Prečo s deťmi hovoriť o financiách a čo robíme zle

17.04.2023, 00:00

Učíme svoje deti dobre zaobchádzať s peniazmi a bavíme sa s nimi o financiách? Ako viesť svojich potomkov k finančnej gramotnosti a zodpovednosti a prečo to má zmysel? Nad týmito aj ďalšími otázkami sa v komentári zamýšľa riaditeľ finančnej spoločnosti Simplea Peter Michajlov.

Na deti sa vo financiách väčšinou zabúda. Pokiaľ si na ne niektorá z bánk náhodou spomenie, tak často len kvôli tomu, aby sa prostredníctvom nich dostala k ich rodičom a tých, pod rúškom výhodných detských produktov, tzv. „rozbankovala“. Tento, na prvý pohľad komplikovaný novotvar pritom neskrýva nič iného, než predaj detských bankových produktov, u ktorých je zapojenie rodiča a jeho voľných finančných prostriedkov nutné. Často sú to rôzne formy (nie príliš výhodného) detského sporenia, pôžičiek na športové vybavenie, detské tábory a podobne. Teda veci a produkty, u ktorých sa síce dieťa v oblasti vlastnej finančnej gramotnosti nič extra nenaučí, banka ale sprostredkovane získa ako klienta rodičov.

Dlhoročnou pravdou obchodu je, že pokiaľ dostávate produkt zdarma, potom ste vy tým produktom. Pri detských a študentských účtoch tomu nie je inak. Preto pokiaľ deti, mladiství a študenti čerpajú nekonečné výhody bankových účtov, ktoré sú často poskytované i v dospelosti až do veku 26 rokov, nemusia byť výhody a zľavy skutočne zdarma. Mladé ročníky často vedú k predstave, že napríklad výplatu je možné minúť úplne celú, pretože banka predsa ochotne poskytne kontokorentný úver, alebo kreditnú kartu, že na akékoľvek väčšie výdavky nie je nutné postupne sporiť a uvedomovať si tým ich hodnotu, ale naopak tieto veci nakupovať okamžite, často využitím drahých spotrebiteľských úverov. To všetko je samozrejme zle.

 

 

Našetrite deťom na štúdiá. Poradíme vám, ako.

 

Rodičia dávajú deťom hotovosť

Na chvíľu dajme stranou banky a poďme sa pozrieť, ako k finančnej gramotnosti deti vychovávajú rodičia. Z nášho interného prieskumu vyplýva, že hoci vo svete dospelých hrá hotovosť čím ďalej tým menšiu rolu, pri deťom na nej stále lipneme. V reštauráciách sa medzi rokmi 2019 a 2023 počet ľudí platiacich kartou takmer strojnásobil, napriek tomu v prieskume štyri pätiny rodičov detí mladších ako 10 rokov uvádza, že deťom dávajú len hotovosť. Spomedzi starších detí (11 až 15 rokov) dostáva len hotovosť zhruba polovica z nich.

Zodpovedá to však realite dnešnej doby? Koľko rodičov dnes dostáva svoju vlastnú výplatu v hotovosti? Napriek tomu, že žijeme čím ďalej tým viac bez hotovosti, deti vychovávame presne naopak a nepripravujeme ich na život, v ktorom budú prím hrať naopak peniaze elektronické. Neučíme ich obozretnosti a zodpovednosti k peniazom, ktoré fyzicky nedržia v ruke a tým pádom ich dokážu minúť doslova na „pípnutie karty“. Práve jednoduchosť v míňaní elektronických peňazí je doslova lavínovým problémom dneška. Pípnutie karty totiž menej bolí, človek nevyberá z peňaženky bankovky, nemusí ich odovzdať predávajúcemu, odpadá celá psychologická hra po stovky rokov spojená s výmenou fyzických statkov, ktorá vždy musela byť výhodná pre obe strany.

Svitá na lepšie časy

Znie to všetko možno až príliš depresívne. Banky nám kazia deti výchovou k dlhom. Sami im dávame bankovky a mince, pritom platíme kartou. Ono to ale nebude tak zlé. Iný záver z nášho prieskumu totiž dokazuje, že prakticky všetci rodičia sa chcú s deťmi o peniazoch rozprávať – nevedia však ako.

Veľká časť, v našom prípade takmer tretina rodičov, sa s deťmi o peniazoch rozpráva na pravidelnej báze. To je skvelý výsledok! Baviť sa peniazoch nie je dôležité len preto, aby ste mohli vysvetľovať základy a princípy, ale taktiež aby ste korigovali vplyv okolia.

Spomínaný prieskum totiž dokazuje, že zďaleka najviac sú deti vo svete financií ovplyvňované svojimi kamarátmi. Tí mladší potom majú na druhom mieste reklamu v televízii a starší naopak reklamu na internete. Obe vekové kategórie potom ešte významne ovplyvňuje škola a dnes aj v nej úplne bežné predajné automaty.

Pokiaľ teda necháte tému peňazí voľne plynúť bez vlastnej intervencie, predstavte si, že druhý informačný zdroj, hneď po vás, sú kamaráti v škole a všadeprítomná reklama. Z takého informačného mixu nevykrešú nič dobrého ani tí najtalentovanejší a najbystrejší.

image
Shutterstock

Ako začať?

Ako ste asi pochopili, tak nám rodičom nikto s výchovou nepomôže, je to na nás a na našom prístupe. Nezostáva nám iné, než vziať finančnú gramotnosť svojich detí do vlastných rúk. Neváhajte využiť každú príležitosť a vysvetľujte, ako to s peniazmi je. Môžete začať hospodárením vlastnej rodiny, napríklad vysvetlením koľko stál posledný nákup jedla, alebo víkendový výlet. To, že ste v supermarkete minuli desať, alebo sto EUR, asi u tých menších detí nevzbudí veľa záujmu. Ale že by sa za rovnakú sumu dalo kúpiť napríklad 10 nových angličákov, nová lopta, alebo super kolobežka, to už je niečo iné!. Všeobecne, pokiaľ čiastky prepočítate na obľúbenú hračku dieťaťa, stanú sa nezrozumiteľné cifry naraz jasne hmatateľné. A o to predsa ide.

Pokračovať potom môžete vlastným hospodárením a vysvetlením toho, že za svoju prácu dostávate mzdu a spolu s tým si stanoviť s dieťaťom vreckové, aby aj ono mohlo skúsiť hospodáriť. Na jednoduchom princípe sporiaceho prasiatka vysvetliť princíp fungovania bankového účtu a elektronických peňazí. Princíp, že časť každého vreckového je potrebné uložiť a sporiť. A od pravidelného vreckového a drobného sporenia už je to len krôčik k základom skutočnej finančnej gramotnosti a vy máte z polovice vyhrané.

Prečo zlepšovať finančnú gramotnosť už u detí

Pokiaľ aj po prečítaní predchádzajúcich odstavcov stále váhate, či venovať drahocennú energiu na niečo ako je výuka práce s peniazmi u vašich detí, tak ponúkam aj iný pohľad. Tým sú nutné a časté dopady, ktoré má podcenenie dlhodobého finančného vzdelávania.

Naši kolegovia, experti na rodinné finančné plánovanie a finančnú gramotnosť, zhodne popisujú smutné príbehy dospelých ľudí, ktorí sa do finančných problémov dostávajú už krátko po nástupe do svojej prvej práce, kedy by naopak, mali začať budovať svoju postupnú finančnú istotu. Iba malej časti z nich príde divné, že záporný zostatok, v lepšom prípade čistá nula na bežnom účte na konci každého mesiaca nie je to ideálne nastavenie a že okrem príjmov je potrebné sa vážne zamyslieť aj nad štruktúrou výdavkov a ich nutnosti. Využiť v takej chvíli skvelú ponuku rýchleho úveru, možnosti kúpiť si to, na čo ale reálne peniaze nemám, dostať sa do dlhovej špirály, z ktorej nie je bezbolestného úniku – to všetko sa často zvrtne veľmi rýchlo.

Z týchto nových dospelých sa potom iba zlomok odhodlá s tým niečo robiť, pátrať po informáciách, vzdelávať sa, alebo si nechať poradiť od profesionálov, úplne rovnako ako si nechávame radiť od právnikov, doktorov, fitness trénerov a v dnešnej dobe už aj od rôznych typov online influencerov. Práve včasná spolupráca s profesionálom na finančné plánovanie je začiatok šťastného konca.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 07:33