StoryEditor

Preteky s infláciou bez investícií nevyhráte

13.04.2023, 00:00

Málokomu unikli palcové titulky o prudko rastúcej inflácii. No čo tam po titulkoch, najviac cítime jej prejavy v astronomicky zvyšujúcich sa cenách. Dnes si za rovnaké peniaze kúpime podstatne menej ako pred dvoma rokmi. Ako infláciu vnímať a ako ochrániť svoje úspory, radí analytik finančno poradenskej spoločnosti Simplea Marek Jošt.

Očakávaná priemerná miera inflácie v tomto roku by mala dosiahnuť úroveň 10% s predpokladanou zvýšenou hodnotou aj v roku 2024. Pravdepodobne okolo 9 % Inflácia je tlačená najmä cenami potravín, rastom nákladov firiem na energie, potenciálne aj rastom miezd.

Či už patríte do skupiny ľudí, ktorých podobné titulky nechávajú chladnými, alebo jasáte nad tým, ako budete s infláciou bojovať vďaka zvyšujúcim sa sadzbám na sporiacich účtoch, potom sú nasledujúce odseky presne pre vás.

V prvom prípade totiž podceňujete súpera a v druhom preceňujete banky. Ani jedno nie je dobre ako pre vás, tak predovšetkým pre vašu peňaženku, na ktorú si brúsi zuby nemilosrdný lúpežník.

Boj s veternými mlynmi

Mnoho Slovákov necháva svoje voľné peniaze v banke na bežnom účte, prípadne na sporiacom, či termínovanom. Netreba si však myslieť, že infláciu porazíte vďaka rastúcim úrokom, ktoré sa už odrazili od dna. 

V pretekoch, kde súperí inflácia s úrokmi na sporiacich účtoch, ide o nerovný súboj. Ide o to, že kým si úroky v banke natiahnu nohavice, dobieha inflácia do cieľa. Takéto preteky sa opakujú s každým zvýšením inflácie.

Spravidla bude úrok násobne menší, ako inflácia. Je to, rovnaké ako by ste sa pokúšali obohrať krupiéra v kasíne. Nakoniec vždy prehráte a odídete zo súboja chudobnejší, než ste do neho prišli.

Držať rozumnú rezervu (napr. trojnásobok vašich mesačných výdavkov) na sporiacom účte rozhodne áno, ale šetriť si na rovnakom mieste na dôchodok, to nie.

 

 

Investujte a ochráňte svoje peniaze pred infláciou.

 

Bez investícií to nepôjde

Možno ste na záver očakávali zázračný liek, ale máme pre vás bohužiaľ relatívne nudné rozuzlenie nášho finančného príbehu. Zatiaľ na boj s infláciou nemáme lepší nástroj ako investovanie.

Možností a spôsobov, ako investovať, je toľko, že by sme hravo napísali niekoľko ďalších článkov, preto sa obmedzíme na pár základných rád, ktoré by vám mohli v začiatkoch pomôcť ušetriť nielen peniaze, ale aj nervy.

Nevsádzajte len na jednu investíciu

Nech investujete do čohokoľvek, nezabúdajte svoje financie rozložiť do viacerých typov investícií. Tým myslíme nestávkovať na jednu konkrétnu akciu, ale zväčšiť záber a ideálne pokrývať pokojne celé regióny. Napríklad celý americký alebo európsky trh,  alebo aspoň veľké oblasti priemyslu. Napríklad  technológie, zdravotníctvo a podobne.

Vyhnete sa tak neistej špekulácii na možných víťazov a namiesto toho budete vsádzať na oveľa pravdepodobnejší celkový rast. Rozloženie vám tiež pomôže odpružiť prípadné poklesy, ktoré sa budú vyrovnávať z investícií v iných regiónoch alebo oblastiach.

Diverzifikácia alebo viac vajíčok v investičnom košíku

Rozloženie by malo zohľadňovať očakávaný výnos, čím nemyslíme nič iné ako to, že aj keby ste verili čomukoľvek ako šancu na realizáciu zisku, investujte vždy iba časť svojho majetku.

V dnešnej dobe ide predovšetkým o všetkými reflektormi nasvietené kryptomeny, ktoré sú obrovským lákadlom. Pokiaľ aj vás zaujímajú, o to viac by ste sa mali kontrolovať a vyhradiť si na ne vo svojom portfóliu skôr menšiu kolónku, napríklad so stropom 5 percent z voľných prostriedkov.

image
Shutterstock

Premýšľajte dopredu, ako rýchlo budete potrebovať svoje peniaze

Je dobré myslieť na likviditu. To znamená, ako rýchlo dokážete aktívum premeniť na hotovosť. Pri tradičnom aktíve v podobe nehnuteľnosti môžete naraziť na fakt, že za najvýhodnejšiu cenu pravdepodobne nepredáte rýchlo a zároveň nehnuteľnosť môžete spravidla predať iba celú, a nie len jej časť.

Pokiaľ si budete chcieť z úspor vybrať iba kúsok, napríklad na kúpu auta, bude to znamenať predaj nehnuteľnosti, čo bude dávať zmysel len málokedy.

Pozor na podvody

Príliš vysoký úrok so sebou spravidla prináša aj veľmi vysoké riziko, preto buďte obozretní. Super výhodné firemné dlhopisy môžu byť podozrivé. Aj keď sa oháňajú schválením Národnou bankou Slovenska.  To však iba znamená, že bola schválená forma ponuky, teda že obsahuje všetko, čo má. O kvalite ponúkaného cenného papiera to nemusí hovoriť vôbec nič.

Hlavne zmeňte myslenie

Na záver nezostáva nič iné, len dodať, že tí, čo sa situácii prispôsobia a naučia sa niečo nové, ako napríklad investovanie, vyjdú bohatší nielen o znalosti, ale pravdepodobne aj o úroky, dividendy a iné výnosy. Tí, čo naopak budú ďalej trvať na svojej neotrasiteľnej pravde ukladania väčšiny svojich peňazí pod vankúš alebo na bežné účty, vyjdú z boja s infláciou nielen chudobnejší, ale zároveň s premárnenou príležitosťou na zlepšenie svojej finančnej a investičnej gramotnosti.

Pokiaľ vám pripadá situácia stále neprehľadná, nezostáva nič iné, len odporučiť, aby ste sa skúsili poradiť s odborníkmi z radov finančných poradcov alebo našli banku, ktorá vám ochotne pomôže bohatnúť a nebude len maškrtne mľaskať nad vašimi peniazmi na bežnom účte.

 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 17:12