V Nemecku sa do roku 2029 postupne zvýši vek na 67 rokov. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Chcete zahraničný dôchodok? Ako sa k nemu dostať a kde robia do 67. rokov (+tabuľka s vekom odchodu v EÚ)

02.08.2022, 17:00
  • V každej krajine Európskej únie platia iné pravidlá.
  • Aký je postup žiadosti o penziu zo zahraniča.
  • Kompletný prehľad – v akom veku chodia do dôchodku inde v Únii.

Čitateľka HN (jej meno má redakcia) vo Francúzsku pracovala 20 rokov a ďalších 10 rokov bola zamestnaná v Španielsku. Chcela si nárokovať dôchodky z oboch krajín. Na to by však v každej z nich musela odpracovať 15 rokov. Oba štáty vypočítavajú dôchodok samostatne.

Francúzsko najprv určí sumu penzie na základe reálne odrobenej práce a tiež výšku pravdepodobného dôchodku, ktorý by bol dosiahnutý pri odpracovaní 30 rokov. Z týchto súm určí pomerný dôchodok, ktorý bude penzistka poberať.

Španielsko uplatní iný systém, pretože v ňom odpracovala menej rokov, ako je minimálne požadované obdobie. Vypočíta len sadzbu na úrovni Európskej únie. Keďže bol evidovaný pracovný proces vo viacerých krajinách Európskej únie, vzniká nárok na dôchodok v každej z nich. 

Tabuľku s odchodmi do penzie v jednotlivých štátoch nájdete nižšie.

Ako požiadať o penziu

Musíte ísť na príslušný úrad dôchodkového zabezpečenia v krajine vášho pobytu alebo v štáte, v ktorom ste naposledy pracovali. Ak ste nikdy nepracovali v krajine, kde v súčasnosti žijete, vaša hostiteľská krajina postúpi vašu žiadosť krajine, v ktorej ste naposledy pracovali.

image

Novopriznané dôchodky sa budú počítať inak. Penzistov zmeny nepotešia

„Táto krajina zodpovedá za spracovanie vašej žiadosti a všetkých údajov, aby ste mohli bez problémov požiadať o dôchodok. V niektorých krajinách vám môžu úrady poslať žiadosť o vyplácanie dôchodku ešte pred dosiahnutím dôchodkového veku,“ vysvetľuje Eva Rovenská, hovorkyňa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Ak takýto dokument nedostanete, obráťte sa na príslušný úrad.

Mnoho ľudí sa obáva, že pri žiadaní o vyplatenie penzie im budú chýbať rôzne dokumenty, V jednotlivých členských štátoch sa vyžadujú rôzne dokumenty, ale vo väčšine prípadov stačí úradom poskytnúť iba vaše osobné a bankové údaje, ktorými sa budete musieť identifikovať.

Britská výnimka

Ak ste v jednej z krajín poistený menej ako jeden rok, môže sa na vás vzťahovať osobitné pravidlo. Niektoré členské krajiny totiž nepriznávajú nárok na dôchodok. Ak ste poistený v štáte, kde ste pracovali a žili, pri výpočte vášho dôchodku ich započítajú krajiny, v ktorých ste pracovali. Následne sa musíte obrátiť na Sociálnu poisťovňu a tá rozhodne, ako ďalej.

Sociálna poisťovňa vám stanoví starobný dôchodok a následne ho bude vyplácať v sume zodpovedajúcej obdobiu dôchodkového poistenia a zárobkom získaným na Slovensku. Ak ste neplatili poistenie za určitý počet rokov podľa slovenských právnych predpisov, ale získali ste poistenie v inom členskom alebo zmluvnom štáte, tak máte nárok na dôchodok vzhľadom na to, že ste platili v krajine, v ktorej ste žili.

Tie isté pravidlá výpočtov invalidných a pozostalostných dôchodkov platia aj vtedy, ak vypočítavate klasické penzie pomocou spomínanej teoretickej výšky, pomernej dávky a vnútroštátneho dôchodku. Ak náhodou chcete požiadať o invalidný dôchodok alebo o dávku v práceneschopnosti, každá krajina to má inak. Jedna krajina vás môže považovať za vážne chorého, zatiaľ čo v druhom štáte môžu váš prípad posúdiť inak.

V niektorých krajinách sa nevyplácajú pozostalostné dôchodky. Dopredu sa musíte informovať, či máte nárok na dôchodok po zosnulom manželovi či manželke. Vtedy rozhodnú o vašej žiadosti príslušné úrady. 

image

Seniori si prilepšia. Od januára 2023 sa dôchodky zvýšia o 11,8 percenta, prejaví sa rast cien

Dátum nástupu do penzie

Zistiť presný vek odchodu do dôchodku v iných štátoch môžete napríklad aj na oficiálnych stránkach zahraničných ministerstiev. Ako uvádza oficiálna stránka Europa.eu, „napríklad ak v Rakúsku chcete poberať dôchodok, musíte u našich susedov platiť dôchodkové poistenie 15 rokov, ak pracujete posledných 30 rokov“. V Rakúsku sa tiež započítavajú náhradné obdobia poistenia, ako je napríklad starostlivosť o dieťa do dvoch rokov.

V Nemecku sa do roku 2029 postupne zvýši vek na 67 rokov. Ak ste sa narodili po roku 1963, pôjdete do penzie vo veku 65 rokov bez toho, aby ste mali nižší dôchodok. Musíte splniť niekoľko podmienok. Medzi ne patrí, aby ste 45 rokov odvádzali povinné príspevky zo zárobkovej činnosti a opatery a starali sa o výchovu detí vo veku do 10 rokov.

Vo Veľkej Británii sa najskôr chodilo do dôchodku, keď človek dosiahol 65 rokov, no potom sa toto pravidlo čiastočne zrušilo. Niektorí ľudia tak môžu pracovať, ako dlho chcú, a nemusia odísť do penzie v stanovenom veku. Aby ste získali starobný dôchodok v tejto ostrovnej krajine, musíte splniť určitý počet rokov, v ktorých ste odvádzali sociálne poistenie. Počet rokov závisí od toho, kedy o dôchodok požiadate.

Hn vám v tabuľke prinášajú kompletný prehľad odchodu do dôchodku v jednotlivých členských krajinách Európskej únie a vo Veľkej Británii.

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

01 - Modified: 2022-07-20 10:16:31 - Feat.: 0 - Title: Novopriznané dôchodky sa budú počítať inak. Penzistov zmeny nepotešia 02 - Modified: 2022-07-25 06:32:44 - Feat.: 0 - Title: Ubúdajú nám produktívni ľudia, závislejší ako deti sú dôchodcovia (analýza) 03 - Modified: 2022-07-21 11:06:55 - Feat.: 0 - Title: Blíži sa váš dôchodok? Tieto doklady si zabezpečte včas, predítete komplikáciám 04 - Modified: 2022-07-18 13:24:25 - Feat.: 1 - Title: Pracovať do sedemdesiatky? Na dôchodok ideme čoraz starší, pozrite si váš dátum 05 - Modified: 2022-07-18 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Ako dnes získať maximum z dôchodkového sporenia? 06 - Modified: 2022-07-13 12:06:37 - Feat.: 0 - Title: Dôchodcovia pozor, prichádza dôležitá zmena. Ovplyvní to vašu životnú úroveň?
01 - Modified: 2024-04-09 17:03:44 - Feat.: - Title: Štátna pomoc firmám v Európskej únii v roku 2022 dosiahla 228 miliárd eur 02 - Modified: 2024-04-08 13:20:37 - Feat.: - Title: Domáca výroba hliníka závisí od väčšej ochrany vnútorného európskeho trhu, tvrdí rezort hospodárstva 03 - Modified: 2024-04-07 10:30:00 - Feat.: - Title: Kde v Európe sa oplatí kúpiť dom? V niektorých krajinách ceny nehnuteľností klesli, prekvapivo je medzi nimi aj Slovensko 04 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 05 - Modified: 2024-04-05 12:37:52 - Feat.: - Title: Európska únia prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. apríl 2024 09:11