StoryEditor

Poľsko má nový ropný terminál. Stavali ho aj slovenské firmy

27.04.2016, 00:05
Poľsko je momentálne najväčší energetický trh v Európe. Modernizujú sa tam elektrárne, teplárne, stavajú sa plynovody, kompresorové stanice a iné objekty.

Konzorcium firiem v zložení IDS-BUD Warszava ako jeho líder, PSJ Hydrotranzit Bratislava, Váhostav-SK a Váhostav-PL Warszava, vyhrali pred tromi rokmi tender na výstavbu veľkého ropného terminálu v poľskom prístave Gdaňsk. Stavbu dokončili bez časového sklzu minulý rok.

Predstavitelia týchto firiem si v utorok prevzali od Stanislawa  Boreka, titulárneho veľvyslanca Poľskej republiky na Slovensku, diplom Slovensko - poľskej obchodnej komory ako poďakovanie za vynikajúcu prácu na tejto strategicky dôležitej investičnej akcii.

Konzorcium v Gdaňsku postavilo šesť zásobníkov na ropu, každý v objeme 65-tisíc kubických metrov. Plnia sa priamo z lodí - tankerov, ktoré priplávajú do prístavu. Ich výstavba trvala dva a pol roka. „Nikto nechcel veriť, že sa to v takom krátkom čase stihne urobiť,“ povedal predseda komory Stanislav Kučírek. Tento, pre Poľsko veľmi významný ropný terminál, postavili za  412 miliónov zlotých, čo je zhruba 112 miliónov eur.   



„Takéto náročné technologické celky si vyžadujú veľké množstvo kontraktov so špecializovanými subdodávateľmi z celého sveta,“ pripomenul ďalej Kučírek. Tieto firmy, ako povedal, zároveň dokázali, že v Poľsku sa dá dobre podnikať.  

„Kto si trúfne ísť podnikať do Malajzie, či Indonézie, neviem, prečo by si nemal trúfnuť ísť podnikať do Poľska. Veď je to v Európskej únii, len tu ,za kopcom´, pričom v Poľsku platia európske predpisy, normy, dá sa tam hocikedy skočiť autom, pričom v Poľsku sú už kvalitnejšie diaľnice ako na Slovensku, “ dodal šéf komory.
 
Poľsko je momentálne najväčší energetický trh v Európe. Modernizujú sa tam elektrárne, teplárne, stavajú sa plynovody, kompresorové stanice a iné objekty. Takže firmy, ktoré tento trh ignorujú, alebo váhajú naň vstúpiť, sa ekonomicky poškodzujú.
 
Ocenenie za výstavbu terminálu prevzali:
Stanislav Kučírek - riaditeľ Váhostavu-PL Warszawa a predseda Slovensko - poľskej obchodnej komory, Andrzej Napierski - výkonný riaditeľ IDS-BUD Warszawa a Juraj Kotúč -  generálny riaditeľ PSJ Hydrotranzit Bratislava. Z Váhostavu-SK si ocenenie prevziať neprišli.

Snímky: HN / Marek Kmeť, archív firiem

01 - Modified: 2024-04-15 18:16:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 02 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 03 - Modified: 2024-04-14 09:32:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy v piatok vzrástli pre zvýšenie napätia na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-12 15:34:47 - Feat.: - Title: Ropa zdražuje, napätie na Blízkom východe prevažuje nad obavami z vývoja sadzieb 05 - Modified: 2024-04-12 06:45:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vzrástli, cena Brentu sa pohybuje nad 90 dolárov za barel
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 09:44