StoryEditor

Staňte sa investorom. Tu je návod

22.04.2014, 10:00
Autor:
vanvan
Odborníci radia, ako začať s investovaním, čo všetko zvážiť pred samotnou investíciou, a upozorňujú na riziká, ktoré vám hrozia.

Akcie

Zvážte svoju finančnú situáciu, stanovte si investičné ciele, a vyberte sektor, do ktorého chcete investovať – najviac rizikové (finančný sektor, základné suroviny a materiály, technológie a automobilky), menej rizikové (farmácia, telekomunikácie a energetika). V rámci každého sa ešte líši rizikovosť jednotlivých firiem. Pri výbere konkrétneho titulu sa zamerajte na základné ukazovatele a ich vývoj v histórii. Vašej pozornosti by nemali uniknúť schopnosť generovať zisky a finančné prostriedky, zadlženie firmy a dividendy. Dlhodobá história dividend je spravidla pozitívnym znakom a aj v prípade poklesu trhu poskytuje titulu podporu. Okrem fundamentálnej analýzy by mal investor využiť i technickú analýzu, ktorá mu uľahčí rozhodovanie a správne načasovanie vstupu do pozície. Medzi základné technické ukazovatele patria kĺzavé priemery, MACD alebo RSI.
Pavol Mokoš, analytik spoločnosti Patria Direct


Meny

Pri obchodovaní na devízových trhoch je alfou a omegou politika centrálnych bánk. Tie stanovujú úročenie v ekonomike a robia tým investície do nich atraktívnejšie, či menej atraktívne. Majú teda moc stanovovať dlhodobejšie trendy vývoja na devízových trhoch. To, či sú ekonomické ukazovatele z tej-ktorej krajiny dobré alebo zlé, sa nesleduje ani tak z hľadiska ďalšieho vývoja ekonomiky, ale skôr z hľadiska ich vplyvu na budúcu politiku centrálnej banky. Osobitné miesto medzi ekonomickými ukazovateľmi má platobná bilancia, ak je saldo jej bežného účtu výrazne negatívne, tak krajina importuje zo zahraničia na dlh, čo nie je bez adekvátneho budúceho rastu exportov dlhodobejšie udržateľný stav a narastá tak tlak na oslabenie meny. V prípade pozitívneho salda je to presne naopak.
Kamil Boros, analytik spoločnosti X-Trade Brokers


Komodity

Pri obchodovaní s komoditami pamätajte na to, že ich cenu ovplyvňuje viacero faktorov než pri akciách či menách. Na trh komodít vstupujú nielen reálne nákupy spracovateľov či spotrebiteľov a predaje ťažiarov či spracovateľov, ale tiež zásoby (vyťažiteľné, vyťažené, spracované, zásoby známe i neznáme). Ďalším faktorom je počasie, respektíve prírodné podmienky, ktoré ovplyvňujú dopravu z miesta ťažby či spracovania. Zásoby alebo úroda sa môžu v dôsledku prírodných podmienok znehodnotiť. Do všetkých týchto faktorov vstupujú očakávania a neistota. Ak napríklad cez víkend zasiahne baňu zemetrasenie, tak v pondelok ráno trhy nepoznajú rozsah škôd, kedy sa opätovne spustí ťažba, koľko zásob je zničených, zaplavených, či fungujú prístupové cesty. Ak výpadok v ťažbe bude na trhu chýbať, trhová cena stúpne.
Radim Dohnal, analytik Saxo Bank


Podielové fondy

Najskôr si určite váš investičný horizont (jeden rok, dva roky, päť rokov atď.). Potom si musíte určiť, do akého rizika chcete ísť. Napríklad či ste ochotný prerobiť 10 percent ročne pri možnosti na zisk 15 percent ročne, alebo riziko neakceptujete, no pri investícii získate len tri percentá ročne. Na záver na základe prvých dvoch krokov si treba namiešať investičnú stratégiu. Ide najmä o vypočítanie percentuálneho podielu do rizikovej časti portfólia z celkovej investície.
Roman Scherhaufer, predseda Predstavenstva European Investment Centre


Luxus a zberateľstvo

Zberateľské predmety nie sú úplne bez rizika. Ich slabinou je hlavne nízka likvidita. Rovnako to, že umelecké predmety či veterány sa zhodnotia spravidla až v dlhšom časovom horizonte. Dynamika zmeny ich cien nie je taká rýchla ako pri akciách, čo však môže byť pri nepriaznivých trendoch aj výhodou. Nástrahy číhajú aj v možnosti nákupu falzifikátov alebo krádeží. Preto sa pri investovaní do alternatívnych aktív poraďte s profesionálmi z galérií, aukčných domov či bánk. Tie vám zabezpečia kompletný servis s nákupom. Investovať môžete aj do fondov obchodujúcich s obrazmi, šperkmi alebo oldtimermi čisto s cieľom dosiahnuť zisk. Výhodou je zníženie transakčných nákladov, profesionálna správa a diverzifikácia naprieč umeleckými smermi.
Stanislav Pánis, analytik J&T Banky

01 - Modified: 2006-04-13 11:45:00 - Feat.: 0 - Title: Bez dohody nemá rokovanie irackého parlamentu význam
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 04 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 05 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:49