StoryEditor

Inflácia sa pravdepodobne spomalila

10.12.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien sa v novembri napriek pokračujúcemu rastu cien potravín z októbrových 3,3 percenta pravdepodobne spomalilo o niekoľko desatín percentuálneho bodu. Spôsobiť to má predovšetkým bázický efekt spojený s minuloročným novembrovým zvyšovaním cien plynu. "Priaznivo pôsobí aj to, že dopytové tlaky v ekonomike ostávajú naďalej tlmené," povedal analytik ING Bank Eduard Hagara. Údaje o vývoji spotrebiteľských cien za november pritom Štatistický úrad zverejní dnes, údaje o harmonizovanej inflácii v piatok.
Podľa pôvodných odhadov ekonómov sa mala novembrová inflácia spomaliť pod tri percentá. Po zverejnení českých štatistík však pripúšťajú, že ceny potravín budú naďalej rásť rýchlejšie ako sa čakalo. "Vzhľadom na prekvapivo vysoký rast indexu spotrebiteľských cien v Českej republike, o 0,9 percenta medzimesačne a o päť percent medziročne, za ktorým stál primárne vysoký rast cien potravín, je pravdepodobné, že aj na Slovensku vzrástli v novembri spotrebiteľské ceny medzimesačne zrejme viac ako sme čakali," povedal analytik VÚB banky Martin Lenko. V konečnom dôsledku by sa tak medziročná inflácia na Slovensku mohla v novembri spomaliť zhruba o 0,2 percentuálneho bodu na 3,1 percenta.
Podobný scenár sa očakáva aj pri vývoji harmonizovanej inflácie. Pôvodne sa podľa Hagaru čakalo, že rast spotrebiteľských cien podľa jednotnej metodiky Európskej únie klesne z októbrových 2,4 na dve percentá, rovnako však zostávajú rizikovým faktorom ceny potravín. Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Márie Valachyovej by sa mala medziročná harmonizovaná inflácia spomaliť na 2,2 percenta. "Maastrichtské inflačné kritérium bude s veľkou pravdepodobnosťou opäť splnené," dodala.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 05:29