Ing. Ľubomír Pištek, generálny riaditeľ spoločnosti Protetika, a. s.Protetika
StoryEditor

PROTETIKA má 100 rokov a nové plány: posilní oblasť rehabilitácie a zdravotnej starostlivosti doma i v zahraničí. Podrobnosti v rozhovore s generálnym riaditeľom

06.12.2023, 00:00

Spoločnosť Protetika oslavuje úctyhodné 100. výročie. Svoju činnosť začala v roku 1923 ako pobočka ortopedického družstva, ktoré založili vojnoví invalidi. Príbeh Protetiky odráža nielen sto rokov odvážnych rozhodnutí a precíznej ľudskej práce, ale tiež tradície, vývoj a inovácie v oblasti zdravotníckych pomôcok a ortopedickej obuvi na Slovensku. Pri tejto príležitosti prinášame rozhovor s Ing. Ľubomírom Pištekom, generálnym riaditeľom spoločnosti Protetika, a. s.

Čomu vďačí Protetika za 100 rokov svojej existencie? Čo je jej najväčším úspechom za tie dekády?

Na príbehu Protetiky je obdivuhodné to, ako sa vždy dokázala prispôsobiť zmenám, ktoré jej história postavila do cesty – od svetových vojen cez politické prevraty až po ekonomické krízy a pandémie. Je fascinujúce, že si pritom udržala vernosť svojim pôvodným hodnotám – zdravotnej starostlivosti a zlepšovaniu kvality života ľudí.

Najväčší úspech Protetiky – to je tých 100 rokov. Tie nás motivujú, aby sme pokračovali v ceste založenej na nekompromisnej kvalite, inováciách a rozvoji a zabezpečili ešte lepšiu budúcnosť ako samotnej firme, tak aj jej zákazníkom.

Za svoje pozoruhodné výsledky Protetika vďačí svojim súčasným aj bývalým pracovníkom, ich vytrvalej a precíznej práci, ktorú vykonávali a vykonávajú s výnimočnou remeselnou zručnosťou, invenciou a schopnosťou prispôsobiť sa meniacemu sa trhu.

Náš dlhodobý úspech by nebol možný bez optimálneho mixu produktov a služieb, ktorý vo svojom portfóliu máme a kontinuálne ho rozširujeme. Prinášajú úžitok, dávajú ľuďom pocit bezpečia a pomáhajú im zlepšovať zdravie. Spoločnosť si drží kladný výsledok hospodárenia už 17 rokov, pričom dosahuje priemerný ročný nárast predaja 6 %. Svedčí to nielen o jej finančnej stabilite, ale tiež o jej schopnosti prispôsobiť sa dynamike trhu.

Keď sa vrátime o 100 rokov naspäť, ako a kde sa začal písať príbeh Protetiky?

Za vznikom Protetiky stojí skupina českých vojnových invalidov z prvej svetovej vojny, ktorí aj napriek hendikepu túžili pracovať a vrátiť sa do normálneho života. Založili podnik na výrobu protéz a korzetov. Cieľom bolo pomôcť tisícom ľudí zmrzačených vojnou, aby sa mohli uplatniť a našli znova chuť žiť. Podnik im pomáhal nielen materiálne, ale aj morálne.

Na týchto pilieroch vznikla pred 100 rokmi spoločnosť Protetika dňa 1. januára 1923. Hodnoty zdravotnej starostlivosti a pomoci druhým si zachovala dodnes.

Ktoré míľniky zo života Protetiky považujete za najdôležitejšie?

V súvislosti s jej pohnutou minulosťou dodnes silne rezonuje moment, kedy počas 2. svetovej vojny podporila Slovenské národné povstanie. Povstalcom dodávala obväzový a chirurgický materiál, poskytovala finančnú pomoc a týmto spôsobom sa tiež podieľala na povstaní.

Prelomové boli najmä 70. roky, keď sa zaviedla sériová výroba korkových výliskov a rehabilitačných sandálov a vybudoval sa výrobný závod a sídlo Protetiky na Bojnickej ulici v Bratislave. K jej najväčším zdarom patril nepochybne rozvoj segmentu ortopedicko-rehabilitačných sandálov v 90. rokoch. Spoločnosť sa stala jedným z najvýznamnejších výrobcov prezuvkovej obuvi na slovenskom aj českom trhu a vybudovala najširšiu sieť predajní a výdajní zdravotníckych pomôcok. Vstúpila do segmentu ich veľkodistribúcie a na slovenskom trhu začala v tejto oblasti zastupovať zahraničné firmy.

Založila dcérske spoločnosti – PROTETIKA CZ PLUS spol. s r.o. v Břeclavi, CENTRUM ORTOPEDICKEJ PROTETIKY spol.s.r.o, ako aj ORTEX Ltd. Vinogradovo, ktorá na Ukrajine vybudovala závod na výrobu sériovej obuvi. Po roku 2000 Protetika do výroby zdravotníckych pomôcok postupne zavádzala automatizáciu, digitalizáciu a neskôr robotizáciu, pričom najprínosnejšou inováciou bola CAD/CAM technológia.

V roku 2005 firma vstúpila na trh s detskou vychádzkovou obuvou so zdravotnými prvkami a v tejto sfére sa stala kľúčovým hráčom. Významným míľnikom bolo naštartovanie internetového obchodu počas covidovej pandémie. Celých týchto fascinujúcich sto rokov histórie Protetiky sme spolu s kolektívom spolupracovníkov zdokumentovali a pripravili v knižnej podobe. Je dostupná aj v elektronickej forme na našej webovej stránke

Aká je súčasná Protetika? V čom je unikátna?

Protetika sa postupne vypracovala na modernú obchodno-výrobnú spoločnosť, ktorá je dnes známa výrobou a predajom produktov najvyššej kvality za priaznivú cenu.

Unikátna je rozsahom a rozmanitosťou svojej ponuky. Venuje sa rôznym oblastiam, výrobe individuálne zhotovovaných zdravotných pomôcok – protéz, ortéz bandážneho aj nebandážneho typu, ale aj produkcii sériových zdravotných pomôcok. Väčšinu vyrábame priamo u nás.

Zameriavame sa na už spomínanú výrobu konfekčnej obuvi, hlavne detskej, a tiež rehabilitačných sandálov. V rámci realizácie ortopedických pomôcok má segment obuvi v Protetike silné zázemie.

Nosnou je takisto produkcia zložitej ortopedickej obuvi. Dovolím si tvrdiť, že v tomto odvetví má Protetika na slovenskom trhu dominantné postavenie. S našimi výrobkami sa usilujeme o maximálne posilnenie zdravia ľudí. Pri individuálnych zdravotných pomôckach je naším prvoradým cieľom čo možno najviac pacientovi prinavrátiť kvalitu života, akú mal pred úrazom či ochorením.

Prezradíte, aká je vaša osobná história v Protetike? Odkedy stojíte v jej čele?

Nastúpil som v októbri roku 1994, hneď po vojenčine. Už po krátkej dobe som si uvedomil, že možnosť podieľať sa na pomoci zdravotne znevýhodneným ľuďom je najväčším zmyslom mojej činnosti.

V Protetike sa od vedúcich pracovníkov odjakživa očakávalo, že budú mať komplexný prehľad o celej firme. Preto som prešiel rôznymi pozíciami od predaja obuvi a zdravotných pomôcok až po logistiku. Štyri roky som zastával post obchodného riaditeľa. Krátky čas som predtým pracoval aj ako asistent môjho predchodcu – generálneho riaditeľa Mikuláša Válenta. Pod jeho vedením sa spoločnosť významne rozvíjala ako po výrobnej a technologickej stránke, tak aj po stránke obchodnej.

Všetky tie roky v Protetike mi celkovo priniesli mnoho profesionálnych aj životných skúseností. Zvlášť si cením skúsenosti s prácou s telesne postihnutými ľuďmi, ktorá učí najmä pokore a úcte k životu.

Ako si spomínate na obdobie, keď ste nastúpili?

Boli to náročné roky a atmosféra v Protetike bola ovplyvnená hospodársko-spoločenskou transformáciou celej spoločnosti. Slovenská republika mala za sebou prvý rok štátnej samostatnosti a prebiehala ekonomická reforma. Charakteristická pre túto dobu bola totálna insolvencia zdravotníckeho systému – zdravotné poisťovne neuhrádzali svoje záväzky v dohodnutom čase, firmy okrem iného trpeli fluktuáciou zamestnancov.

Na druhej strane sa však objavili aj nové príležitosti. Ľudia mali veľkú chuť pracovať a chceli lepšie žiť. Pochopili sme, že musíme rozbehnúť maloobchod, investovať do technológií výroby obuvi. Urobilo sa veľa správnych rozhodnutí, vďaka ktorým sa Protetika zásadne posunula.

Je obdivuhodné, ako si Protetika vedela poradiť v každej situácii. Ako sa vysporiadala s obdobím covidu?

Obdobie pandémie koronavírusu na prelome rokov 2020 –- 2021 považujem za najzložitejšie, aké som kedy vo firme zažil. Obmedzenie podnikania, panika medzi ľuďmi a zmeny v obchodnom správaní znamenali pre nás veľkú výzvu. Komerčné predajne boli počas lockdownu zatvorené, lekári pracovali v obmedzenom režime, mnohí naši zamestnanci ochoreli a zostali doma. Tomuto stavu sme museli prispôsobiť náklady aj chod spoločnosti. Pracovali sme za znížené mzdy, aby sme ju udržali a zachránili pred úpadkom.

Krízu sme zvládli aj vďaka diverzifikovanému portfóliu, ktoré nám umožnilo presmerovať časť aktivít do predaja obuvi. Takisto pomohla existencia pobočky v Českej republike, kam sme presunuli niektoré naše obchodné aktivity.

Ako by ste hodnotili angažovanosť štátu vo vývoji a výrobe zdravotníckych pomôcok na Slovensku v minulosti a dnes?

Slovenská republika prešla po páde komunizmu rôznymi zmenami a procesmi, a ja tento vývoj všeobecne hodnotím pozitívne. Aj počas ťažkých období, akým bola napríklad konsolidácia verejných financií, si vlády zachovali určitú úroveň podpory starostlivosti o telesne postihnutých. Pretože zdravotné pomôcky majú preukázateľnú terapeutickú a kompenzačnú funkciu a pacientovi dokážu výraznou mierou skvalitniť život. S ich pomocou sa môžu ušetriť náklady na ďalšiu liečbu a zdravotnú starostlivosť.

Aká je na Slovensku kvalita zdravotníckych pomôcok v súčasnosti? Je porovnateľná so zahraničnou?

Žijeme a pôsobíme v globálnom svete. Všetky komponenty na produkciu pomôcok, ktoré v Protetike vyrábame, pochádzajú v prevažnej miere z európskych materiálov. Spolupracujeme s renomovanými firmami zo západnej Európy a USA. V tejto sfére dosahujeme vysokú úroveň kvality, ktorá sa vyrovnáva európskej. Investovali sme do CAD/CAM softvéru a robotizovaného systému výroby individuálne zhotovovaných pomôcok, ďalej do 3D zobrazovania odoberania merných podkladov. Uvedené technológie využívame pri výrobe ortopedickej obuvi a individuálne zhotovovaných pomôcok, vďaka čomu naši klienti od nás dostávajú produkty prvotriednej akosti.

Ktoré konkrétne úspechy Protetika dosiahla počas vášho vedenia?

Som rád, že sme sa presadili na ukrajinskom trhu a prostredníctvom dcérskej spoločnosti Ortex tam zaviedli niektoré technológie na výrobu sériových zdravotníckych pomôcok a obuvi. Pre Protetiku to bol kľúčový projekt. Dnes na Ukrajine plánujeme ďalšie rozšírenie jej pôsobenia.

Za výnimočný úspech považujem fakt, že sa nám podarilo vybudovať značku so silným povedomím a popularitou. Keď sa ľudí opýtate, čo im značka PROTETIKA hovorí, 80 % z nich odpovie „ortopedická obuv“ alebo „zdravotná obuv“.

V neposlednom rade je najdôležitejšie to, že sme dokázali nájsť lojálnych a pracovitých ľudí. Momentálne Protetika dáva prácu 350 zamestnancom, a to aj v rámci dcérskych spoločností v Českej republike a na Ukrajine. Do budúcna budeme potrebovať nové generácie pracovníkov na pozície, ako ortopedický technik, mechanik, obuvník, bandážista, šička. Práca v odvetví protetiky zahŕňa navyše starostlivosť o postihnutých pacientov, čo si vyžaduje psychickú zrelosť a odolnosť. V nasledujúcom období preto vidím výzvu i v personálnej oblasti.

Čo vás na vašej práci baví najviac?

Najmä to, že môžem prispievať k rozvoju tejto oblasti. Teší ma, keď vidím, že máme konkrétne výsledky a naša práca prináša úžitok ľuďom a celej spoločnosti.

Čo čaká Protetiku do budúcna, aké novinky plánujete? Aké sú vízie spoločnosti?

Súčasná situácia nie je jednoduchá. Okrem ekonomickej a energetickej krízy prebieha v našej blízkosti vojna, ktorá nás všetkých ovplyvňuje. No Protetika je momentálne stabilná a odvážne sa púšťa do nových vízií a plánov.

S cieľom priblížiť sa našim zákazníkom pripravujeme výstavbu moderného rehabilitačno-medicínskeho centra zameraného na skvalitnenie zdravotnej starostlivosti. Bude sa nachádzať v našich priestoroch na Bojnickej ulici, pribudnú odborné lekárske služby z oblasti rehabilitácie a fyzioterapie. Umožní nám to súčasne poskytovať komplexnejšie služby a produkty pod jednou strechou.

Verím, že klienti to budú mať komfortnejšie, ak na jednom mieste absolvujú diagnostiku, odoberú sa im miery a zároveň tu dostanú aj fyzioterapiu. S akým rozpočtom počítate?

Túto investíciu odhadujeme na 3 až 5 miliónov eur v závislosti od rozsahu realizácie. Projekt je už schválený. S výstavbou začneme budúci rok a prvá etapa by mala byť otvorená o rok. 

Spomínali ste nové príležitosti na Ukrajine. Aké sú to?

Pripravujeme nový projekt, ktorý súvisí so zabezpečovaním protetických pomôcok pre vojnových invalidov na Ukrajine. Keďže v tejto krajine dlhodobo podnikáme a máme tam pobočku vyše 25 rokov, vnímame potrebu toho, aby sa Protetika aktívne zapojila do pomoci.

Odhaduje sa, že na Ukrajine je dnes viac ako 25 000 pacientov s amputovanými končatinami, a predpokladá sa, že ich počet bude stúpať, pretože konflikt stále trvá. Chceme poskytnúť zdravotnú starostlivosť týmto vojnou poznačeným ľuďom. To je náš cieľ.

Protetika sa opäť vracia k šľachetnému poslaniu zo svojej minulosti a bude pomáhať vojnovým invalidom. Čo pre vás osobne znamená viesť túto spoločnosť?  

Stáť na čele spoločnosti so 100-ročnou históriou v oblasti zdravotníctva je pre mňa výnimočnou príležitosťou. Je to zodpovednosť za dedičstvo, ktoré sme si vybudovali, a tiež záväzok, aby sme ho rozvíjali ďalej. Vážim si šancu, že môžem viesť tím ľudí zanietených pre svoju prácu, ktorí majú silnú motiváciu pomáhať druhým. Pociťujem rešpekt a úctu voči všetkým našim zamestnancom aj zákazníkom.

Chceli by ste niečo odkázať zamestnancom, partnerom a klientom Protetiky?

Túžba po zdraví je zo všetkých ľudských priorít najsilnejšia. V Protetike sme hrdí na to, že v tejto dôležitej oblasti sme ľuďom oporou a pomáhame im žiť plnohodnotnejšie. Protetika je tu pre všetkých, ktorí potrebujú jej výrobky a budú ich potrebovať aj v budúcnosti.

Za celú spoločnosť by som rád poďakoval najmä našim pracovníkom, terajším i niekdajším, za ich vytrvalú prácu a obrovské nasadenie. Tiež ďakujeme lekárom, ortopédom a rehabilitačným pracovníkom za ich dôveru. Všetkým klientom sme nesmierne vďační za priazeň, vážime si každého jedného z nich. Ich dôvera nás posúva vpred, preto sa budeme usilovať naďalej Protetiku rozvíjať, aby sa ľudia na ňu mohli spoľahnúť a rátať s jej pomocou ďalších 100 rokov.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. máj 2024 16:46