StoryEditor

Podpora inovácií v surovinovom priemysle prostredníctvom centra EIT RawMaterials RIS Hub Slovakia

23.06.2023, 00:00

Cieľ Európy stať sa prvým uhlíkovo neutrálnym kontinentom si bude vyžadovať bezprecedentné množstvá surovín potrebných na stavbu veterných turbín, palivových článkov, solárnych panelov, tepelných čerpadiel a batérií. Podľa Svetovej banky by splnenie cieľov EÚ v oblasti čistej energie zvýšilo do roku 2050 dopyt po mnohých kovoch o 500 až 1000 percent. V súčasnosti pritom Európa dováža väčšinu svojich najdôležitejších surovín zo zahraničia. Napríklad, 98 % vzácnych zemín a 93 % horčíka sa dováža z Číny, 98 % boritanov z Turecka a Južnej Afriky zabezpečuje 71 % potreby platiny v EÚ.

Aby sa dekarbonizoval priemysel a Európa sa do roku 2050 stala prvým klimaticky neutrálnym kontinentom, musí EÚ strategicky podporiť výrobu primárnych a sekundárnych surovín pre vybudovanie domácich zásob a zvýšenie recyklačných kapacít. Nevyhnutnou súčasťou procesu je odvetvový záväzok k najvyšším environmentálnym a sociálnym postupom, relevantné vzdelávanie, zvýšenie kvalifikácie pracovnej sily a v neposlednom rade strategické partnerstvá v oblasti surovín s krajinami, ktoré zdieľajú európske hodnoty a ambície v oblasti klimatickej neutrality.

image
EIT RawMaterials RIS Hub Slovakia

S týmito ambíciami pracuje spoločenstvo pre nerastné suroviny Európskeho inovačného a technologického inštitútu (EIT RawMaterials), ktoré je najväčšie európske surovinové konzorcium. Spolu s Európskou komisiou pracujú na posilnení vzťahov s vládami a trhmi na Ukrajine, v Grónsku, Austrálii, Afrike, Nórsku, Latinskej Amerike, Kanade a USA s cieľom zabezpečiť dodávky kritických surovín a pomôcť katalyzovať strategické investície.

EIT RawMaterials takisto podporuje výskumné, edukačné a podnikateľské projekty, ktoré riešia modernizáciu, udržateľnosť a bezpečnosť surovinového priemyslu, aj vďaka pokrokom a inováciám v oblasti robotiky, umelej inteligencie (AI), virtuálnej reality a elektrifikácie. 

EIT RawMaterials spája a investuje do akademickej obce, výskumu a priemyslu, vďaka ktorým má inovačné know-how a vedúce technologické postavenie v Európe. Spolu s investíciami do začínajúcich podnikov má dobrý základ na posilnenie a inováciu sektora s cieľom urýchliť prechod na domácu udržateľnú ťažbu a recykláciu surovín.

Záujemcom o investíciu pre akceleráciu podnikania, výskumné či edukačné projekty v sektore nerastných surovín je k dispozícii centrum EIT RawMaterials RIS Hub Slovakia, ktoré sprostredkováva príležitosti EIT RawMaterials žiadateľom na Slovensku.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
11. máj 2024 12:18