StoryEditor

Nízke bytové domy obklopené zeleňou

02.05.2023, 00:00

Ambíciou architektov pri kreslení novej štvrte bolo vytvoriť bývanie, v ktorom sa bude rodinám s deťmi príjemne žiť. Preto v Rakyte nenájdete vysoké stavby, naopak, všetkých šesť bytových domov bude málopodlažných (päťposchodových). Každý bytový dom v Rakyte bude obklopený množstvom zelene a kvalitnými verejnými priestormi. „Pri projektovaní sme si dali záležať na vonkajších priestoroch, kde počítame hneď od úvodu so vzrastlou zeleňou, pričom byty na prízemí budú mať navyše k dispozícii vlastné predzáhradky,“ predstavuje projekt Matej Privrel, development manažér spoločnosti Lucron.

Všetky byty v novej štvrti Rakyta sú navrhnuté s premyslenými dispozíciami a vysokou kvalitou štandardu tak, aby sa v nich obyvatelia cítili skutočne ako doma. To znamená, že každý byt bude mať v štandarde podlahové vykurovanie, plastové okná s trojsklom, dizajnovú kúpeľňu, interiér s využitím kvalitných a trvanlivých povrchových materiálov a prípravu na vonkajšie tienenie. K bytom sú naprojektované priestranné terasy a balkóny.

Medzi ekologickými riešeniami nechýba fotovoltika a zachytávanie dažďovej vody

V Rakyte sa počíta s celým radom ekologických riešení. Bytové domy budú mať zelené strechy kombinované s fotovoltickými panelmi, ktoré budú vyrobenou elektrinou napájať ekologický ohrev teplej úžitkovej vody. Okolo domov bude inštalovaných viacero systémov na zachytávanie dažďovej vody v území. Vďaka nim bude mať zeleň vytvorené ideálne podmienky na rast. Potenciálne úplne bezemisné bude aj vykurovanie. „V Rakyte sme vylúčili plyn ako zdroj tepla. Majitelia bytov budú mať namiesto radiátorov v bytoch infra podlahové vykurovanie s regulátorom teploty v každej miestnosti,“ hovorí Matej Privrel.

image
Rakyta Land Development, a.s.

Lokalita s výbornou dostupnosťou

Umiestnenie v blízkosti Devínskej Kobyly s množstvom turistických chodníkov a cyklotrás je ideálne na relax a trávenie voľného času v prírode. Okolím mestskej štvrte vedú cyklotrasy popri rieke Morava od Kútov po Devín a do Rakúska cez Cyklomost Slobody, respektíve Cyklomost VysoMarch. Na prechádzky sú ideálne turistické chodníky na Devínsku Kobylu, Sandberg a do Devína s prepojením na Štefánikovu magistrálu. Doprava do centra Bratislavy je bezproblémová, a to nielen MHD (autobusom), ale aj vlakom.

Autobusom sa do mesta dnes dostanete za 22 minút, vlakom zo stanice v Devínskej Novej Vsi to trvá dokonca len 16 minút. V dosahu projektu pritom vyrastie v budúcnosti prestupný bod mestskej železnice, takzvaný terminál integrovanej osobnej prepravy (TIOP), čo čas cestovania do mesta ešte skráti. A obyvatelia, ktorí sú zvyknutí na cestovanie autom, sa cez priamočiare napojenie rýchlo dostanú na diaľnicu v smere do centra či na Záhorie.

image
Rakyta Land Development, a.s.

Cenovo dostupné byty s nemennými podmienkami

Bývanie v Rakyte je i pri uvedenom štandarde cenovo dostupné. „Klienti s priemerným príjmom sa bez problémov kvalifikujú na hypotekárne financovanie svojho bytu. Projekt je už nastavený v troch bankách – VÚB, Tatra banke a UniCredit banke – čo výrazne uľahčuje získanie hypotéky,“ vysvetľuje manažér projektu Matej Privrel. Ceny bytov v projekte Rakyta sa začínajú pri jednoizbových bytoch od 150 750 eur, pri dvojizbových bytoch od 180 750 eur a pri trojizbových bytoch od 255 750 eur. Cena bytu je po podpise zmluvy konečná, ľudia sa tak nemusia obávať zvyšovania ceny pre infláciu. Lucron ako významný developer, ktorý stojí aj za projektom Rakyta, totiž pri svojich projektoch neuplatňuje takzvanú inflačnú doložku a ani projekt Rakyta v tomto smere nie je výnimkou.

image
Rakyta Land Development, a.s.

PROJEKT RAKYTA

(Bratislava-Devínska Nová Ves)

Nový projekt Rakyta je naplánovaný ako komunitné bývanie rodinného typu v päťpodlažných bytových domoch obklopených množstvom zelene.

Toto sú kľúčové výhody bývania v Rakyte:

Lokalita: krásne prostredie pod Devínskou Kobylou; veľa možností trávenia voľného času na čerstvom vzduchu (cyklovýlety, prechádzky, beh) v blízkych lesoch aj popri rieke Morava

Dostupnosť: 16 minút vlakom a autom do mesta, 22 minút autobusom

Ekológia: množstvo ekologických riešení bývania, ktoré pomáhajú udržateľnosti a zároveň zlepšujú kvalitu bývania v Rakyte (napríklad vylúčenie plynu ako zdroja tepla, alebo zachytávanie dažďovej vody, ktoré vytvorí výborné podmienky na rast rastlín, kríkov aj stromov pri bytových domoch)

Dostupné ceny: cena bývania v Rakyte sa začína od 150 750 eur

Časový harmonogram výstavby:

Bytový dom A1

■ Počet bytov: 80

■ Začiatok výstavby: jeseň 2023

■ Kolaudácia: jeseň 2025

Bytový dom A2

■ Počet bytov: 82

■ Začiatok výstavby: jar 2024

■ Kolaudácia: jar 2026

Bytový dom A3

■ Počet bytov: 82

■ Začiatok výstavby: jeseň 2024

■ Kolaudácia: jeseň 2026

Projekt: www.rakyta.sk Developer: www.lucron.sk Predajné miesto: Račianska 26, 831 02 Bratislava

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 06:19