StoryEditor

VIDEO: Slováci za posledný rok vyzbierali viac ako 820 miliónov plastových fliaš a plechoviek. Spustenie zálohového systému je mimoriadne úspešným projektom

22.03.2023, 00:00

Zálohový systém na plastové fľaše a plechovky bol na Slovensku spustený v mimoriadne krátkom čase, napriek tomu už v prvom roku prekonal svoj stanovaný cieľ. Slováci v sezóne zálohujú takmer 5 miliónov obalov denne.

Zálohované nápojové obaly sa v slovenských predajniach potravín začali objavovať od začiatku januára 2022, celkový proces, ktorý spusteniu zálohového systému predchádzal, začal však už o niekoľko mesiacov skôr. Slováci na smernicu Európskej únie o jednorazových plastoch zareagovali rýchlo. Samotný zákon bol schválený v septembri 2019 a od schválenia zakladajúcich dokumentov a začiatku činnosti Správcu zálohového systému ubehlo len 10 mesiacov. Zálohový systém na plastové fľaše a plechovky začalo Slovensko využívať ako prvá z krajín v regióne strednej a východnej Európy, systém zatiaľ nebol spustený v Rakúsku, Česku, Maďarsku, Poľsku a Ukrajine.

image
TOMRA

To, ako prebiehalo uvedenie zálohového systému do praxe, ale aj to, ako funguje proces zálohovania a recyklovania nápojových obalov, si môžete pozrieť vo VIDEU:

Úspešný prvý rok zálohovania

Napriek rýchlemu procesu pri zavádzaní zálohového systému nevznikli žiadne veľké problémy. Práve naopak, Slováci prijali zmenu s nadšením a úspešnosť návratnosti plastových fliaš a plechoviek prekonala očakávania: kým cieľom bolo vrátenie 60 % nápojových obalov, za celý rok 2022 sa ich napokon vrátilo viac ako 70 %, čo predstavuje viac ako 820 miliónov fliaš a plechoviek, ktoré neskončia na skládkach či pohodené v prírode „Slováci sa do zálohovania fliaš zapájajú aktívne a s nadšením, počas hlavnej sezóny, teda v letných mesiacoch, sme dokonca mali dni, kedy sa zálohovalo až 5 miliónov fliaš a plechoviek denne,“ hovorí Lucia Morvai, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému. Vyhliadky na 90 % návratnosť obalov, s ktorou Európska únia počíta do roku 2025, sú teda viac než priaznivé.

image
TOMRA

Záujem majú nielen zákazníci, ale aj prevádzky

Vďaka bezproblémovému fungovaniu majú záujem o zálohomaty nielen veľké predajne potravín, ktoré sú zo zákona povinné odoberať zálohované obaly, ale aj menšie predajne, ktoré chcú svojim zákazníkom ponúknuť možnosť zálohovania nápojových obalov prakticky kdekoľvek. Slováci tak majú možnosť vrátiť svoje zálohované nápojové obaly na viac ako 3061 (3.3.2023) odberných miestach na celom Slovensku.

image
TOMRA
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 17:00