StoryEditor

Zmeny v daňových zákonoch patria k tým najčastejším a aj najdôležitejším pre mnohé firmy a fyzické osoby. Aj preto je dobré zostať v obraze

03.01.2023, 00:00

Denník Hospodárske noviny preto pripravil seriál o daniach, ktorý nájdete v printovom vydaní. A tu je aj Daňové desatoro, ktoré potrebujete vedieť o daniach pre podnikateľov či fyzické osoby.

1. Ak si nechávate radiť od daňového poradcu/účtovníka, poriadne si preverte jeho referencie. Spolupracujte iba s preverenými odborníkmi, aj keď sú drahší, koniec koncov vás to môže vyjsť lacnejšie.

2. Dôležitá je prevencia – v tomto prípade platí: prevenciou pred problémami s daňovým priznaním je kvalitne a poctivo vedené účtovníctvo. Slabý účtovník dokáže narobiť veľa škody, ktoré treba „hasiť“ v čase podávania daňových priznaní.

3. Zvážte, ktorá forma podnikania je pre vás najvýhodnejšia. Takisto dajte na odborné rady, to je aj prvým krokom pri optimalizácii, zvoliť si vhodnú formu.

4. Posunutie termínu daňového priznania pri živnosti môže regulovať výšku sociálnych odvodov vo váš prospech.

5. Všetkým, aj fyzickým osobám či zamestnancom, na otázky týkajúce sa daní odpovie zdarma aj samotná Finančná správa SR. Telefónne čísla nájdete na jej webe.

6. Ak podnikáte ako s. r. o., v určitých prípadoch sa vám oplatí stať sa dobrovoľným platiteľom DPH. V niektorých prípadoch je to však práve naopak.

7. Nenechajte sa „namočiť“ do „optimalizácie“, ktorú vám odporučia nedôveryhodné zdroje.

8. Zbytočne netlačte na zahŕňanie všemožných výdavkov do firemného účtovníctva. Nie všetky môžu byť uznané ako daňový výdavok.

9. Niektoré náklady sú daňovými výdavkami po zaplatení, na prelome rokov vám tak môžu zvýšiť základ dane, ak nebudú do konca zdaňovacieho obdobia uhradené. Neprídete však o ne, znížia základ dane po zaplatení.

10. Pozor na „luxusné“ automobily, príliš drahé autá v majetku, a teda ich odpisy, sa dajú uznať za daňový výdavok len do určitej hranice (platí to aj pre autá na lízing).

Všetko, čo potrebujete vedieť, získate s naším 40-dielnym seriálom - Dane 2023.

Objednávajte tu. 

image
Hospodárske Noviny
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
05. máj 2024 11:53