StoryEditor

Kde sa môžete bezpečne okúpať?

09.08.2022, 00:00

Horúce počasie priam pozýva na schladenie sa v osviežujúcej vode. Kým niekto obľubuje kúpaliská, iní zase nedajú dopustiť na prírodne vodné plochy. Ktoré slovenské jazerá a nádrže sú v tomto roku vhodné na kúpanie a aká je kvalita vody v nich?

V našej krajine máme šťastie, že sa môžeme rekreovať na početných vodných plochách, ktoré majú aj zo zdravotného hľadiska veľmi kvalitnú vodu. Vyplýva to z výsledkov výročnej správy o vode na kúpanie, v ktorej Európska environmentálna agentúra (EEA) monitorovala 21 859 lokalít na kúpanie po celej Európe i na Slovensku. Potešujúcou správou je, že 84,8 % miest určených na kúpanie v Európskej únii má vynikajúcu kvalitu vody. Navyše, od prijatia smernice o kvalite vody na kúpanie (Smernica 2006/7/ES o riadení kvality vody určenej na kúpanie) počet lokalít s vynikajúcou kvalitou vody neustále rastie.

image
Lukasz Kobus

V štyroch krajinách malo 95 % alebo viac vôd na kúpanie vynikajúcu kvalitu, a to Rakúsko, Malta, Chorvátsko a Grécko. Dostatočnú kvalitu vôd na kúpanie mali v roku 2021 aj na Malte, v Bulharsku, Rumunsku a Luxembursku. Pozitívne je, že percento európskych vôd určených na kúpanie, ktoré dosahujú aspoň dostatočnú kvalitu, sa zvýšilo zo 74 % v roku 1991 na viac ako 95 % v roku 2021.

image
Shutterstock

Podiel nekvalitných lokalít od roku 2013, naopak, klesol a nekvalitná voda na kúpanie sa vyskytla len v 1,5 % všetkých lokalít v EÚ. Tento výsledok naznačuje, že prijatá legislatíva, ako aj neustále monitorovanie vôd na kúpanie sa pozitívne odrazili aj na ich reálnom stave. Navyše, Európania sa zaviazali predchádzať znečisteniu vôd a v budúcich desaťročiach prípadné znečistenie naďalej znižovať. Na tento účel bol vytvorený európsky akčný plán nulového znečistenia vôd na kúpanie.

image
Shutterstock

Ako sa meria kvalita vody?

Počas kúpacej sezóny sa odoberajú vzorky vody na kúpanie, v ktorých sa analyzujú typy baktérií poukazujúce na znečistenie odpadovými vodami či chovom dobytka. Na základe zistených úrovní baktérií je kvalita vody na kúpanie klasifikovaná ako „výborná“, „dobrá“, „dostatočná“ alebo „nevyhovujúca“. Vzorky sa odoberajú pred začiatkom kúpacej sezóny a následne niekoľkokrát počas sezóny. Výsledky sú následne zverejnené vo výročnej správe o vode na kúpanie, ktorú vypracúva Európska environmentálna agentúra (EEA) v spolupráci s Európskou komisiou. Pozrime sa teda na to, ako je to s kvalitou vôd na kúpanie na našom Slovensku

image
Shutterstock

Európska environmentálna agentúra sa v roku 2021 zamerala na 29 lokalít na Slovensku, pričom ďalšie tri neboli hodnotené.

 

VÝBORNÁ kvalita vody (toto hodnotenie dostalo celkovo 16 lokalít, čo predstavuje 55 % hodnotených vodných plôch):

- Drieňok

- Ivanka pri Dunaji

- Liptovská Mara

- Pláž ORMET

- Počúvadlianske jazero

- Pod Bukovcom

- Ružín

- Veľká Domaša – Tíšava, Valkov

- Veľké Kolpašské jazero

- Veľké Richnianske jazero

- Zemplínska šírava – Biela hora, Hôrka, Kamenec, Medvedia hora, Paľkov

 

DOBRÁ kvalita vody:

- Kunovská priehrada

- Slnečné jazerá

- Šulianske jazero

- Vajnorské jazero

- Veľká Domaša – Nová Kelča, polostrov Krym, Poľany

- Vindšachtské jazero

- Vinianske jazero

- Zlaté piesky

 

DOSTATOČNÁ kvalita vody:

- Veľká Domaša – Dobrá pláž

- Veľká Domaša – Holčíkovce

 

NEVYHOVUJÚCA voda:

- Zelená voda

 

(Hodnotené neboli lokality Hodrušské jazero, Ružiná – pri obci Divín a pri obci Ružiná)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 12:03