Wikipedia/Johndedios
StoryEditor

Roky v uzavretom ekosystéme. Šialený projekt takmer skončil nešťastím, ľudia viedli vojnu o jedlo (podcast)

Miroslav Kamody14.01.2022., 11:00h
Mal dokázať, že ľudstvo môže kolonizovať iné planéty. Že dokáže prežiť v uzavretom ekosystéme oddelenom od okolia. Že v ňom zvládne nájsť harmóniu. Arizonský projekt Biosféra 2 v roku 1990 fascinoval, bol zmesou sci-fi aj ekológie, reality show, vedy, hippie sentimentu i konzervatizmu. Stroskotal.
Lajkuj Brainee.sk na

Začiatok osemdesiatych rokov dal o sebe vedieť podobným počtom štartov na orbite, ktorým sa chválila aj predchádzajúca dekáda. Lenže potom začali počty výrazne klesať. Prečo?

Pre všetkých zúčastnených sa to začalo javiť príliš drahým a nevýnosným dobrodružstvom. Preteky v dobývaní kozmu stratili na význame, militarizácia priestoru nad atmosférou bola zmluvne zakázaná a nevojenské využitie satelitov bolo zatiaľ obmedzené.

Biosféra 2 Wikipedia/Jesuiseduardo

​Ďalšou očakávanou métou v poradí bola kolonizácia planét a vesmírnych telies, lenže k tej chýbali technické prostriedky a praktické informácie. Nech si autori sci-fi románov špekulovali, ako chceli, nebolo vôbec zrejmé, na základe akých mechanizmov by tam ľudská posádka mohla prežiť. A práve to mal preskúmať projekt Biosféra 2.

O tom, ako projekt prebiehal, kde sa definitívne zlomil do inej polohy a prečo nakoniec fatálne stroskotal, sa dozvieš v novej epizóde nášho podcastu Not Sorry to Think. Celú epizódu si môžeš vypočuť nižšie, alebo aj na Google Podcasts, Apple Podcasts, Podmaze či Anchore.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/podcasty, menuAlias = podcasty, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. máj 2024 14:25