Harry Potter a VoldemortWarner Bros.
StoryEditor

Seriálový remake Harryho Pottera: Toto sú veci z kníh, ktoré neboli vo filmoch a nutne ich potrebujeme vidieť

Miroslav Kamody13.12.2023., 08:00h

Zo seriálu je nadšený len málokto, na druhú stranu však môže napraviť chyby v podobe chýbajúcich scén, ktoré mali na príbeh zásadný vplyv, no do filmov sa nedostali.

Lajkuj Brainee.sk na

Harry Potter sa dočká nového seriálového spracovania. Neoficiálne sa o tom šuškalo už dlho, oficiálne to máme potvrdené od apríla. Stalo sa tak počas oznámenia o zmene streamovacej platformy HBO Max na Max. Viac sa dozvieš v tomto článku.

Tešiť sa môžeš na sedem sérií, pričom každá spracuje jednu knihu o mladom čarodejníkovi. Samozrejmosťou je, že v seriáli sa objavia úplne noví herci, čo však mnohým filmovým fanúšikom leží v žalúdku.

image

HBO Max ako ho poznáme končí. Vieme, kedy sa tak stane a ako sa bude nová streamovacia platforma volať

Na internete sa strhla vlna nevôle a výzvy na bojkot projektu. Pre mnohých je totiž nepredstaviteľné, že Harryho, Hermionu a Rona bude stvárňovať niekto iný, ako Daniel Radcliffe, Emma Watson a Rupert Grint.

Kritika fanúšikov

Ďalšou vecou je zapojenie sa autorky kníh J. K. Rowlingovej, ktorú už roky kritizujú za transfóbne vyjadrenia. A celé to zaklincovala myšlienka, že štúdio nevie vymyslieť nič nové, a tak radšej po pár rokoch podojí rovnakú značku so skalnými fanúšikmi.

Fanúšikovia mladého čarodejníka sa totiž obávajú, že to celé skončí podobne ako seriálový Pán Prsteňov na Amazone, ktorého prvá séria stala stovky miliónov (plus miliarda na kúpu práv) a väčšina divákov ju ani nedopozerala do konca.

image

Hermiona, Harry a Ron

Warner Bros.

Na obavy však bude ešte veľa priestoru. V Brainee sme sa radšej pozreli na udalosti a postavy z kníh, ktoré sa z nejakého dôvodu nedostali do filmov, aj keď tam nutne byť mali.

Ak máme mať dôvod na radosť zo seriálu, určite vďaka myšlienke, že práve tieto veci sa v dlhšej minutáži napravia a zároveň ukážu, že filmy nie sú ani zďaleka také dobré, ako si možno myslíš.

Neville mohol byť vyvolený namiesto Harryho

„Ten, ktorý má moc poraziť Temného pána, sa blíži....“ Proroctvo profesorky Sybily Trelawneyovej (ktorá bola mimochodom alkoholička, čo prispelo k jej vyhadzovu) o hrdinovi, ktorý môže poraziť Voldemorta, sa k Temnému pánovi dostalo skrz Snapea. Aj preto sa potom rozhodne zabiť malého Harryho Pottera. Proroctvo sa však mohlo týkať aj Nevilla a knihy túto možnosť úplne nezavrhujú.

image

Neville

Warner Bros.

On aj Harry sa narodili koncom júla rodičom, ktorí sa „trikrát vzopreli“ Temnému pánovi. Voldemort si vybral Harryho, ale je to Neville, kto v Kameni mudrcov vyhrá Chrabromilský pohár. Zároveň sa stane vodcom Dumbledorovej armády, keď Harry opustí Rokfort. A je to Neville, kto zničí posledný horcrux, vďaka čomu sa Voldemort stane opäť smrteľným.

Voldemortov príbeh

Šiesta kniha sa snaží poodhaliť život Voldemorta od jeho narodenia až po vzostup čoby Temného pána. V tejto rovine film totálne zlyhal. Nedozvieme sa totiž nič o jeho matke, muklovskom otcovi ani starom otcovi Marvolovi Gauntovi a jeho strýkovi Morfinovi - čistokrvných čarodejníckych fanatikoch.

Filmy nikdy neodhalili, že dospievajúci Voldemort zabil svojho otca aj starého otca a zo zločinov obviní Morfina. Vtedy ukradne Gauntov prsteň, v ktorom sa nachádza kameň oživenia a urobí z neho horcrux. Všetko sú to kľúčové momenty, ktoré vo filme chýbajú.

image

KVÍZ Brumbál, fanfrpál či mozkomor. Vieš, čo v slovenčine znamenajú tieto názvy z českého prekladu Harryho Pottera?

Polovičný princ

Snape na konci šiesteho filmu Harrymu oznámi, že je Polovičný princ, dovtedy neznáma osoba, vďaka ktorej dokonale zvládol školský predmet elixíry. A to je tak všetko. V kinách sa však dozvedáme, že Snape nebol Polovičný princ, ale Princ.

Znie to zmätočne, ale vysvetlíme ti to - jeho rodičmi boli mukel Tobias a čarodejníčka Eileen, rodená Princová. Snape nenávidel svoj polovičný pôvod a preto si ako prezývku vybral meno svojej mamy.

SOPLOŠ

Poznáš Spoločnosť pre ochranu práv a legálne oslobodenie škriatkov? Ak áno, čítal si knihy, ak nie, videl si len filmy. Založila ho Hermiona počas Ohnivej čaše s cieľom zvýšiť povedomie o zlom zaobchádzaní s domácimi škriatkami.

Vďaka tomu spolu s Harrym objavia, že Dobby pracuje na Rokforte v kuchyni, ktorá sa nachádza pod Veľkou sálou. Okrem toho má SOPLOŠ zásadný vplyv aj na finále, kde Ron naznačuje, že jedným z dôvodov boja študentov je aj zachránenie škriatkov. Práve to prinúti Hermionu prvýkrát Rona pobozkať. Stane sa tak priamo pred Harrym, nie v Tajomnej komnate.

image

Dobby

Warner Bros.

Nemocnica u svätého Munga

Do filmov sa nedostali ani žiadne scény z Nemocnice sv. Munga pre magické choroby a zranenia. Tu sa nachádza Ronov otec po útoku Nagini na Ministerstve mágie. V knihách sa okrem toho nachádza aj emotívna scéna s Nevillovými rodičmi, bývalými aurormi, ktorí boli brutálne mučení.

Nevillova dezorientovaná matka v jednom momente podáva svojmu synovi obal od žuvačiek, a ten si ho, napriek upozorneniu jeho starej mamy, odkladá do vrecka. Sme tak svedkami bolestivej scény lásky chlapca k matke, ktorá ho už nikdy nespozná.

Harryho hnev

Na konci Fénixovho rádu sa Harry stretne s Dumbledorom v riaditeľovej kancelárii, kde doslova vybuchne. Kričí na riaditeľa a obviňuje ho zo zatajenia informácií a zlého zaobchádzania s ním, ktoré nakoniec viedli k Siriusovej smrti.

V hneve ničí Dubmledorove veci v pracovni, zatiaľ čo riaditeľ mu opätuje láskavé pochopenie a súhlasí s ním. Pre obe postavy je scéna mimoriadne dôležitá a prináša medzi nimi moment katarzie.

Ďalších dvadsať zásadných scén z kníh odignorovaných vo filmoch nájdeš na ďalšej strane.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 11:55