Ukrajinci pomocou populárnej hernej konzoly kosia nepriateľa.Facebook/ТРО Медіа/
StoryEditor

Ako vo videohre. Ukrajinci pomocou populárnej hernej konzoly kosia guľometom nepriateľa

Ondřej Martinů29.04.2023., 15:00h

Stále populárnejšie herné zariadenie do ruky Steam Deck sa zapája aj do vojny na Ukrajine. Vojaci s ním na diaľku ovládajú stacionárny guľomet.

Lajkuj Brainee.sk na

Vlani vydané herné PC do ruky Steam Deck už prilákalo veľa pozornosti nielen od mainstreamových fanúšikov, ale aj programátorov, ktorí konzolu upravujú ako po softvérovej, tak aj hardvérovej stránke. 

Kde by sme však takú vec úplne nečakali, je nasadenie do vojny na Ukrajine. Steam Deck sa však napriek tomu objavil na fotografiách vojenských jednotiek tejto krajiny, píše portál iDnes.cz.

Ovládajú ním guľomet

Jeho využitie je celkom atypické, vojaci ho používajú na obsluhu stacionárneho guľometu. „Sabre je diaľkovo ovládaný palebný systém určený pre stacionárnu inštaláciu na pevných objektoch alebo špeciálnych vozidlách,“ píše pri fotkách na Facebooku ukrajinská agentúra TrO. Steam Deck v tomto prípade slúži v podstate ako vzdialená obrazovka a zrejme aj ovládací mechanizmus guľometu. 

„Sabre je riadený ovládacím panelom, kamerou a monitorom, čo mu umožňuje ovládanie vo vzdialenosti až 500 metrov od inštalácie, čím môže potenciálne ochrániť život obslužného personálu.“ Oným monitorom je zrejme práve sedempalcová obrazovka Steam Decku.

Môže ovládať aj iné zbrane

„Bojovú platformu je možné inštalovať na kontrolných stanovištiach, hraniciach a ďalších oblastiach. Slúži predovšetkým na zostreľovanie nízko letiacich nepriateľských dronov. Zariadenie je možné tiež vybaviť akoukoľvek ľahkou protipechotnou alebo protitankovou zbraňou,“ stojí ďalej v príspevku.

image

GALÉRIA Historické zbrane v novodobej vojne. Ako storočné guľomety zabíjajú na Ukrajine

Herné zariadenia a zbraňové systémy si nie sú cudzie už nejaký čas. Napríklad pred troma rokmi ukázala izraelská armáda prototyp tanku, ktorý je čiastočne ovládaný pomocou gamepadu z Xboxu. Izrael tento ovládací prvok zdôvodnil napríklad aj tým, že v armáde slúžia aj mladí ľudia, ktorí si ovládač pre hernú konzolu oveľa rýchlejšie osvoja.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:20