Tvorcovia mali v dokumente použiť fotky generované umelou inteligenciou.Netflix/canva/
StoryEditor

Dokument od Netflixu čelí kritike. Tvorcovia mali použiť materiál vygenerovaný umelou inteligenciou, obviňujú ich z manipulácie

Viktória Revajová28.04.2024., 10:00h

True crime dokument od Netflixu, ktorý sa zaradil do top desiatky, čelí ktirike. Vo filme sa objavili fotografie, ktoré mohli byť vytvorenené umelou inteligenciou. Na záberoch je niekoľko chýb.

Lajkuj Brainee.sk na

True crime dokument z dielne Netflixu s názvom "What Jennifer Did" si veľmi rýchlo získal popularitu a vyskočil na prvé miesto top desiatky. Teraz však jeho tvorcovia čelia kritike. Zdá sa totiž, že na vyobrazenie "hlavnej hrdinky" použili zábery vytvorené umelou inteligenciou. Zmanipulovaná fotografia sa dokonca objavila na plagáte filmu. 

image

Umelá inteligencia si uletela: Takto podľa nej vyzerajú typickí ľudia z európskych krajín. Najviac ťa pobavia Česi a Taliani

Zábery obsahujú chyby

Netflix si zarobil na škandál. Ako píšu viaceré svetové médiá, dokumentárny film, ktorý objasňuje brutálnu vraždu z roku 2010 obsahuje snímky, ktoré zrejme vygenerovala umelá inteligencia.

Ústrednou postavou dokumentu je Kanaďanka vietnamského pôvodu Jennifer Pan. V novembri 2010 tiesňová linka zaznamenala jej znepokojivý telefonát, v ktorom ohlásila, že do jej domu vtrhli dvaja ozbrojení muži, ktorí ju zviazali a jej rodičov zastrelili. Zatiaľ čo matka zraneniam okamžite podľahla, jej otec prežil. Ako však neskôr ukázalo vyšetrovanie, za chladnokrvnou vraždou stála Jennifer, ktorá si nájomnú vraždu objednala.

image

Tvorcovia mali v dokumente použiť fotky generované umelou inteligenciou.

Netflix/canva/

Práve fotografie, ktoré v dokumente režisérky Jenny Popplewell znázorňujú ústrednú postavu boli, zdá sa, vygenerované umelou inteligenciou. Už na prvý pohľad si môžeš všimnúť zvláštne črty, ktoré sú charakteristické pre obrázky generované AI. Na jednej zo snímok má Jennifer zdeformované prsty na rukách a neprirodzene zväčšené oko.

Jedna z fotografií sa dokonca ocitla na plagáte k filmu. Na tej má zas ústredná postava dokumentu neprirodzene dlhý zub, zdeformované ucho a nezhodujú sa ani náušnice.

image

Tvorcovia mali v dokumente použiť fotky generované umelou inteligenciou.

Netflix/canva/

Použitie AI nepriznali

Aj napriek tomu, že zábery očividne nie sú autentické, tvorcovia sa v titulkách dokumentu k použitiu umelej inteligencie nepriznávajú. Zrejme netreba hovoriť o tom, že použitie fotografií, ktoré sú zjavne manipulované v true crime dokumente je prinajmenšom nekorektné.

Ako uvádza britský portál Daily Mail, zatiaľ nie je jasné, či boli zábery vygenerované AI, alebo boli pomocou technológie dodatočne upravené. „Mám podozrenie, že tvorcovia dokumentu sa možno pokúsili vylepšiť staré obrázky s nízkym rozlíšením pomocou softvéru s umelou inteligenciou na zvýšenie rozlíšenia alebo softvéru na obnovu fotografií, aby na televíznej obrazovke vyzerali jasnejšie,“ domnieva sa fotograf.

Netflix sa zatiaľ ku kauze nevyjadril, no jeden z producentov dokumentu - Jeremy Grimaldi poprel, že by boli fotografie vygenerované umelou inteligenciou. Podľa jeho slov sú zábery skutočné. Priznal však, že niektoré fotografie prešli úpravou, nie preto, aby sa zmazali hranice medzi skutočnosťou a fikciou, ale aby sa ochránila identita zdroja obrázkov.

image

Pomocou AI vytvoril obnažené deepfake fotky detí, umelú inteligenciu tak skoro nepoužije. Britský súd vydal prelomový verdikt

„Každý filmár bude vo filmoch používať rôzne nástroje, ako napríklad Photoshop,“ povedal Grimaldi. „Fotografie Jennifer sú jej skutočné fotografie. V popredí je presne ona. Pozadie bolo anonymizované, aby sa ochránil zdroj,“ dodal.

Technický portál Futurism však jeho vysvetlenie nepresvedčilo, pretože deformácie sa netýkajú len pozadia fotografií. Nateraz tak ostáva otázne do akej miery tvorcovia v dokumentárnom filme využili umelú inteligenciu, jedno je však jasné. Ak chcú, aby pochybnosti o autentickosti záberov zmizli, mali by situáciu vysvetliť lepšie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 11:32