Záber z filmu Shazam! Hnev bohovWarner Bros. Pictures
StoryEditor

RECENZIA Väčšie neznamená lepšie. Shazam! Hnev bohov je hlúpym pokračovaním, ktoré stratilo všetko čaro prvého filmu

Miroslav Kamody16.03.2023., 17:00h

Shazam sa vracia v pokračovaní, ktoré je dúfajme posledným projektov pod dozorom starého vedenia štúdia. Projekt totiž škrípe od začiatku až do konca.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď v roku 2019 dorazil do kín Shazam!, išlo o veľmi príjemné prekvapenie a svieži vietor do prepojeného filmového sveta z dielne DC Comics. Išlo v podstate o prvý film, ktorý sa nebral vážne, cielil na mladšieho diváka a niekoľkokrát dokázal dobre pobaviť. 

Spokojní mohli byť aj v učtárni - pri 100 miliónovom rozpočte snímka v kinách po svete zarobila 366 miliónov. To z komiksovky síce nerobí kasový trhák, no bohate to stačilo na to, aby odklepli pokračovanie. Na ktoré sa tešil... vôbec niekto?

image

Svet komiksov: Filmové univerzum od DC sa otriasa v základoch. Máme všetky informácie o nových filmoch aj hercoch

Okolo vydania filmu nebol v podstate žiadny hype, čo je pre film zrejme jedinou výhodou - ak totiž pôjdeš do kina s nulovými očakávaniami, odchádzať budeš viac-menej spokojný.

Shazam!

Len pre pripomenutie - Billy Batson sa v 14 rokoch dostal do novej pestúnskej rodiny, no okrem toho získal od prastarého čarodeja superhrdinské schopnosti. Stačilo vysloviť slovo „shazam” a z teenagera sa stal razom namakaný dospelák so super silou, rýchlosťou a schopnosťou lietať či vypúšťať blesky.

V prvom filme sa Billy učil svoje schopnosti ovládať a zároveň sa mu podarilo poraziť Thaddeusa Sivanu, kde na konci filmu superschopnosťami obdaril aj zvyšok svojich nevlastných súrodencov. Tým vlastne načrtol aj zápletku pre pokračovanie.

V ňom súrodenci bojujú proti všetkým možným zlým veciam, no robia to tak zle, že si veľmi rýchlo vyslúžia prezývku „philadelphské fiaská”. Okrem toho má Billy o niekoľko mesiacov dovŕšiť 18. narodeniny a nevie, čo s ním bude.

Záporáčky na scéne

Uprostred týchto udalostí sa na scéne objavuje trojica sestier - starovekých bohýň a dcér boha Atlasa, ktorému zhodou okolností práve onen čarodejník ukradol schopnosti a dal ich Billymu. A to znamená len jedno - sú pripravené ísť si pre pomstu a superschopnosti.

Pokračovanie má celkom svižný rozbeh, no potom sa mnohé začne kaziť. Čím viac sa človek blíži ku koncu, tým viac drhnú efekty, príbeh či motivácie postáv. 

image

Záber z filmu Shazam! Hnev bohov

Warner Bros. Pictures

Zachary Levi čoby Shazam je stále hláškujúci chlapec vezúci sa na vlne bezstarostnosti, čo očividne znamená, že mu niekto zabudol povedať, že chlapec, ktorým je, už nemá 14, ale pomaly 18 rokov a rieši pomerne vážnu existenčnú krízu.

Ostatní herci - súrodenci v podstate len sekundujú, s výnimkou Jacka Dylana Grazera (Freddy), ktorý však toho musí na svojich pleciach uniesť skutočne veľa, od hľadania sebalásky, lásky, až po vyriešenie veľkej časti hlavného problému.

Príbeh sa zadrháva

A tu niekde prichádza aj zásadný problém pokračovania. Hlavnými postavami sú deti, ktoré v podstate vôbec netušia, čo sa deje. Aj preto strávime zbytočne veľa času vysvetľovaním, „prečo niekto urobil niečo a čo by asi mohlo pomôcť, aby sa stalo niečo iné”.

image

RECENZIA Ant-Man: Quantumania je slabým komiksovým filmom, ktorý premárnil každú jednu príležitosť na to byť revolučným

Kvalitu hore ťahajú aspoň záporáčky v zložení Rachel Zegler, Lucy Liu a Helen Mirren. Každá z nich je skvelá herečka a zároveň sú príjemnou zmenou oproti digi-záporákom, s ktorými sa stretávame v poslednom čase. Druhá vec je, že príliš nemajú čo hrať, takže sa spoliehajú hlavne na svoju charizmu.

O réžiu filmu sa opäť postaral David F. Sandberg (Nezhasínaj!, Annabelle 2), scenár mal, rovnako ako v prípade prvého filmu, na starosti Henry Gayden. Tentokrát mu však pomáhal Chris Morgan. A keďže ten písal scenár na hneď niekoľko dielov Rýchlo a zbesilo, môžeš čakať narážky na... Rýchlo a zbesilo.

Vo filme sa odkazuje aj na Pána Prsteňov či Game of Thrones, no ani občasné hlášky nedokážu zlepšiť dojem z filmu, ktorý je prešpikovaný mnohými zlými vizuálnymi efektami. Nie všetky sú zlé, no pri niektorých skutočne bolia oči.

Lepšie nie je lepšie

Čo sa týka technickej stránky, ide o tradičnú komiksovku v štýle „robíme to, čo vždy, lebo doteraz to ako tak fungovalo”. Nič prevratné nečakaj, dokonca aj tam, kde prvá časť excelovala - tu zlyháva. Ide o rutinný vysokorozpočtový komiksový film s jednoduchou dejovou kostrou. 

Všetko je väčšie a epickejšie, no niekto očividne zabudol na to, že väčšie automaticky neznamená lepšie. Príbeh je deravý, pretkaný nechutným product placementom, postavy sa často správajú iracionálne a čerešničkou na torte je drevený drak, ktorý vyzerá ako rekvizita z veľmi starého filmu.

Celé to vyzerá ako finále vysokorozpočtového seriálu, ktorý na záver dostal televízny film (niečo ako Power Rangers skrížení s Teletubbies). Shazam! Hnev bohov vlastne vôbec neukazuje ani hnev, ani bohov, a zároveň je pripomienkou toho, že DC potrebuje nové vedenie (ktoré tesne pred poslaním projektu do kín aj dostalo).

image

Steve Ditko vytvoril Spider-Mana či Doctora Strangea. Legendárny komiksový ilustrátor mal rodičov zo Slovenska

Druhé husle

Shazam je tu na to, aby hral druhé husle, nebol plnohodnotným členom Justice League, hláškoval a bavil mladšiu cieľovku. Filmu by však rozhodne prospela kratšia stopáž - cez dve hodiny je vzhľadom na to, čo sa deje na plátne, skutočne príliš.

Ako som písal na začiatku - pokiaľ od projektu nič svetoborné neočakávaš a hľadáš obyčajnú komiksovú popcornovku, pravdepodobne budeš spokojný. Pokiaľ máš čo i len o vlas vyššie očakávania, zrejme nadšený nebudeš.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. máj 2024 00:56