Rok 2022 vo filmochMetro-goldwyn-mayer, Universal Pictures, Fantásticos Filmes/
StoryEditor

Dobývanie vesmíru či prírodné katastrofy. Pozri sa, ako mal podľa starších filmov vyzerať rok 2022

Miroslav Kamody17.05.2022., 08:00h

Filmári mali rôzne predstavy o tom, ako bude vyzerať rok 2022. A keď sa tak pozeráme, ako mala vyzerať naša prítomnosť, asi buďme radi. Udalosti týchto filmov by totiž chcel prežívať len málokto.

Lajkuj Brainee.sk na

Keby sa pozrieš na to, ako si ľudia pred sto rokmi predstavovali budúcnosť, pravdepodobne by si sa dobre pobavil. Lietajúce autá už mali byť štandardom, po Zemi sme sa mali prepravovať teleportami a každá domácnosť mala mať inteligentného robota, ktorý nielen že vysával, ale dokázal aj umyť okná a pripraviť obed.

Prinajlepšom sa dá povedať, že pri niektorých veciach sme akurát tak na polceste. Kinematografia si však budúcnosť predstavovala inak. A v zásade môžeme povedať, že pesimisticky. Pozreli sme sa na filmy, ktoré sa odohrávajú v roku 2022. Myslíš, že niektorým sa podarilo trafiť do toho, čo v súčasnosti prežívame?

image

Záhadné úmrtia celebrít: Black Dahlia, 150 podozrivých či rituálna samovražda neboli nikdy objasnené

Soylent Green (1973) 

Vitaj vo svete, kde naša planéta zápasí s nedostatkom potravín. Poslednou spásou je syntetická strava Soylent, o pôvode ktorej sú len nejasné správy. Charlton Heston ako detektív Thorn prichádza pri vyšetrovaní vraždy jedného z vrchných predstaviteľov Soylentu na hrozné tajomstvo.

Aj keď film dnes už vyzerá komicky, faktom zostáva, že zobrazuje svet, ktorá čelí klimatickej kríze. Okrem toho je naša planéta preľudnená a čelí obrovským problémom s dodávateľským reťazcom pri potravinách. Priepasť medzi bohatými a chudobnými dosiahla gigantických rozmerov. Niečo z toho znie celkom povedome, čo povieš?

The Purge (2013)

Rok 2022, osem rokov po ekonomickom kolapse. Spojeným štátom sa podarilo dosiahnuť obmedzenie kriminality na minimum, pretože každoročne sa v jeden deň na 12 hodín stáva akýkoľvek zločin legálny. Snímka dokázala zarobiť 30-násobok svojho skromného rozpočtu a naštartovala úspešnú filmovú a seriálovú franšízu. Okrem toho však vyvolala množstvo existenčných otázok o tom, ako by mohla vyzerať budúcnosť.

Funguje na predpoklade, že zločinci sa uspokoja s tým, že počkajú na udalosť, ktorá sa koná raz za rok, aby uspokojili svoje nutkanie. Po druhé, predstavuje si, že priemerní obyvatelia predmestí pravdepodobne prechovávajú skryté psychopatické tendencie, ktoré majú počas očisty voľnú ruku. To, najmä v súvislosti so zväčšujúcou sa priepasťou v súčasnej politickej klíme, otvára plodnú diskusiu o tom, kam sa bude svet v budúcnosti uberať.

Alien Intruder (1993)

Film, ktorý bol už v čase svojho uvedenia prepadákom, nám ukazuje, že v roku 2022 bola partia odsúdencov poslaná na medzihviezdnu záchrannú misiu. Nakoniec sa však obrátia jeden proti druhému kvôli záhadnej cudzinke vo virtuálnej realite. Snímka zobrazuje, že cestovanie do vesmíru je pre ľudí v podstate bežnou záležitosťou.

Okrem toho však otvára aj tému prežívania sexuálnych fantázií vo virtuálnej realite, no vzhľadom na celkový zážitok z filmu je otázne, či to môžeme brať ako skutočnú predikciu, alebo len vnútorné problémy scenáristu. Na druhú stranu, vesmírna turistika na okraj vesmíru je v plnom prúde a metaverzum za rohom.

Deathwave (2009)

Čím viac sa človek ponorí do filmov, ktoré zobrazujú rok 2022, tým viac má pocit, že filmári si hádzali mincou. Buď padla politická a sociálna dystopia, alebo smrtiace následky klimatickej krízy. Thajským filmárom minca ukázala to druhé. Deathwave ti ukáže svet, v ktorom sa vedci pokúšajú vytvoriť pokročilé zariadenie na varovanie pred cunami. Po niekoľkých neúspešných testoch a varovaniach mu však už ľudia neveria.

Samozrejme, práve vtedy sa zdvihne gigantická vlna, ktorá je pripravená zničiť všetko, čo jej stojí v ceste. Aj napriek strašným recenziám môžeme tento film považovať za jeden z najrealistickejších. Tajfúny totiž naďalej pustošia tichomorie a ostrovné štáty v oblasti trpia klimatickými zmenami najviac. Za otrasnými filmovými efektami sa tak skrýva najlepšia predstava toho, čo prinesie klimatická budúcnosť.

Safer At Home (2021)

Možno sa zdá nelogické, že sme do tohto zoznamu zaradili minuloročný film, no má to svoje opodstatnenie. Post-apokalyptická snímka nás prenesie do Spojených štátov tesne pred koncom roka 2022, kde koronavírus zmutoval tak extrémne, že počet obetí len medzi Američanmi je 31 miliónov a v niektorých mestách už bolo zavedené stanné právo.

Faktom však je, že do dnešného dňa zomrelo v Spojených štátoch „len” 1,8 milióna ľudí, takže pokiaľ sa neobjaví nový a omnoho smrteľnejší variant, je ťažké predstaviť si, že by tento rok nabral taký drastický spád. Koniec koncov, film končí v momente, kedy Spojené kráľovstvo prestáva existovať. A to sa, dúfajme, nestane.

To však samozrejme ani zďaleka nie sú všetky filmy, ktoré sa odohrávajú v roku 2022. Spomenúť ešte môžeme Geostorm (klimatické zmeny), No Escape (dystopická budúcnosť na štýl Hunger Games), Time Runner (cestovanie vesmírom) či The Dark Side Of The Moon (objavovanie vesmíru). 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:47