Od udalostí v prvom dieli uplynulo päť rokov. Cal Kestis už v pokračovaní je už ostrieľaný dobrodruh, ktorý si stihol vybudovať povesť hľadaného muža, vedúceho skupiny rebelov.Bonusweb.cz/
StoryEditor

RECENZIA Väčšie a zaujímavejšie svety a rozmanitejšie súboje. Jedi: Survivor ukazuje Star Wars v unikátnom svetle

Ondřej Martinů27.04.2023., 11:00h

Pokračovanie hry Star Wars Jedi: Fallen Order ponúkne ďalšie parádne dobrodružstvo sympatického rytieria Jedi.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokračovanie úspešnej hry Star Wars Jedi:Fallen Order je tu a redaktor Ondřej Martinů sa pre Idnes.cz podelil o prvé dojmy z hrania. Fallen Order sa tešil veľkej obľube a sequel bol už celkom krátko po vydaní jasnou vecou, ​​aj keď na oficiálne potvrdenie sme si museli počkať až do polovice minulého roka.

Star Wars Jedi: Survivor dorazil v podstate v ideálnom odstupe od prvého dielu. Nebolo to tak dlho, aby sme na hru úplne zabudli, ale ani tak krátko, aby sme pojali podozrenie, že by autori niečo chceli uponáhľať. Nové dobrodružstvo s mladým rytierom Jedi teda pokračuje a v podstate rozširuje všetko z prvej hry a pridáva množstvo nových prvkov, avšak zároveň nestráca svoju identitu, ktorú mali fanúšikovia prvého dielu radi.

Príbeh

Od udalostí v prvom dieli uplynulo päť rokov. Cal Kestis je už v pokračovaní ostrieľaný dobrodruh, ktorý si stihol vybudovať povesť hľadaného muža, vedúceho skupiny rebelov.

Príbeh Jedi: Survivor je tentoraz poňatý celkom široko a vlastne nejakú chvíľu trvá, kým naberie jasný smer. Sprvu to je skrátka len také „Calovo dobrodružstvo naprieč vesmírom“ a až po pár hodinách, keď stretneš pár zloduchov a uvedomíš si, čo je v stávke tentoraz.

Príbeh je kvalitatívne zhruba na úrovni prvého dielu. Napríklad záporáci už nie sú tak zaujímaví, avšak vyvažuje to celý rad iných príbehových zvratov, vedľajších zápletok a postáv aj Calova charizma a vzťahy s ostatnými kľúčovými postavami.

image

Od udalostí v prvom dieli uplynulo päť rokov. Cal Kestis už v pokračovaní je už ostrieľaný dobrodruh, ktorý si stihol vybudovať povesť hľadaného muža, vedúceho skupiny rebelov.

Bonusweb.cz/

Jedi: Survivor je tentoraz navyše ďaleko nabitejší konverzáciami. Novinkou je totiž „vesmírny bar“ Pyloon‘s Saloon, ktorý je stredobodom diania. Striedajú sa v nej rôzne hlavné aj vedľajšie postavy, zbieraš tu informácie o vedľajších misiách, obchoduješ alebo si môžeš zahrať minihru.

Hrateľnosť

Pokračovanie nadväzuje nielen príbehovo, ale aj po stránke Calových schopností. Rovno teda začínaš s prakticky všetkými získanými schopnosťami z jednotky (dvojitý skok, beh po stene, hacking robotov atď.) a tiež oboma štýlmi boja, teda s klasickým svetelným mečom a tiež obojstranným variantom.

image

 Novinkou je totiž „vesmírny bar“ Pyloon‘s Saloon, ktorý je stredobodom diania. Striedajú sa v nej rôzne hlavné aj vedľajšie postavy, zbieraš tu informácie o vedľajších misiách, obchoduješ alebo si môžeš zahrať minihru.

Bonusweb.cz/

Hrdina sa postupom hry naučí tri ďalšie bojové štýly k dvom existujúcim. Prvý je boj dvoma mečmi, ktorý síce už existoval v jednotke, avšak len ako špeciálny útok. Tu je to už celý bojový postoj, založený predovšetkým na rýchlych úderoch. Ďalej nájdete aj laserovú pištoľ (blaster), čo z Cala urobí taký mix medzi Jediom a Hanom Solo. Blaster má obmedzené náboje, ktoré sa dopĺňajú zraňovaním nepriateľov, čo je trochu zvláštna mechanika.

image

Hrdina sa postupom hry naučí tri ďalšie bojové štýly k dvom existujúcim. 

Bonusweb.cz/

Posledným je potom postoj „Kylo Ren“ založený na obojručnom variante meča s krížovou záštitou. To je naopak pomalý štýl s drvivými údermi. Novinkou je potom oklamanie živých bytostí, ktoré sa krátko môžu v boji pridať na vašu stranu.

Survivor rovnako ako jednotka podlieha pravidlám souls-like žánru, teda že ukladať hru môžeš iba na vybraných miestach, na ktorých si zároveň možno aj doplniť zdravie výmenou za obnovenie všetkých nepriateľov na mape. Ak náhodou umrieš, stratíš všetky aktuálne skúsenostné body a musíš si ich ísť zobrať späť tým, že aspoň raz udrieš protivníka, ktorý ťa premohol.

image

Pokračovanie Star Wars Jedi či remake Sherlocka Holmesa. Pozri si najväčšie aprílové herné novinky

Zabudnúť nesmieme ani na obľúbené kozmetické vylepšenia z jednotky, ktorá v dvojke dostala úplne nový rozmer. Jednak si môžeš prispôsobiť Calovo oblečenie (nechýba ikonické pončo), účes a fúzy, ďalej je možné poskladať z rozmanitých súčiastok robota BD-1 a samozrejme tiež vyberáš rôzne komponenty svetelného meča a blasteru. Všetko si následne môžeš ešte podľa ľubovôle nafarbiť.

Otvorený svet a grafika

Počet svetov, ktoré navštíviš, sa oproti prvému dielu veľmi nezvýšil. Dva z celkových šiestich však ponúknu v podstate otvorený svet, ktorý nabáda k ďalšiemu preskúmavaniu, plneniu vedľajších misií a zbieraním doplnkov a skúseností. Na tom hlavnom, teda planéte Koboh, je vedľa spomínanej kantíny aj malá dedinka žijúca si vlastným životom a herná mapa je rozdelená na niekoľko vzájomne pomerne odlišných zón.

image

Počet svetov, ktoré navštíviš, sa oproti prvému dielu veľmi nezvýšil. Dva z celkových šiestich však ponúknu v podstate otvorený svet, ktorý nabáda k ďalšiemu preskúmavaniu.

Bonusweb.cz/

Opätovný priechod mapami si budeš znovu zjednodušovať odomykaním rôznych skratiek a tiež učením sa nových schopností, ktoré vás pustia na miesta doposiaľ neprístupné. Veľa kritiky sa pri prvom dieli znieslo na fakt, že niekedy je potrebné až zbytočne po herných mapách aj s odomknutými skratkami pobehovať sem a tam, čo Survivor pekne rieši pridaním rýchleho cestovania medzi odomknutými záchytnými bodmi.

image

Hra ti zaberie niečo okolo 25 hodín, ale aj pokojne aj cez 40, ak si nadšený zberateľ všetkého, čo v hre pozbierať ide.

Bonusweb.cz/

Grafika hry vyzerá rozhodne o niečo detailnejšie ako v prvom dieli, mapy sú rozľahlejšie a ponúknu pôsobivejšie panorámy, avšak zároveň treba poznamenať, že to nie je žiadny gigantický skok vo vizuálnej pôsobivosti. Pri prieskume máp bolo vidno celkom pekné detaily, ako napríklad počúvanie konverzácií medzi nepriateľmi alebo sem tam možnosť si pohladiť nejaké mimozemské zvieratko.

Nie je čo vytknúť

Hra ti zaberie niečo okolo 25 hodín, ale aj pokojne aj cez 40, ak si nadšený zberateľ všetkého, čo v hre pozbierať ide. Síce trochu mrzeli kolísajúce (hoci znesiteľné) FPS v režime výkonu, ale inak hre vlastne ešte popri chýbajúcej češtiny asi nie je veľmi čo ďalšieho vytknúť.

image

Pre priaznivcov prvého dielu je Survivor v podstate povinnosť. Pokračovanie je jednoducho všetkým, čo sme si po dohraní prvého dielu túžobne predstavovali.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 02:55