Známe komiksové postavy každý pozná. Ich tvorcovia čerpali inšpiráciu z rôznych vecí.Dc Comics/Instagram
StoryEditor

Inšpirácia v telenovele, vo filme Zorro či v sile žien. Takto vznikli známe komiksové postavy, ktoré dnes poznáš z filmov

Nikola Michalkova20.12.2022., 10:00h

Batman, Superman, Harley Quinn a ďalší sa preslávili najmä vďaka filmovým spracovaniam, ale svoj pôvod majú väčšinou práve v komiksoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Inšpirácia je všade naokolo a tvorcovia známych hrdinov to veľmi dobre vedeli. Známe komiksové postavy, ktoré teraz poznáme najmä z filmových spracovaní, ako je Superman, Batman, Harley Quinn či Joker vznikli pôvodne ako postavy v komiksoch a prepracovali sa až do svojich filmov. Ani tvorba komiksových postáv nezostala bez potrebnej inšpirácie a my sa pozrieme na to, z čoho brali inšpiráciu tvorcovia najznámejších hrdinov či záporákov.

Batman (nielen) podľa Zorra

Možno poznáš postavu Zorro, muža v čiernej maske, klobúku a s mečom v ruke. Prvýkrát sa s ním čitatelia stretli v novele „The Curse of Capistrano“ od Johnstona McCulleyho. Novela bola publikovaná ako séria v „All-Story Weekly“ od 9. augusta po 6. september v roku 1919. Charakter sa preslávil najmä vďaka svojmu ikonickému kostýmu a mečom, a vlastný film dostal v roku 1920 s názvom „The Mark of Zorro“, kde ho stvárnil Douglas Fairbanks, uvádza sa na portáli CBR. 

Bob Kane, ktorý vytvoril postavu Batmana sám priznal, že Zorro mal na neho veľký vplyv pri tvorení Batmana a Frank Miller pomohol spojiť tieto dve postavy práve tým, že Thomas a Martha Waynovci, Batmanovi rodičia, ako posledné pred svojou smrťou videli spolu s ich malým synom práve film o Zorrovi. 

Inšpirovali sa aj Fantómom

Samozrejme, nezostaneme len pri Zorrovi. Pri tvorbe príbehu Batmana sa spolutvorca nechal inšpirovať aj „The Phantomom“. Bill Finger hľadal nápady v niektorých komiksoch, ktoré boli v tom čase populárne. Medzi nimi bol aj spomínaný „The Phantom.“ Jeho pôvod sa datuje sto rokov pred začiatkom príbehu, keď mladý muž videl, ako zabili jeho otca, keď ich obchodnú loď napadli piráti. Mladý muž bol vychovávaný domorodcami žijúcimi na Bangally a prisahal, že zasvätí svoj život „zničeniu všetkých foriem pirátstva, chamtivosti a krutosti. Moji synovia a synovia mojich synov ma budú nasledovať!“ Obliekol si svoj fialový kostým a pobehoval po africkej džungli. Príbeh ti určite môže pripomínať aj príbeh Brucea Wayna, ktorý po tom, ako videl vraždu svojich rodičov, takisto túžil bojovať proti zlu. 

Čo je možno prekvapením, alebo to možno aj vieš, vznik Batmana inšpiroval aj Superman. Určite si pamätáš, že pôvodný Batman sa tak trochu podobal na Supermana. Jerry Siegel a Joe Shuster už vtedy tušili, že ich Superman je niečím špeciálnym, ale trvalo päť rokov, kým si to samotný vydavateľ uvedomil. Akonáhle sa Superman objavil na obálke komiksu „Action Comics #1“, redaktorom z National Comics Publications bolo jasné, že postava hrdinu v modro-červenom kostýme bude niečo veľké. Vydavateľ však chcel viac hrdinov, vyslal správu do sveta, a stvoriteľ Batmana sa pustil do práce. Na základe tvrdení Billa Fingera, originálny dizajn Kanea vyzeral viac ako Superman než Batman, ako ho poznáme dnes. Vtedy mal červený kostým s krídlami netopiera a domino masku. 

Pri Batmanovi ešte zostaneme. Bob Kane hľadal inšpiráciu aj vo svojej detskej predstavivosti, z čoho vzišla kresba od Leonarda Da Vinciho. Kresba obsahovala náčrt lietajúceho zariadenia ornitoptéry. „Práve tieto náčrty slávneho renesančného umelca inšpirovali pôvodné krídla, ktoré dal Kane Batmanovi.“ Krídla však v pôvodnej verzii nahradil čierny plášť. Okrem umenia sa inšpirovali aj filmom „The Bat Whispers“, čo je ďalším kúskom pop kultúry, podľa ktorého tvorcovia nakreslili ikonického hrdinu. 

Superman ako záporák?

Príbeh Supermana začal v januári 1933, keď Jerry Siegel publikoval „The Reign of the Superman“. Tento Superman bol toxikovaný mocou, zabil šialeného vedca a pokúša sa ovládnuť svet. Neskôr spolu s jeho kamarátom Joeym Shusterom, ktorý tento príbeh ilustroval, prepracovali Supermana na dobrého chlapa s mimozemským príbehom, tajnou identitou a plášťom, uvádza sa na portáli History. Dlhú dobu o tento príbeh nemal nikto záujem, ale to sa, našťastie, zmenilo a zo Supermana sa stala obľúbená hrdinská postava, ktorá zachraňuje svet. 

Harley Quinn vznikla vďaka telenovele

Keď sa povie Harley Quinn, určite si väčšina z nás predstaví pojašenú, šialene sa smejúcu Margot Robbie, ktorá túto postavu stvárnila vo filmových spracovaniach – Suicide Squad a Birds of Prey. Ako sa uvádza na portáli Cinema Blend, postava sa pôvodne zrodila pre „Batman: The Animated Series“ v roku 1992. Áno, Harley Quinn skutočne vznikla ako postava v animovanej sérii o Batmanovi a do komiksových kníh sa dostala až potom. Jej tvorcom v animovanom spracovaní je Paul Dini, ktorý charakter vytvoril, keď pozeral epizódu dennej telenovely „Days of Our Lives“. Sledoval scénu, v ktorej je Calliope Jones Bradfordová oblečená ako dvorný šašo. Tú stvárnila Paulova kamarátka z vysokej školy Arleem Sorkin. Práve vďaka tejto scéne sa zrodila Harley Quinn. Rozhodol sa čerpať inšpiráciu z tejto scény, pričom nielenže previedol jej osobnosť do role, ale požiadal samotnú Arleen Sorkin, aby sa stala hlasom Harley Quinn. Herečka tak prepožičiavala svoj hlas šialenej Harley takmer 20 rokov, kým v roku 2011 odišla do dôchodku. Čo je zaujímavé je, že Harley Quinn mala byť určená len pre spomínanú animovanú sériu.

Keďže sa stala medzi fanúšikmi obľúbenou postavou, jej postava sa preniesla aj do komiksov. Na portáli Comic Years sa uvádza, že Paul Dini spolu so spolutvorcom napísali grafickú novelu „The Batman Advantures: Mad Love“. Jej príbeh začína, keď ju Joker vyhodí z domu. Ak si videl film Birds of Prey, túto scénu si videl aj vo filmovej verzii.  

Wonder Woman reprezentuje silnejšie ženy

Zlatá čelenka, červený korzet a modrá sukňa s hviezdami. Wonder Woman, ktorú do povedomia určite dostala herečka Gal Gadot, reprezentuje predovšetkým silu žien. Rovnako patrí medzi pôvodné komiksové postavy. Na základe informácií na portáli History, sa prvýkrát do komiksovej knihy dostala v roku 1941 v príbehu „All Star Comics #8“. Už od prvých momentov bolo jasné, že bude zastupovať najmä ženy spôsobom, ktorý sa netýkal mužských hrdinov, ako je Batman či Superman. „Konečne sa vo svete zmietanom nenávisťou a vojnami mužov objavuje žena, pre ktorú sú problémy a činy mužov len detskou hrou,“ hlási komiks. Nebola prvou ženou, ktorá sa v komiksoch objavila, ale rýchlo sa dokázala stať najpopulárnejšou hrdinkou po tom, čo sa objavila na obálke „Sensation Comics“ v januári 1942. Tvorcom Wonder Woman bol vyškolený psychológ na Harvarde William Moulton Marston, ktorý sa často považuje aj za vynálezcu detektora lží. 

Marston veril, že ženy sú mentálne silnejšie ako muži a mali by vládnuť Spojeným štátom. „Nasledujúcich 100 rokov bude svedkom začiatku amerického matriarchátu – národa Amazoniek skôr v psychologickom ako fyzickom zmysle,“ povedal Marston v roku 1937. „O 500 rokov dôjde k vážnej sexuálnej bitke, a o 100 rokov budú v tejto krajine vládnuť ženy.“

Jej tvorca videl potrebu silnej ženskej hrdinky. „Ani dievčatá nechcú byť dievčatami, pokiaľ nášmu ženskému archetypu chýba sila a moc. Samozrejmým liekom je vytvoriť ženskú postavu so všetkou silou Supermana a s príťažlivosťou dobrej a krásnej ženy.“ Marston si tiež myslel, že Wonder Woman musí byť nielen zábavná, ale aj vzorom pre ostatné dievčatá a ženy. „Wonder Woman bola vytvorená, aby vytvorila štandard medzi deťmi a mladými ľuďmi silného, slobodného a odvážneho ženstva. Má bojovať proti myšlienke, že ženy sú menejcenné ako muži a inšpirovať dievčatá k sebavedomiu a úspechom v atletike, povolaniach a profesiách, ktoré sú monopolizované mužmi,“ uvádza sa v tlačovej správe z roku 1942, v ktorej sa Marston uviedol ako tvorca postavy. 

Joker, večný nepriateľ Batmana

Je pochopiteľné, že Jokera vymysleli rovnakí tvorcovia, ako Batmana. Okrem Billa Fingera a Boba Kanea sa k nim pridal aj Jerry Robinson, uvádza sa na portáli Rolling Stone. Spoločne vytvorili smejúceho sa klauna so zelenými vlasmi, veľkým, strašidelným úsmevom a klaunovským správaním. Prvýkrát sa objavil v „Batman #1“ na jar v roku 1940. Je pochopiteľné, že Joker ako postava obsahuje viacero inšpirácií, keďže ho vytvorilo viacero tvorcov. Robinson stojí za dizajnom žolíkových kariet, ktoré sú tiež neodmysliteľnou súčasťou Jokerovej postavy a charakteru. Bill Finger môže za úsmev, ktorý vznikol na základe loga s tvárou klauna z Coney Island, a taktiež čerpal inšpiráciu aj z obrázka herca Conrada Veidta, ktorý stvárnil znetvorenú, večne sa usmievajúcu hlavnú postavu v horore „The Man Who Laughs“ z roku 1928. Robinson spolu s Billom Fingerom rozvinuli koncept Jokera ako Batmanovho nepriateľa. Výsledkom je teda záporák, ktorý sa nepodobá žiadnemu zo šialených gangstrov, ktorým Batman dovtedy čelil.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 18:59