Mesiac chceli bombardovať jadrovými zbraňamiBrainee X Canva/
StoryEditor

Odtajnené dokumenty ukazujú bizarné plány Američanov. Mesiac chceli bombardovať jadrovými zbraňami

Miroslav Kamody09.04.2023., 13:00h

Pamätáš si, ako si v detstve pozeral Hviezdnu bránu? A teraz si predstav, že tajný americký program minul milióny dolárov, aby prišiel na to, že to asi v bežnom živote nebude fungovať. Ani to im nebránilo pohrávať sa s myšlienkou bombardovania Mesiaca.

Lajkuj Brainee.sk na

Len máloktorá krajina si môže dovoliť minúť milióny dolárov daňových poplatníkov na bizarné výskumy, ktoré z najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nebudú nikam viesť. No a potom sú tu Američania, ktorí na to dokonca zriadili tajný program s názvom Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP).

Jeho cieľom bolo skúmať čudné experimentálne technológie, medzi ktorými nechýbali ani neviditeľné plášte, antigravitačné zariadenia, priechodné červie diery a návrh tunela krížom cez Mesiac vyhĺbený pomocou jadrových odpalov. Prezrádzajú to desiatky odtajnených dokumentov, ktoré získal portál Vice. 

image

Mesiac

Unsplash/Mike Petrucci

Tajný vládny program

Tie dokopy obsahujú takmer 1600 strán správ návrhov, zmlúv a poznámok zo stretnutí. Odhaľujú niektoré z podivných priorít AATIP, presnejšie tajného programu ministerstva obrany, ktorý prebiehal v rokoch 2007 až 2012, no verejnosti sa stal známy až v roku 2017, keď bývalý riaditeľ programu rezignoval na svoju funkciu v Pentagone.

Zaujíma ťa téma vesmíru, planetárnych objavov a cestovania mimo Zeme? Viac takýchto článkov nájdeš v našej sekcii Vesmír.

Práve v tom roku sa AATIP stalo pre fanatikov doslova synonymom pre UFO. Vtedy, po rezignácii riaditeľa Luisa Elizonda unikli do tlače neslávne známe videá neidentifikovaného lietadla pohybujúceho sa zdanlivo nemožným spôsobom.

Podľa nových dokumentov, získaných na základe žiadosti zákona o slobodnom prístupe k informáciám podanej pred štyrmi rokmi, však bolo vyšetrovanie hlásených stretnutí s UFO iba vrcholom ľadovca.

​„Snáď najzaujímavejšie medzi dokumentmi je niekoľko desiatok referenčných dokumentov obrannej spravodajskej služby (DIRD), ktoré pojednávajú o životaschopnosti rôznych pokročilých technológií,“ píše Brandon Specktor pre portál Live Science.

Hviezdne brány a iné sci-fi

Práve tu sa spomínajú prechodné červie diery, hviezde brány, negatívna a temná energia či komunikácia pomocou vysokofrekvenčných gravitačných vĺn a manipulácii s extra dimenziami. Mnohé z týchto správ, neprekvapivo, zdôrazňujú nepraktickosť implementácie týchto pokročilých sci-fi technológií.

Napríklad v správe DIRD o maskovaní neviditeľnosti autori píšu, že „dokonalé maskovacie zariadenia nie sú možné, pretože vyžadujú materiály, kde sa rýchlosť svetla blíži k nekonečnu“. Avšak maskovacie zariadenia, ktoré robia objekty neviditeľnými pre mikrovlnné senzory, ako sú radary a detektory pohybu, sú „určite v dosahu súčasnej technológie“.

image

„Dokonalé maskovacie zariadenia nie sú možné, pretože vyžadujú materiály, kde sa rýchlosť svetla blíži k nekonečnu“.

Unsplash/Albert Antony

​Bombardovanie Mesiaca

Ďalšie správy však smerujú skôr do krajiny, kde sa piesok lial a voda sypala, než k serióznym výskumom. V správe o „negatívnom hromadnom pohone“ autori navrhujú plán na hľadanie extrémne ľahkých kovov v strede Mesiaca, ktoré môžu byť „100 000-krát ľahšie ako oceľ, ale stále majú pevnosť ocele“.

Na dosiahnutie stredu Mesiaca autori navrhli jednoducho odstreliť tunel cez mesačnú kôru a plášť pomocou termonukleárnych výbušnín. Je nutné zdôrazniť, že nič z toho nikdy nebolo reálne na stole. Jadrové výbuchy idú proti plánom NASA poslať v rámci misie Artemis ľudí späť na Mesiac a vybudovať tam vesmírnu stanicu.

„Nie je jasné, či tieto dokumenty DIRD niekedy viedli k nejakým dlhodobým investíciám do pokročilých technológií. Podľa Vice sa veľká časť agendy AATIP opierala o zmluvný výskum súkromnej spoločnosti s názvom Bigelow Aerospace Advanced Space Studies (BAASS),“ hovorí Brandon Specktor.

​Táto spoločnosť vedená Robertom Bigelowom, osobným priateľom zosnulého senátora Harryho Reida, ktorý bol zodpovedný za vytvorenie AATIP, získala zmluvu na 10 miliónov dolárov na prvý rok výskumu pre tento program, uviedol Vice.

Čaká sa na ďalšie odhalenia

Tento najnovší výpis dokumentov FOIA prichádza len tri týždne po tom, čo britský bulvárny denník The Sun získal viac ako 1500 strán dokumentov týkajúcich sa údajných stretnutí s UFO katalogizovaných práve AATIP. Medzi dokumentmi bola aj správa o údajných biologických účinkoch stretnutí s UFO na ľudí.

Správa uvádzala paralýzu, „zjavný únos“ a „nezapočítané tehotenstvo“ ako hlásené vedľajšie účinky údajných stretnutí s UFO, uviedla už predtým Live Science. Reportéri aj naďalej pracujú s čerstvo získanými dokumentmi a preto je pravdepodobné, že sa o tomto americkom vládnom programe už čoskoro dočkáme ďalších informácií.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:58