Aj Bratislavský hrad vypne svoje osvetlenie na Hodinu Zeme.Pavol Zachar/Tasr
StoryEditor

Už o pár hodín sa známe pamiatky a budovy ponoria do tmy. Do kampane Hodina Zeme sa môžeš zapojiť aj ty

Nikola Michalkova25.03.2023., 09:32h

Hodina Zeme je celosvetová kampaň, do ktorej sa každoročne zapája niekoľko tisíc miest po celom svete. Dnes sa do nej môžeš zapojiť aj ty.

Lajkuj Brainee.sk na

Celá kampaň pôvodne vznikla v roku 2007 v austrálskom Sydney, keď sa 2,2 milióna domácností a niekoľko tisíc firiem rozhodlo na hodinu zhasnúť svetlá. Cieľom je poukázať na fakt, že klimatické zmeny sú problémom celého sveta. Kampaň je zároveň symbolikou, ktorá hovorí o spoločnej zodpovednosti za budúcnosť našej planéty. Je načase totiž uvedomiť si, že k zlepšeniu a zmenám môžeme prispieť všetci, píše sa na portáli Hodina Zeme. Na Slovensku sa kampaň spustila v roku 2016, keď sa organizácia WWF Slovensko rozhodla motivovať občanov, aby svojimi činmi prispeli k ochrane našej planéty. Odvtedy sa do Hodiny Zeme zapájajú viaceré mestá a obce. 

image

Na Slovensku je klíma už ako v Miláne, hovorí klimatológ Pecho. Toto leto bolo najhorúcejšie v histórii meraní

Do tmy sa ponoria viaceré pamiatky a mestá

Organizácia WWF, ktorá kampaň zastrešuje, na svojom Instagrame uviedla, že tento rok svoju účasť potvrdili viaceré slovenské pamiatky či budovy. Svetlá zhasnú od 20:30 do 21:30, napríklad na Bratislavskom hrade, Bojnickom zámku či na hrade Beckov. Do tmy sa ponorí aj Prezidentský palác, Kolonádový most v Piešťanoch, ale aj Hodinová veža v Banskej Bystrici, uvádza sa na portáli aktuality.sk.

Do kampane sa zapoja aj mestá, ako Trnava, Zvolen, Dolný Kubín, Michalovce či Prešov. Ani vo svete to nebude inak. Na jednu hodinu sa do tmy ponoria pamiatky, ako je talianske Koloseum, Opera v Sydney či Eiffelova veža v Paríži. 

Ako sa môžeš zapojiť?

Ruku k dielu môžeš pridať aj ty. Stačí, ak si dnes vyčleníš jednu hodinu na činnosť, ktorá pomôže Zemi. „Organizátori vyzývajú ľudí, aby ‚vypli‘, oddýchli si od každodenných rutinných aktivít a venovali jednu hodinu akejkoľvek pomoci našej planéte,“ uvádza sa na portáli Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky.

Zapojiť sa môžeš tým, že si vyčleníš hodinu svojho dňa a vyčistíš si svoje okolie, keďže sú medzi nami ľudia, ktorí si ten papier nedokážu vložiť do vrecka a vyhodiť do najbližšieho koša, ale hodia ho radšej na zem. Ak tvoje mesto organizuje upratovanie, určite sa zapoj. Ak si iniciatívny, pokojne zorganizuj skupinu svojich kamarátov a popri prechádzke môžete zozbierať odpad, na ktorý natrafíte. Ďalšou vecou, ktorou sa do kampane môžeš zapojiť, je symbolické zhasnutie svetla vo svojej domácnosti. 

Samozrejme, zmeny môžeš robiť každý deň, nielen jednu hodinu určeného dňa. Aj tie maličkosti, ako zhasnutie svetla pri odchode z miestnosti, častejšia jazda autobusom alebo na bicykli, šetrenie vodou, sa rátajú. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. máj 2024 00:25