V Austrálii mŕtve ryby upchali rieku.Unsplash/jack Charles/
StoryEditor

Austrálsku rieku upchali milióny mŕtvych rýb, môže za to nedostatok kyslíka

bur18.03.2023., 17:44h

Nepríjemné prebudenie čakalo obyvateľov regionálneho austrálskeho mesta Menindee v Novom Južnom Walese. V rieke Darling uvideli milióny rozkladajúcich sa rýb.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa úradov úhyn spôsobil nedostatok kyslíka vo vode. Oblasť zápasí s vlnou horúčav, informuje denník iDnes.cz.

image

Máme za sebou najteplejší rok za posledné storočia. Týmto tempom sa nevyhneme najničivejšiemu scenáru, hovoria vedci

Podľa videí zdieľaných na sociálnych sieťach vrstva rýb na niektorých miestach úplne zakryla hladinu. Rieka Darling je druhou najdlhšou v Austrálii. „Je to naozaj hrozné, kam oko dovidí, tak sú mŕtve ryby,“ povedal agentúre AFP miestnych obyvateľov Graeme McCrabb.

„Úhyn rýb súvisí s malým množstvom kyslíka, zatiaľ čo ustupuje záplavová voda,“ uviedli miestne úrady, podľa ktorých situáciu zhoršuje umocňuje horúce počasie. V Menindee, ktoré leží asi tisíc kilometrov západne od Sydney sa v sobotu teplota vyšplhala až k 40 stupňom Celzia.

Štátna agentúra pre životné prostredie uviedla, že hladina kyslíka v rieke by mohla tento víkend kvôli rastúcim teplotám aj naďalej klesať, ochladiť by sa malo až budúci týždeň.

image

Fakt nám ide viac o poškodený obraz než o zdravie planéty? Pýtajú sa ekoaktivisti

V oblasti ide o tretie hromadné vymieranie rýb od roku 2018. Predchádzajúce prípady boli dávané do súvislosti s nedostatkom vody a tiež s premnožením jedovatých rias. V posledných rokoch Menindee pustošili záplavy aj sucha.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 11:00