Ani rieky na Slovensku sa nevyhli suchu a niektoré korytá nahradili kamenné cesty.Tasr/
StoryEditor

Suché korytá, nekonečné čakanie na dážď. Niektoré slovenské rieky sú po tomto lete v katastrofálnom stave

Nikola Michalkova17.09.2022., 14:00h

Sucho tento rok bolo naozaj zaťažujúce nielen pre poľnohospodárstvo. Vodné toky na Slovensku si tiež odniesli svoju daň. Niektoré z nich úplne vyschli.

Lajkuj Brainee.sk na

Vodné toky sú dôležitou súčasťou ekosystému. Sú domovom rôznych druhov rýb, ktoré však pre úbytok vodných hladín strácajú útočiská. 

Vodný tok Bodva

Informácie o vyschnutí koryta rieky Bodva sa objavili už 18. júla. Koryto aj pre klimatické zmeny, respektíve pre sucho, úplne vyschlo. Namiesto vody tam zostali iba kamene. Bodvu pravidelne plnili rybami, avšak tie, ktoré nestihli presunúť, uhynuli. „Ryby vycítia, že hladina klesá, pstruhy sa vo veľkej časti presunuli k Medzevu do hlbšej vody,“ vyjadril sa Gabriel Greizinger pre portál Teraz

Rieka Rajčanka

Obce Fačkov a Rajecká dolina, v ktorých preteká rieka Rajčanka, informovali tiež o vyschnutí vodného toku. Pretekala v Strážovských vrchoch a vlahu poskytovala pre celú Rajeckú dolinu. Po Rajeckú lesnú je však už len suchá cesta plná kameňov. Obec Čičmany zverejnila na svojej facebookovej stránke informáciu o tom, že rieka vyschla. „Aj u nás v doline už Rajčanka netečie. Vody málo aj v dedine, ryby kapú, no celé zle. Čakáme na dážď.“

Klesla hladina aj na Dunaji

Aj Dunaj má problém so suchom. Hladina Dunaja klesla na tak kritickú úroveň, že predstavuje problém už aj pre lodnú dopravu. „Veľmi nízke vodné stavy zaznamenali hydrológovia takmer v celom povodí Dunaja od Nemecka až po Rumunsko. V mnohých oblastiach je Dunaj už nižšie ako je bezpečná výška, a aj preto sú obmedzenia v lodnej doprave,“ uvádza sa na portáli iMeteo. Najhoršia situácia je najmä v Nemecku, Rakúsku, ale aj Maďarsku. 

V Bratislave dosahuje výšku 250 centimetrov, pričom za 24 hodín hladina klesla až o 10 centimetrov, čo začína predstavovať riziko pre lode. „Väčšina lodí má totiž ponor 230-250 centimetrov, a tak začínajú platiť prvé obmedzenia. Zatiaľ sú obmedzené nákladné lode, ale čoskoro hrozí zastavenie aj kabínových lodí či rýchlolodí,“ uvádza iMeteo. 

Vyschnuté rieky vo svete

NASA zverejnila snímky, ktoré ukazujú obrovský úbytok vody v jazere Mead v Spojených štátoch. „Najväčšia nádrž v Spojených štátoch zásobuje milióny ľudí v siedmich štátoch, kmeňových krajinách a severnom Mexiku. Teraz poskytuje aj jasnú ilustráciu zmeny klímy a dlhodobého sucha, ktoré môže byť najhoršie na západe USA za posledných 12 storočí,“ uviedla NASA na portáli CNN. 

image

Dokument Po nás potopa skúma dôsledky klimatickej krízy na Slovensku. Dôsledky sú horšie, ako sme predpokladali

Okrem toho sa na kritickú úroveň dostala aj najdôležitejšia vodná cesta Nemecka. Rieka Rýn pri Kaub medzi Mainzom a Koblenzom v Porýní-Falcku kleslala najskôr z 37 centimetrov na 32 centimetrov. „Kaub je považovaný za dôležitý uzol pre vnútrozemskú lodnú dopravu na hornom Rýne,“ vysvetľuje sa na portáli iMeteo. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 21:20