Na jedno ostrove vyrastie nezničiteľná „čierna skrinka“. Mala by predpovedať zánik civilizácie (ilu)unsplash.com
StoryEditor

V Tasmánii vznikne čierna skrinka Zeme. Mala by predpovedať zánik civilizácie

iDnesdtt13.12.2021., 09:00h
V oceľovej stavbe sa bude nachádzať množstvo počítačov, ktoré majú sledovať každý krok, ktorý urobíme smerom ku katastrofe.
Lajkuj Brainee.sk na

V Tasmánii budúci rok vznikne „čierna skrinka“ Zeme o veľkosti autobusu, ktorá bude nepretržite zaznamenávať dáta o globálnom otepľovaní. Jej cieľom je pomôcť budúcim generáciám pochopiť, ako ľudstvo reagovalo na klimatickú krízu

Pokiaľ sa globálne otepľovanie nepodarí zmierniť či zastaviť, tak určí, ako život na Zemi skončil,“ uviedli pre stanicu ABC autori projektu. Ten vznikol v spolupráci medzi vedcami z Tasmánskej univerzity a komunikačnou spoločnosťou Clemenger. Box má zaobstarať záznam pred katastrofou podobne ako čierna skrinka umiestnená v lietadlách.

Zaznamená niekoľko údajov

Desať metrov dlhý monolit vznikne na žulovej pláni na západnom pobreží Tasmánie, ktorú odborníci vybrali pre jej geopolitickú aj geologickú stabilitu. K ďalším kandidátom patrila Malta, Nórsko či Katar. „Box bude vyrobený z ocele s hrúbkou 7,5 centimetrov. Konštrukcia bude zo žuly,“ opísal Jonathan Kneebone z futuristického štúdia Glee Society, ktoré sa podieľalo na návrhu monolitu.

„Je navrhnutý tak, aby nás všetkých prežil. Pokiaľ dôjde k najhoršiemu, táto vec tam bude stále stáť,“ myslí si Kneebone. Budova bude mať pripojenie k internetu a bude sa v nej nachádzať množstvo úložných diskov, všetko bude napájať séria solárnych panelov na streche konštrukcie. Záložným zdrojom energie budú batérie. Box bude okrem iného zaznamenávať a ukladať dáta o teplote morí, vymieraní druhov, zmenách vo využívaní pôdy, údaje o ľudskej populácii, armádnych výdavkoch či spotrebe energie.

Okrem toho bude zbierať aj takzvané kontextové dáta, ako sú novinové titulky, príspevky na sociálnych sieťach či správy z kľúčových udalostí, napríklad zo zasadnutí konferencií OSN o zmenách klímy (COP). „Myšlienka je taká, že pokiaľ dôjde k zničeniu Zeme v dôsledku zmien klímy, toto nezničiteľné záznamové zariadenie bude k dispozícii pre každého, kto zostane, aby sa z toho poučil,“ vysvetľuje Jim Curtis z Clemengeru.

„Slúži tiež na to, aby sa svetoví vodcovia zodpovedali, aby sme zaistili, že ich činnosť alebo nečinnosť bude zaznamenaná,“ dodáva. Hoci je projekt zamýšľaný najmä ako návod pre postapokalyptickú spoločnosť, čomu sa má vyvarovať, záznam správania politických a obchodných lídrov v oblasti zmien klímy by podľa Kneebona mohol byť už teraz užitočný. Podľa neho sú ľudia ohľaduplnejší a zodpovednejší najmä vtedy, ak vedia, že ich niekto nahráva. Má to totiž vplyv na to, čo robia či hovoria.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 21:44