Ilustračná snímkaPavol Funtál
StoryEditor

Vedci zaznamenali najdlhšie trvajúci covid. Muž trpel nákazou 613 dní a jeho telom sa prehnalo 50 mutácií

Viktória Revajová25.04.2024., 09:00h

Holandskí výskumníci zaznamenali najdlhší známy prípad infekcie vírusom SARS-CoV-2, ktorý trval 613 dní. Vyskytol sa u pacienta so zníženou imunitou, ktorý nakoniec v dôsledku ochorenia zomrel.

Lajkuj Brainee.sk na

Nemenovaný 72-ročný muž s poruchou imunity sa nakazil variantom Omikron v roku 2022. Odvtedy bol nepretržite pozitívny na koronavírus celkovo 613 dní až do svojej smrti. V jeho tele sa vystriedalo 50 mutácií.

Ide o rekord

Holandskí výskumníci nedávno zaznamenali najdlhší známy prípad nákazy vírusom SARS-CoV-2, ktorý trval neuveriteľných 613 dní. Vyskytol sa u pacienta so zníženou imunitou, ktorý nakoniec v dôsledku ochorenia v októbri minulého roka zomrel, píše americký týždenník Time.

Pacienti nakazení vírusom SARS-CoV-2 sa zvyčajne zbavia vírusu za niekoľko dní alebo týždňov, ale v tomto extrémnom prípade infekcia pretrvávala takmer dva roky. V minulosti už boli hlásené extrémne dlhé prípady ochorenia COVID-19, tento je však podľa holandských výskumníkov najdlhším známym prípadom.

image

Nevieš večer zaspať? Známy lekár poukázal na päť zlozvykov, ktoré zrejme robíš aj ty a ničia ti spánok

Rezistencia a mutácie

Počas 20 mesiacov trvania infekcie lekári vyskúšali rôzne liečebné metódy, všetky však zlyhali. Jeho telo nedokázalo vytvoriť dostatočne silnú imunitnú reakciu na boj s vírusom a minulý rok zomrel v dôsledku základného ochorenia.

Podrobnou analýzou vzoriek odobratých z viac ako dvoch desiatok výterov z nosa a hrdla sa zistilo, že pacientovo telo si v priebehu niekoľkých týždňov vyvinulo rezistenciu voči sotrovimabu, protilátke, ktorou sa SARS-CoV-2 lieči.

Vedci z Centra experimentálnej a molekulárnej medicíny Amsterdamskej univerzity v správe uvádzajú, že pacient získal viac ako 50 mutácií vrátane takých, ktoré naznačujú zvýšenú schopnosť vyhnúť sa imunitnej obrane.

image

Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás

Riziká dlhodobého covidu

Našťastie nedošlo k „žiadnemu zdokumentovanému prenosu“ na iných ľudí. No tento prípad podľa vedcov poukazuje na to, ako dlhodobé infekcie umožňujú vírusu hromadiť genetické zmeny a potenciálne vytvárať nové varianty, ktoré môžu vzbudzovať obavy.

„Tento prípad zdôrazňuje riziko pretrvávajúcich infekcií vírusom SARS-CoV-2 u jedincov so zníženou imunitou, pretože v dôsledku rozsiahlej vnútrohostiteľskej evolúcie sa môžu objaviť jedinečné varianty vírusu SARS-CoV-2,“ napísali výskumníci, ktorí budúci týždeň predstavia tento prípad na lekárskom stretnutí v Barcelone.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 14:46