Fajčenie škodí tvojmu zdraviuUnsplash/Andres Siimon
StoryEditor

Pozreli sme sa na najčastejšie mýty o fajčení: Nepriberieš, keď prestaneš, hlavnou príčinou problémov nie je nikotín

rediDnes.cz19.04.2023., 08:00h

Každá oblasť nášho života je spojená s nejakými mylnými predstavami. Zoberme si napríklad fajčenie. Či už si fajčiar alebo nefajčiar, iste vieš, že fajčenie škodí zdraviu.

Lajkuj Brainee.sk na

Čo je však na fajčení najviac škodlivé? Je to dym, nikotín, alebo napríklad decht? Aj o tejto oblasti panuje mnoho mylných predstáv, píše portál iDnes. Tak sa poďme pozrieť na tie najčastejšie.

Keď fajčím len príležitostne, tak to nevadí

Jedným z najčastejších mýtov spojených s fajčením je, že keď fajčíš málo alebo len príležitostne, nevystavuješ sa zdravotným rizikám. To však nie je pravda. Neexistuje žiadne množstvo vyfajčených cigariet, ktoré by bolo bezpečné.

image

Po rokoch sa mi podarilo prestať fajčiť: Ako vyzerali moje absťáky a čo mi najviac pomohlo?

Aj keby si fajčil len jednu denne, ohrozuješ tým svoje zdravie. Inými slovami, jediný spôsob, ako sa úplne vyhnúť zdravotným rizikám spojeným s fajčením, je nefajčiť vôbec.

Keď prestanem fajčiť, priberiem

Skoncovať s fajčením bezpochyby nie je jednoduché. Každý, kto to už skúsil, vie, že je to často beh na dlhú trať. A čo fajčiarom bráni, aby fajčiť prestali? Dôvodov je mnoho. Niekto nechce prísť o svoj obľúbený rituál, niekomu to chutí, iný sa bojí, že keď prestane, priberie. V poslednom prípade ide však iba o mýtus.

Dôvod, prečo niekedy čerství nefajčiari skutočne začnú priberať na váhe, je najmä ten, že sa snaží zajedať chuť na cigaretu. V tom prípade je teda vhodným riešením osvojiť si celkovo zdravý životný štýl a namiesto maškrtenia si ísť radšej treba zacvičiť.

image

Fajčenie škodí tvojmu zdraviu

Unsplash/Eanlami:)

Cigarety aj ich alternatívy škodia rovnako

Ak sa niekto domnieva, že medzi bezdymovými alternatívami a cigaretami nie je veľký rozdiel, je to ďalší omyl. V cigaretách tabak horí a vytvára sa dym plný škodlivých látok. Naopak bezdymové alternatívy síce nie sú bez rizika, pretože často obsahujú návykový nikotín, ale na rozdiel od cigariet tabak nespaľujú.

Ako napovedá názov, neprodukujú dym, teda škodlivý dym. Preto môžu výrazne znížiť množstvo škodlivých látok v porovnaní s cigaretami, a predstavujú tak menšie riziko pre zdravie.

Hlavnou príčinou zdravotných problémov je nikotín

Mnoho ľudí sa domnieva, že hlavnou škodlivou látkou v cigaretách je nikotín. To je však omyl. Nikotín je síce návyková látka, ktorá nie je bez rizika, ale hlavnou príčinou chorôb spojených s fajčením nie je. Tou sú škodlivé chemické látky v cigaretovom dyme, ktoré vznikajú pri horení tabaku.

image

Obľúbená destinácia Slovákov prišla s ráznym rozhodnutím. Amsterdam zakáže fajčenie marihuany v centre mesta

Pre lepšiu predstavu - cigaretový dym obsahuje až šesť tisíc chemických látok, z ktorých zhruba sto je preukázateľne škodlivých. Najlepšie je prestať s fajčením a užívaním nikotínových výrobkov úplne. Pre tých, ktorí by však inak v fajčení pokračovali, je vhodnejšie zvoliť jednu z bezdymových alternatív.

E-cigarety a zariadenia na nahrievanie tabaku sú jedno a to isté

Aj keď to tak na prvý pohľad môže niekedy vyzerať, každý z týchto bezdymových výrobkov funguje na inom princípe. Ani u jedného z nich nedochádza k horeniu tabaku (na rozdiel od cigariet), takže nevzniká dym, ale aerosól, ktorý je významne menej škodlivý ako cigaretový dym. Tým však ich podobnosť končí.

image

Fajčenie škodí tvojmu zdraviu

Unsplash/Ander Burdain

Zariadenie na nahrievanie tabaku nahrieva tabakovú náplň, naopak e-cigarety tabak vôbec neobsahujú, nahrievajú kvapalinu. Tieto výrobky samozrejme nie sú bez rizika, väčšinou obsahujú návykový nikotín a sú určené iba dospelým fajčiarom, ktorí by inak naďalej pokračovali v fajčení.

Linka pomoci na odvykanie od fajčenia - 0908 222 722 - i poradne na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva poskytujú fajčiarom aktívnu akútnu pomoc, podchytávajú ľudí vo fáze rozhodovania sa a v abstinenčnej kríze. Protifajčiarska linka je prístupná každý pracovný deň od 8:00 do 15:00.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 07:53