Vrak lode nájdený v ruinách DvojičiekWikipedia/rds323, Twitter/photorator1
StoryEditor

Nečakaný objav v ruinách Dvojičiek. Archeológovia objavili drevenú loď, dnes konečne vieme, ako sa tam dostala

Miroslav Kamody22.03.2023., 11:30h

V najrušnejšej časti jedného z najväčších miest sveta objavili drevenú loď. Nebyť brutálnych teroristických útokov 11. septembra 2001, nikdy by sme o nej nevedeli.

Lajkuj Brainee.sk na

11. september 2001 sa navždy zapísal do histórie ľudstva. Najznámejšia séria teroristických útokov sí vyžiadala 2 977 obetí (a životy 19 teroristov) z viac ako 70 krajín sveta a viac ako 25-tisíc zranených.

Celý svet bol v šoku z toho, aké brutálne boli útoky na Svetové obchodné centrum v New Yorku. Ako pripomína portál LadBible, ľudia roky smútili, politici a bezpečnostní špecialisti sa zamerali na terorizmus a vojenské úsilie bolo vystupňované do extrému.

image

Nečakaný archeologický objav. Identifikovali pol milióna rokov staré nástroje vytvorené vyhynutým ľudským druhom

Bizarný nález

Možno aj to bol dôvod, prečo trvalo celé roky, kým pod troskami ikonickej stavby v New Yorku našli mimoriadne kuriózny nález. Až keď v roku 2010 stavební robotníci prestavovali oblasť, narazili na starú drevenú loď. 

Mnohí hovorili, že ide o bizarný objav a nikto netušil, ako sa mohla storočná loď ocitnúť necelých sedem metrov pod základmi Dvojičiek. Archeológovia sa preto pustili do práce a objavili hneď niekoľko zaujímavých vecí.

Po štyroch rokoch kopania, analyzovania a študovania boli schopní určiť, že loď bola postavená v 70. rokoch 18. storočia, a teda v približne rovnakom období ako slávna Deklarácia nezávislosti.

image

Útok na Dvojičky

Wikipedia/rds323

Zaujímavé prepojenie na históriu

Okrem toho zistili, že typ dubového dreva, ktorá na stavbu lode použili, pochádzal z Philadelphie. Tá je od New Yorku vzdialená približne 150 kilometrov.

Najpodivnejším zistením bolo, že trup bol vytvorený z rovnakého dreva, ktoré boli použití aj na stavbu Independence Hall, miesta, kde bola podpísaná nielen Deklarácia nezávislosti, ale aj Ústava Spojených štátov.

Záhadná loď bola neskôr identifikovaná ako šalupa (jednosťažňová plachetnica s pozdĺžnym oplachtením určená predovšetkým na plavbu pri brehu), ktorú Holanďania navrhli na prepravu nákladu a cestujúcich po rieke Hudson.

Množstvo otáznikov

Nikto však presne nevie, ako nakoniec skončila na mieste, kde bola nájdená. Odborníci však veria, že po dvadsiatich až tridsiatich rokoch služby loď plávala do oblasti dnešného dolného Manhattanu, kde sa nakoniec potopila.

Nevie sa však, či sa potopila náhodne, alebo išlo o niečí zámer. Počas nasledujúcich desaťročí boli pozostatky lode pokryté, odpadkami, troskami a inými materiálmi, ako skaly a ďalšia pôda, ktoré sa použili na rozšírenie oblasti Manhattanu.

Na trupe sa okrem iného našli aj ustrice, vďaka čomu vieme, že nejaký čas musela byť ponorená na dne, kým bola nakoniec pochovaná pod odpadkami, aby bolo vytvorené podložie, na ktorom sa nakoniec postavili Dvojičky.

image

Archeológovia si najprv mysleli, že je to nástroj na oblečenie. Teraz sa domnievajú, že ide o prvé rímske dildo

Dva svety

Archeologička Molly McDonald, ktorá bola medzi prvými, ktorí loď objavili, pre CNN o objave v roku 2014 povedala: „Je to taká intenzívna lokalita založená už na jej nedávnej histórii, takže byť uprostred tejto mestskej, modernej, veľmi rušnej štvrti mesta a potom sedieť na dne rieky s mušľami a rybami a vôňou odlivu, to bolo naozaj úžasné porovnanie.“

Dnes sa pozostatky lode konzervujú a vystavujú v Štátnom múzeu v Albany, hlavnom meste štátu New York. Tento bizarný objav si tak vieš pozrieť aj na vlastné oči.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 20:39