Ľudia majú s vtákmi skúsenosti, že dokážu včas varovať pred blížiacou sa katastrofou.Unsplash/birger Strahl/
StoryEditor

Turci skupujú okrasné vtáky. Veria, že dokážu spoznať blížiacu sa katastrofu, napríklad zemetrasenie

iDnes.cz13.03.2023., 14:00h

V Turecku po februárovom zemetrasení, ktoré krajinu zasiahlo silou 7,8 magnitúdy, vzrástol predaj anduliek a kanárikov. Mnohí ľudia veria, že tieto vtáky dokážu spoznať blížiace sa zemetrasenia.

Lajkuj Brainee.sk na

Počet obetí februárového zemetrasenia v Turecku sa zvýšil na 47 975, oznámil v sobotu šéf úradu pre riešenie následkov katastrof (AFAD). Otrasy zo 6. februára postihli tiež severozápad Sýrie, kde zomrelo podľa odhadov OSN na šesť tisíc ľudí, informuje denník iDnes.cz.

image

Slováci pomáhali Turecku po zemetrasení: Som rád, že sme nemuseli riešiť prevoz mŕtvych tiel záchranárov, povedal ich veliteľ

„Áno, niektoré zvieratá majú takú schopnosť, ja sám s tým mám skúsenosť,“ povedal predavač Fatih Özdemir. „Keď som zažil zemetrasenie v provincii Van, vtáky pred ním trepotali krídlami a boli nervózni, ale vtedy som si ešte neuvedomil, že to súvisí s katastrofou,“ dodal. Informácie priniesol denník Hürriyet.

Po februárovom zemetrasení, ktoré si na juhovýchode Turecka vyžiadalo 48 tisíc obetí, Özdemir zaznamenal nárast dopytu po papagájoch. Záujem je taký, že ho nestačí uspokojovať a ceny rastú. „Navyše andulky sú nenáročné na chov,“ dodal Hürriyet.

Myšlienka, že niektoré zvieratá dokážu spoznať blížiacu sa prírodnú katastrofu, je prastará. Vedci sa ale v názore na to nezhodnú. 

image

Ničivé zemetrasenie postihlo v Sýrii takmer deväť miliónov ľudí. OSN priznala, že v pomoci obetiam zlyhala

Šéf úradu AFAD Yunus Sezer uviedol, že medzi takmer 48 000 obetí v Turecku je 6278 cudzincov, väčšinou sýrskych migrantov, ktorí do Turecka utiekli pred vojnou vo svojej vlasti. Medzi mŕtvymi je aj jedna Češka, ktorá v Turecku dlhodobo žila.

Juh Turecka pri hraniciach so Sýriou a severozápad Sýrie postihli 6. februára dva otrasy o sile 7,7 a 7,6 stupňa, po ktorých nasledovali tisíce menších otrasov; 20. februára rovnakú oblasť v Turecku zasiahli otrasy o sile 6,4 a 5,8 stupňa, kvôli ktorým zomrelo niekoľko ďalších ľudí.

Zo sutín bolo aj vďaka záchranárom z cudziny, vrátane tímu z Česka a Slovenska, zachránených už viacero preživších. Posledných živých z trosiek vyslobodili podľa miestnych médií 12 dní po otrasoch. Išlo o rodičov s dieťaťom, ktorí v troskách domu strávili 296 hodín. Dieťa však krátko potom zomrelo.

image

Ničivé zemetrasenia v Turecku a Sýrii. Seizmologička vysvetľuje, čo sa stalo a prečo budú otrasy pokračovať

Pri zemetrasení sa zrútilo alebo bolo vážne poškodených cez 200 tisíc budov, mnohé preto, že pri ich stavbe neboli dodržané predpisy. Miestne úrady, podľa tureckých opozičných serverov obzvlášť pred voľbami, v minulosti udeľovali takzvané stavebné amnestie, kedy za odplatu povolili pokračovať v stavbe, hoci dom nespĺňal všetky predpisy. Kvôli zrúteným domom bolo zatknutých zatiaľ vyše 250 ľudí, podozriví sú zo zanedbania predpisov či z korupcie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 12:56