Najšťastnejší muž prezradil tajomstvo šťastného života.Twitter/quotewisdom987/
StoryEditor

Vedecky potvrdené: Toto je najšťastnejší človek na svete. Prezradil svoje tajomstvo

Michal Čiernik17.01.2023., 12:00h

Budhistický mních, o ktorom sa zistilo, že je „najšťastnejším človekom na svete“, zdieľa tajomstvo šťastného života.

Lajkuj Brainee.sk na

Kľúč ku šťastiu je do značnej miery najvyhľadávanejšou vecou na tejto planéte. Niektorí veria, že tajnou prísadou na šťastný život je láska, iní zase, že sa šťastie skrýva za materiálnymi vecami. Pravda je však inde, dobré pocity musia totiž vychádzať zvnútra. Aspoň to tvrdí Matthieu Ricard, bývalý francúzsky vedec, ktorý sa po získaní titulu PhD. v odbore molekulárnej genetiky presťahoval sa do Himalájí, aby sa stal budhistickým mníchom.

Tento 76-ročný muž, ktorý trávi hodiny a hodiny meditáciou, si po zábavnom malom experimente na Wisconsinskej univerzite vyslúžil titul „najšťastnejší človek na svete“.

Neurovedci spojili lebku mnícha s 256 senzormi a na základe toho zistili, že pri meditácii Ricardov mozog produkoval gama vlny spojené s vedomím, pozornosťou, učením a pamäťou na úrovniach, ktoré predtým neboli zaznamenané. A čo viac, skeny ukázali neuveriteľne vysokú aktivitu v jeho ľavej časti prefrontálnej kôry, ktorá prekrýva prednú časť čelného laloku. Práve táto časť mozgu je zodpovedná za prežívanie šťastných emócií, zatiaľ čo zvýšená aktivita na ľavej strane povzbudzuje agresiu a náladovosť.

V jednom rozhovore pre Business Insider Ricard zdôraznil, že najdôležitejšie je prestať myslieť sebecky. „Takéto zmýšľanie je dosť nešťastné, pretože si vizualizuješ celý svet ako hrozbu,“ prezradil.

Ak chceš byť šťastný, Ricard navrhuje usilovať sa o „benevolenciu“. „Myseľ naplnená zhovievavosťou, vášňou a solidaritou je skutočne zdravá myseľ. Takto nastavené zmýšľanie prispieva k rozkvetu celého človeka,“ pokračoval.

image

Zverejnili rebríček najlepších a najhorších miest na život za uplynulý rok. Figuruje v ňom aj Bratislava?

Naša myseľ veľmi často a rada hľadá negatíva, ale to neznamená, že s trochou času a úsilia sa nedajú veci zmeniť. „S mentálnym tréningom môžeme vždy posunúť na inú úroveň. Je to ako beh. Ak budem trénovať, možno zabehnem maratón. Možno sa nestanem olympijským víťazom, ale medzi tréningom a netrénovaním je obrovský rozdiel,“ hovorí Ricard.

image

Všetci mnísi skončili na odvykačke. Brali pervitín, testami neprešiel ani opát

Môže to znieť ohromujúco, ale sám najšťastnejší muž ukázal, ako to ľudia môžu dosiahnuť pomocou jednoduchej techniky, za predpokladu, že netrpia vážnou duševnou chorobou, v takom prípade je vždy dôležité vyhľadať odbornú pomoc.

Mních navrhuje stráviť 10 až 15 minút denne premýšľaním o šťastných myšlienkach. A nie, nemáme na mysli pomstu svojim nepriateľom, aj keď škodoradosť je tiež istá varianta uspokojenia. Namiesto toho skús porozmýšľať nad tým, že by si urobili niečo pekné pre druhých, alebo dokonca postačí len spomienka na radostné obdobie z tvojej minulosti. Samozrejme keď tú dobrú vec aj vykonáš, tak sa ten dobrý pocit ešte znásobí.

image

Celé desaťročia bez iného pohlavia. Toto je bizarný príbeh muža, ktorý zomrel bez toho, aby videl jedinú ženu

Stráviť viac ako pár sekúnd týmito pozitívnymi emóciami z dlhodobého hľadiska prinesie duševné výhody. Samozrejme, nemôžeš očakávať zázračné v priebehu pár týždňov. Ani Ricard sa nestal najšťastnejším mužom sveta zo dňa na deň.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 13:40