Akné dokáže poriadne potrápiťBrainee X Canva/
StoryEditor

Päť mýtov o akné. Nie, naozaj ho nespôsobuje zlá hygiena a liečbu vytláčanie neurýchli

iDnes.cz15.08.2022., 10:00h

Akné je nepríjemné ochorenie, ktoré zďaleka nepostihuje len ľudí v puberte.

Lajkuj Brainee.sk na

Stretne niekedy v živote prakticky každého a je pomerne ťažké sa ho zbaviť. O akné sa šíria rôzne nepravdy, ktoré môžu dokonca komplikovať jej liečbu, píše portál iDnes.cz. Poznáš ich?

Stláčanie urýchľuje hojenie

Jedným z mýtov je, že vytlačenie vyrážok urýchli hojenie. Je to ale skôr naopak. Oplatí sa odolať pokušeniu akokoľvek zasahovať do vyrážok či komedónov, pretože neodborné vytláčanie môže viesť k vzniku infekcie.

Pupienky sa potom hoja dlhšie a zvýši sa riziko tvorby jaziev. Na aknóznu pleť môžeme účinne použiť prostriedky s obsahom kyseliny salicylovej alebo čajovníka, čo sú látky, ktoré vysušujú a urýchľujú hojenie.

image

Vitamíny ako reklamný trik. Never všetkému, čo sa píše na obaloch, môžeš si uškodiť

Akné trápi len mladistvých

Ďalším omylom je, že akné majú iba mladiství. V skutočnosti tento problém trápi mnoho ľudí aj v dospelosti. Vzniká predovšetkým z dôvodu nerovnováhy mužských a ženských hormónov.

„Príčinou či spúšťačom tiež môže byť genetické dispozície, tu môže ísť až o polovicu všetkých prípadov, ďalej fajčenie, stres alebo napríklad zlá kozmetika,“ hovorí dermatologička Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

„Občasnú akné v dospelosti môžu trpieť predovšetkým ženy, napríklad počas menštruácie či v tehotenstve, keď dochádza k hormonálnym zmenám,“ dodáva lekárka.

image

Akné dokáže poriadne potrápiť

Brainee X Canva/

Akné spôsobuje zlá hygiena

Predsudkom, ktorý môže spôsobiť až psychickú traumu, je, že za akné stojí zlá hygiena. Nie je tomu tak. Nedostatočná hygiena môže prejavy akné zhoršiť, ale nie je ich pôvodnou príčinou. Vplyv na vznik a závažnosť akné má hormonálna činnosť, genetika alebo typ kože.

Dôležité je vedieť pleť dôkladne a pravidelne čistiť, najlepšie kozmetikou bez alkoholu. Rozhodne je však dobré starostlivosť nepreháňať a neumývať pokožku niekoľkokrát denne. Zbytočne ju totiž podráždime a vysušíme a môžeme spôsobiť väčšiu produkciu kožného mazu.

Čokoláda spôsobuje akné

Mýtus je, že pupienky môžu vznikať po čokoláde. Žiadne prieskumy však zatiaľ nepreukázali, že za zlú pleť môže samotná čokoláda. Viac ako kakao v nej obsiahnuté môže za zhoršenie pleti rafinovaný cukor. Pokojne teda môžeš konzumovať čokolády s vysokým obsahom kakaa.

image

Zabudli na opaľovací krém, takto to dopadlo. Z týchto fotiek pôjdeš do kolien

Zaujímavé je aj to, že podľa jednej štúdie majú ženy tendenciu jesť viac čokolády v období menštruácie. V tom čase môžu mať kvôli zvýšeným hormonálnym zmenám aj väčšiu chuť na sladké. Za vznikom akné však nestojí čokoláda, ale väčšia produkcia kožného mazu, ktorý sa z dôvodu hormonálnych zmien pri menštruácii môže tvoriť.

Akné sa už nikdy nezbavíme

Piatym omylom je, že sa už nikdy nezbavíme akné ani jazvičiek. Príznaky pochopiteľne nezmiznú za noc, ide o dlhodobý proces, ktorý si vyžaduje disciplínu a trpezlivosť. „Ak je akné už veľmi viditeľné, je pre úspešné vyhojenie dôležité zvoliť kombináciu celkovej aj lokálnej liečby,“ hovorí dermatologička Mansfeldová.

image

Akné dokáže poriadne potrápiť

Brainee X Canva/

Na postihnuté miesta sa používajú prípravky s dezinfekčným a hojivým účinkom, v prípade ťažkých prípadov býva liečba doplnená užívaním liekov. Na lokálne ovplyvnenie akné možno s úspechom využiť aj chemický peeling, jazvičky uhladí laser. 

Portál iDnes.cz patrí do portfólia spoločnosti Mafra, ktorého sučasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 20:03