Tabakový dym je dlho spájaný so spúšťaním poškodenia DNA v pľúcach.Pixabay/
StoryEditor

Účinky nikotínu sú ešte horšie, než sme si mysleli. Okrem pľúc extrémne trpí aj tvoja pokožka

som13.06.2022., 17:00h

Ďalší dôvod prestať fajčiť? Učinky nikotínu na našu pokožku môžu byť ešte horšie, ako sme si doteraz mysleli -cigaretový dym poškodzuje pokožku už len tým, že sa jej dotkne.

Lajkuj Brainee.sk na

Nie je žiadnou novinkou, že cigaretový dym, či už fajčíš ty sám alebo ho iba pasívne vdychuješ, je škodlivý pre zdravie, vrátane pokožky. Ale účinky nikotínu na našu pokožku môžu byť ešte horšie, ako sme si doteraz mysleli. Podľa tímu biológov z UC Riverside sa karcinogénna látka nemusí dostať do pľúc, aby spôsobila škody na ľudskom zdraví.

Ich výskum, publikovaný v Science Daily, naznačuje, že riskujeme poškodenie kože tým, že sa dostaneme do kontaktu s akýmikoľvek nikotínovými zvyškami, ktoré cigarety a ich stále populárnejšie elektronické náprotivky zanechajú v prostredí len za 24 hodín.

image

Ilustračná foto.

Horšie hojenie rán

„Zistili sme, že dermálny kontakt s nikotínom môže zhoršiť hojenie rán, zvýšiť náchylnosť na kožné infekcie v dôsledku zníženia imunitnej odpovede a spôsobiť oxidačný stres v kožných bunkách,“ uviedla vo vyhlásení vedkyňa Giovanna Pozeulos, ktorá sa na štúdii podieľala.

Štúdia sa zamerala konkrétne na pasívne fajčenie a dym, ktorý sa usádza a priľne k okolitým povrchom. Vedci podrobili 3D model pokožky 24 hodinovému vystaveniu nikotínu, čo sa rovná hladinám nikotínu, ktoré možno nájsť v prostredí kontaminovanom nikotínom alebo tekutinou z e-cigariet. Len jednodňové vystavenie viedlo k poškodeniu buniek.

image

Prečo dlhoroční fajčiari zvyčajne nedostanú rakovinu pľúc? Vedci konečne objasnili záhadný fenomén

Ale je tu aj dobrá správa: krátkodobá expozícia pravdepodobne nespôsobí žiadne trvalé následky. Je to preto, že naša pokožka sa prirodzene regeneruje a dokáže sa zotaviť zo stretu s nikotínom v prostredí.

Dlhodobé vystavenie je riziko

Dlhodobé vystavenie zafajčenému prostrediu, môže mať závažné následky. Výskumníci varujú, že malé deti, osoby s už existujúcimi kožnými ochoreniami a ľudia, ktorí pracujú v zafajčenom prostredí, sú obzvlášť zraniteľní.

„Vystavenie zafajčenému prostrediu môže byť chronické pre niekoho, kto žije v domácnosti kontaminovanej nikotínom,” tvrdia vedci vo vyhlásení a dodávajú, že predajcovia a spotrebitelia, ktorí manipulujú alebo používajú elektronické cigarety, ktoré obsahujú vysoké koncentrácie nikotínu, môžu byť tiež vystavení riziku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 10:21