Archeológovia objavili tisícky rokov staré lode v oblasti Stredozemného mora.Gibaja Et Al., 2024, Plos One, Cc-by 4.0/
StoryEditor

Aercheológovia našli v Stredozemnom mori objav, ktorý ich prekvapil. Naši predkovia ho zostavili takmer 6000 rokov pred Kristom

Viktória Revajová26.03.2024., 13:30h

Archeológovia objavili tisícky rokov staré lode, ktoré pripomínajú dnešné kanoe. Vedcov prekvapila najmä pokročilá stavebná technika, ktorou boli skonštruované.

Lajkuj Brainee.sk na

Archeológovia objavili päť lodí, ktoré svojím vzhľadom pripomínajú dnešné kanoe v oblasti Stredozemného mora na dne talianskeho jazera Braccianno. Ako píše portál Yahoo news, niekoľkotisíc rokov staré lode objavili v prehistorickej pobrežnej osade La Marmotta, ktorá je v súčasnosti zaplavená vodou.

Vedci odhadujú, že lode môžu byť staré aj 7-tisíc rokov, čo by znamenalo, že ide o najstaršie plavidlá, ktoré boli nájdené na tomto území. Pomocou takzvanej rádiokarbónovej metódy, ktorá sa bežne využíva na stanovenie veku organických zvyškov zistili, že boli skonštruované v rokoch 5 700 až 5 100 pred Kristom.

„Jeden z najmenších (člnov) sa pravdepodobne používal na rybolov,“ povedal Mario Mineo, jeden zo spoluautorov štúdie a archeológ pre portál Live Science. „Dva najväčšie merali takmer 11 metrov na dĺžku a 1,2 metra na šírku a je pravdepodobné, že – aj vďaka ľahkému prístupu k tyrhénskemu pobrežiu cez rieku Arrone – mohli byť použité na ďalší obchod,“ objasnil.

image

Vedci objavili jedinečný ostrov, ktorý nikomu nepatrí. Nachádzajú sa na ňom vzácne minerály, krajiny oň započali boj

Pozoruhodná stavebná technika a materiál

Výskumníci zistili, že výrobcovia použili na stavbu plavidiel „pokročilé stavebné techniky“. Ich konštruktéri totiž do lodí vsadili „priečne výstuže“, ktoré zabezpečili zvýšenú odolnosť lodných trupov. Možno aj vďaka tomu, sa zachovali až dodnes v pomerne dobrom stave. 

Archeológovia predpokladajú, že plavidlá boli vybavené aj „plachtami alebo podperami“, o čom svedčia drevené predmety v tvare T, ktoré našli na mieste. Každý z predmetov má množstvo otvorov, ktoré sa pravdepodobne používali na „upevnenie lán priviazaných k plachtám alebo iným námorným prvkom,“ uvádza štúdia.

image

Pokročilé techniky, ktorými boli lode skonštruované prekvapili aj samotných vedcov.

Gibaja Et Al., 2024, Plos One, Cc-by 4.0/

Výskumníkov zaujala aj kombinácia rozličných materiálov, čo nie je pri podobných objavoch zvyčajné. Na zostrojenie plavidiel bolo použité drevo z jelše, európskeho buku, dubu aj topoľa. „Naproti tomu na iných (neolitických) lokalitách, kde sa našlo viac ako jedno kanoe, sa pre všetky zvyčajne používal rovnaký druh (dreva),“ vysvetlil Mazzucco.

„Použité stavebné techniky a materiály naznačujú sofistikované chápanie stavby lodí a navigácie,“ vysvetlil hlavný autor štúdie a vedúci výskumník na talianskej univerzite v Pize Niccolò Mazzucco. „Toto je dôležité, pretože ukazuje vynaliezavosť a zručnosť starovekých národov pri využívaní prírodných zdrojov na vytváranie efektívnych dopravných prostriedkov,“ dodal.

image

Jedna z najväčších erupcií v histórii Zeme mohla úplne vyhladiť ľudstvo. Teraz poznáme odpoveď, ako sa nám podarilo prežiť

Objav vyvolal otázky

Hlavný autor štúdie pripustil, že o stavebných metódach starovekej kultúry zostáva veľa otázok otvorených. Tento objav však výskumníkom pomôže lepšie pochopiť aké námorné technológie využívali naši predkovia počas plavieb na dlhšie vzdialenosti. 

„Naše súčasné chápanie však zaostáva za presnou identifikáciou typov používaných lodí, ich konštrukčných metód a toho, ako boli jednotlivé komponenty namontované dohromady - či už pomocou lán, drevených kolíkov alebo iných prostriedkov,“ priznal.

Archeológovia na mieste našli aj kamenné a obsidiánové nástroje, hrnčiarske nádoby, či rôzne ozdoby a figúrky. „Tieto artefakty ponúkajú ďalší pohľad na každodenný život, symbolické a technologické možnosti starovekých obyvateľov,“ povedal Mazzucco.

Výskumníci si od tejto oblasti sľubujú veľa. Preto lokalitu stále prehľadávajú a veria, že objavia ďalšie artefakty, ktoré im pomôžu objasniť nejasnosti, ktoré vyvolal ich najnovší objav.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 01:08