Tí a tie, ktorí mali viac než šesť partnerov, majú o 8,5-krát väčšiu šancu na rakovinu hrdla než tí, ktorí orálne uspokojovanie nepraktizujú.Unsplash/Deon Black
StoryEditor

Hlavným rizikovým faktorom vzniku rakoviny hrdla je orálne uspokojovanie. Predbehlo dokonca aj fajčenie

mor01.05.2023., 09:00h

Znepokojivá informácia pre fajčiarov, ktorý holdujú obom aktivitám súčasne. Prečo však so sebou nesie orálne uspokojovanie tak veľké zdravotné riziko?

Lajkuj Brainee.sk na

Profesor Hisham Mehanna zhromaždil výskum za posledné dve desaťročia a zistil prudký nárast rakoviny hrdla v západnom svete, ktorý bol taký prudký, až ho niektorí výskumníci začali nazývať „epidémiou“, uvádza sa na magazíne Unilad.

Veľa z týchto prípadov je spôsobených jedným konkrétnym typom rakoviny hrdla. V oblasti mandlí v zadnej časti hrdla sa nachádza tkanivo, ktoré je na túto rakovinu najnáchylnejšie.

Sexuálne prenosný vírus

Spomínaná rakovina bola identifikovaná ako orofaryngeálna rako​vina, pričom hlavnou príčinou rýchleho nárastu prípadov je ľudský papilomavírus, ktorý väčšina spozná skôr pod skratkou HPV.

image

Onkológ Svoboda: Nezľahčuj problémy. Najzákernejšia choroba nemusí varovať hneď, toto je najčastejší druh rakoviny

Vírus, ktorý je sexuálne prenosným, je tiež hlavnou príčinou rakoviny krčka maternice, čo je dolný, úzky koniec maternice, ktorý tvorí kanál medzi maternicou a vagínou.

Hisham Mehanna, profesor na Inštitúte rakoviny a genomických vied na univerzite v Birminghame, uviedol, že orofaryngeálna rakovina je teraz v Spojených štátoch a Veľkej Británii bežnejšia ako rakovina krčka maternice.

Viac partnerov, väčšie problémy

Mehanna vysvetľuje, že „pri rakovine orofaryngu je hlavným rizikovým faktorom počet sexuálnych partnerov a najmä orálny sex“.

image

Jednoducho prenosná choroba zapríčiňuje neplodnosť, mohol si ju mať aj ty. Príznaky sú u mužov aj u žien podobné

Štatisticky podľa Mehanna platí, že tí, ktorí mali viac než šesť partnerov, s ktorými mali orálny sex, majú o 8,5-krát väčšiu pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie rakovina orofaryngu než u tých, čo nemali orálny sex vôbec. Tím výskumníkov zatiaľ nezistil, prečo je to tak.

V štúdii, ktorú uskutočnil profesor a jeho tím, zistili, že „80 percent dospelých uviedlo, že v určitom bode svojho života praktikovali orálny sex“.  

Hrozí vážny problém

Mehanna uvádza, že „prevládajúca teória“ hovorí, že mnohí ľudia, ktorí dostanú HPV, ho sú schopní ich úplne odstrániť zo svojho tela. Niektorí to však kvôli oslabenej imunite alebo iným aspektom nevedia. 

image

Päť vecí, ktoré by sme o sexe mali vedieť, no nikto nám ich nepovedal: Potraty aj neplodnosť sú bežné, sexualita je premenlivá

U týchto konkrétnych pacientov sa HPV začne „replikovať nepretržite“ a po určitom čase sa vírus začne integrovať do DNA hostiteľa. Odborník vysvetľuje, že práve to spôsobuje, že sa hostiteľské bunky „stanú rakovinovými“.

Nový výskum prinútil mnohé krajiny vrátane Austrálie spolu so Spojeným kráľovstvom a štátmi, aby zaviedli „rodovo neutrálnu politiku očkovania“. To znamená, že takéto krajiny „rozšíria svoje národné odporúčania pre očkovanie proti HPV tak, aby zahŕňali mladých chlapcov aj dievčatá.“

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 16:37