Ilustračná fotka. National Cancer Institute/Unsplash
StoryEditor

Vedci v experimente na myšiach s rakovinou mozgu použili špeciálny gél. Záver priniesol mimoriadne výsledky

mor26.04.2023., 10:00h

Gél kombinuje dva lieky proti rakovine a počas operácie sa aplikuje priamo do mozgu.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci z Univerzity Johna Hopkinsa tvrdia, že vyvinuli gélový prípravok, ktorý má potenciál byť neuveriteľne účinnou zbraňou pri liečbe často smrteľnej diagnózy rakoviny mozgu, uvádza sa na webe magazínu Gizmodo

image

Dočká sa svet vakcíny proti rakovine? Začnú klinické testy, vyzerá to sľubne

V štúdii na myšiach zverejnenej tento týždeň sa zistilo, že gél v kombinácii s chirurgickým zákrokom eradikuje sto percent glioblastómových nádorov. Bude to však vyžadovať ďalší výskum a testovanie bezpečnosti, kým budeme môcť myslieť na vyskúšanie tejto metódy na ľuďoch.

Glioblastóm je najbežnejšou formou rakoviny mozgu, ktorá predstavuje približne polovicu všetkých primárnych nádorov. Aj keď je celkovo zriedkavá, je to jedna z najsmrteľnejších druhov rakoviny. Podľa National Brain Tumor Society sa piatich rokov dožije len 6,8 percent pacientov, pričom priemerná dĺžka prežitia je len osem mesiacov. 

Tieto rakoviny sa ťažko liečia z mnohých dôvodov. Majú tendenciu byť veľmi agresívne a rýchlo rastú. Hematoencefalickej bariéra, ktorá obaľuje a chráni mozog, sťažuje, aby sa liečba účinne dostala do miesta nádoru. A je často nemožné úplne odstrániť nádory chirurgicky, vzhľadom na jemnú povahu mozgu.

image

Zlá správa pre všetky ženy, ktoré užívajú antikoncepciu. Vedci varujú, že zvyšuje riziko konkrétneho druhu rakoviny

V posledných rokoch vedci našli nové lieky, ktoré by vedeli rakovinu mozgu liečiť lepšie než súčasný štandard. Vedci z Univerzity Johna Hopkinsa a iných pracovísk, vedení chemickým a biomolekulárnym inžinierom Honggangom Cuiom, však chceli otestovať aj iný prístup. Predpokladali, že dokážu nájsť vylepšený spôsob, ako dodať existujúce lieky do mozgu.

Na tento účel premenili liek paclitaxel, liečivo určené na terapiu mnohých druhov rakoviny, na roztok, ktorý sa po vniknutí do mozgu zmení na hydrogél. Potom sa zmieša s protilátkou, ktorá útočí na proteín nazývaný CD47.

Tento proteín sa normálne nachádza na povrchu mnohých buniek, ale niektoré druhy rakoviny používajú CD47, aby sa chránili pred tým, aby ich nepožierali makrofágy, bunky imunitného systému. Takže účelom tejto protilátky je v podstate deaktivácia tohto proteínu. Vedci sa domnievajú, že gél by sa mohol dostať do mozgu popri operácii, pričom by bol schopný vyplniť štrbiny nádoru a definitívne ho zlikvidovať.

Vo svojej novej štúdii vedecký tím podrobne opísal výsledky svojej práce s myšami. Je úžasné, že až sto percent myší liečených chirurgickým zákrokom a gélom prežilo. Zdá sa, že gél tiež pripravoval ich imunitný systém a ich makrofágy proti glioblastómu. Keď vedci zaviedli nové nádory do prežívajúcich myší, myši boli schopné samy odraziť rakovinu.

image

Onkológ Svoboda: Nezľahčuj problémy. Najzákernejšia choroba nemusí varovať hneď, toto je najčastejší druh rakoviny

Len málo experimentálnych liečebných postupov ukazuje takúto mieru úspechu, dokonca aj pri skorých testoch na zvieratách. A vzhľadom na slabé výsledky súčasných možností pre liečbu glioblastómu sú výsledky povzbudivé. Cui a jeho kolegovia však upozorňujú, že ich výskum je stále vo veľmi ranom štádiu vývoja a zostáva ešte veľa otázok, ktoré treba zodpovedať – vrátane toho, či sa ich gél bude správať rovnako aj v ľudskom mozgu, ktorý má glioblastóm.

"Myši majú veľmi malé mozgy, ale stále musíme prísť na to, či to môže bezpečne fungovať aj s väčšími ľudskými mozgami," povedal Cui pre Gizmodo v telefonáte.

Zatiaľ je klinický výskum na ľuďoch ešte vzdialený. Tím ďalej plánuje otestovať svoju metódu na iných zvieracích modeloch.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. máj 2024 17:02