Ilustračný obrázok respiračného ochorenia. Unsplash/usman Yousaf/
StoryEditor

Takmer sto ľudí sa nakazilo hubou. Nákaza prepukla v závodoch, odborníci tento jav skúmajú od januára

mor13.04.2023., 16:00h

Je potvrdených (alebo pravdepodobných) takmer sto prípadov blastomykózy. Odborníci tento prípad skúmajú už od januára, kedy nákaza prepukla v závode na spracovanie papiera.

Lajkuj Brainee.sk na

Za infekciou stoja huby, ktoré žijú v pôde a rozkladajúcom sa dreve, informuje magazín Gizmodo. V súčasnosti však nevieme, čo bolo zdrojom prepuknutia tejto nákazy. 

image

Muža infikovala huba napádajúca rastliny: Ide o prvý prípad prenosu na človeka. Museli ho previezť do nemocnice

Plesňové ochorenie sa nazýva blastomykóza, pomenovaná podľa druhu húb Blastomyces, ktoré ju spôsobujú. Nakaziť sa dá vdýchnutím spórov, ktoré huba vypustila do vzduchu - ale len približne u polovice zasiahnutých ľudí sa objavia príznaky. 

Tie sa prejavujú typicky ako iné respiračné ochorenia, zahŕňajú horúčku, kašeľ, bolesti svalov a únavu. Infekcia je liečiteľná antimykotikami, avšak ľudia s oslabeným imunitným systémom sú vystavení väčšiemu riziku -  huba sa môže dostať mimo pľúc a spôsobiť tak život ohrozujúce komplikácie.

Odborníci v Public Health Delta & Menominee Counties sa prvýkrát dozvedeli o epidémii koncom februára. Stalo sa tak po tom, čo sa u niekoľkých zamestnancov v závode na spracovanie papiera Billerud v štáte Michigan objavili nezvyčajné prípady zápalu pľúc, ktoré sa začali v januári.

image

S vakcínou proti chorobe z Last of Us by to v realite nevyzeralo inak, tvrdí odborníčka. Už 20 rokov sme nevyrobili žiadny liek

Od ich poslednej aktualizácie z minulého týždňa bolo hlásených 19 potvrdených prípadov blastomykózy spojených, taktiež bolo zistených ďalších 74 pravdepodobných prípadov tejto nákazy. A asi tucet ľudí bol aj hospitalizovaný, povedal minulý týždeň Gerald Kell, prezident odborového zväzu United Steel Workers Local 21 pre Detroit Free Press.

Zdá sa, že ide o jedno z najväčších zdokumentovaných ohnísk blastomykózy v štáte za pomerne dlhú dobu. Huby žijú vo východnej polovici USA, ale najčastejšie sa vyskytujú v stredozápadných a juhovýchodných štátoch.

Za posledných päť rokov bolo v Michigane hlásených len priemerne 26 prípadov blastomykózy ročne, podľa vyjadrení zdravotníckych úradníkov. Zároveň je známe, že na polostrove štátu, kde sa nachádza mestský mlyn, sa v minulosti nachádzalo miesto s hojným výskytom húb.

image

V USA sa objavila nákaza spôsobujúca utrpenie. Šíri sa spórmi huby, k jej rozmachu prispela zmena klímy

„Zdravie a bezpečnosť našich zamestnancov Escanaba je našou prvou prioritou,“ uviedol Brian Peterson, prevádzkový viceprezident Millerud Escanaba Mill, vo vyhlásení zverejnenom zdravotníkmi. „Aj keď zdroj nákazy nebol zistený, naďalej berieme túto záležitosť veľmi vážne a riadime sa odporúčaniami zdravotníckych a vládnych úradníkov a zavádzame množstvo proaktívnych krokov na ochranu zdravia a bezpečnosti našich zamestnancov, dodávateľov a návštevníkov.“

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. máj 2024 06:37