Spoločnosť ConocoPhillips by tu počas tridsiatich rokov mohla vyťažiť až 600 miliónov barelov ropy.Twitter/waz_redaktion/
StoryEditor

Peniaze znovu vyhrali nad životným prostredím. Biden schválil projekt, ktorý premení sever Aljašky na ropnú fabriku

iDnes.cz30.03.2023., 13:30h

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena schválila v polovici marca kontroverzný projekt Willow na severe Aljašky. Spoločnosť ConocoPhillips by tu počas tridsiatich rokov mohla vyťažiť až 600 miliónov barelov ropy.

Lajkuj Brainee.sk na

Obrovský projekt spoločnosti ConocoPhillips na ťažbu ropy v severnej časti Aljašky prechádzal schvaľovacím procesom administratívy niekoľko mesiacov. Ochrancovia životného prostredia sa snažia výstavbu stoj čo stoj zastaviť, pôvodní obyvatelia v oblasti sú však nejednotní.

Do Bieleho domu bolo odoslaných viac ako milión protestných listov a petíciu na webových stránkach Change.org podpísali asi tri milióny ľudí. V januári protestovali demonštranti pred Bielym domom, 21. marca pred ministerstvom vnútra. „Zneškodnite klimatickú bombu,“ apelovali na Bidena.

Biden má zviazané ruky

Projekt Willow bol navrhnutý spoločnosťou ConocoPhillips a pôvodne schválený Trumpovou administratívou v roku 2020. Spoločnosti vtedy povolila výstavbu piatich vrtných plošín, tá Bidenova jej nakoniec dala súhlas „iba“ k trom.

​ConocoPhillips, energetická spoločnosť so sídlom v Houstone, sa ťažbou ropy na Aljaške a prieskumom jej ložísk zaoberá už niekoľko rokov. V súčasnej dobe je jedinou spoločnosťou, ktorá v Aljašskej národnej ropnej rezerve pôsobí. Jej dva aktuálne fungujúce projekty sú však menšieho rozsahu, než by mal byť projekt Willow.

image

Najhlbší vrt na svete prezývajú Diera do pekla. Sovieti vraj projekt zastavili kvôli zvukom nárekov, ktoré ich mátali

Bidenova administratíva usúdila, že má v prípade tohto projektu zviazané ruky, pretože Conoco sa môže oprieť o už existujúce a platné nájomné zmluvy, uviedli dva vládne zdroje. Vláda dospela k záveru, že z právneho hľadiska by jej súdy nedovolili projekt úplne zamietnuť alebo drasticky obmedziť. Ak by na dohodu nepristúpila, mohla by okrem vysokých pokút čeliť aj súdnemu konaniu.

Ťažiť sa tak ľahko nezačne

Očakáva sa, že nezisková organizácia Earthjustice čoskoro podá proti projektu sťažnosť a pravdepodobne sa bude usilovať o súdny príkaz, ktorý by pokračovanie projektu zablokoval.

ConocoPhillips pritom bojuje nielen s aktivistami, ale aj s časom. Stavať môže iba v zimnom období, pretože na vybudovanie zvyšku infraštruktúry – vrátane stoviek kilometrov ciest a potrubia – potrebuje zamrznuté cesty. V závislosti od počasia by zimná sezóna na Aljaške mohla trvať do apríla.

image

Najhlbší vrt na svete prezývajú Diera do pekla. Sovieti vraj projekt zastavili kvôli zvukom nárekov, ktoré ich mátali

Ak environmentálne skupiny do tej doby dosiahnu súdny príkaz na zastavenie alebo oneskorenie projektu, mohlo by to teda stavbu zdržať najmenej o rok. A pretože projekt musí byť plne vybudovaný predtým, než sa začne ťažiť, mohlo by trvať roky, kým sa ropa vyťažená z Willow dostane na trh.

Za sú aj niektorí pôvodní obyvatelia

Aljašskí predstavitelia tvrdia, že projekt vytvorí pracovné miesta, podporí domácu produkciu energie a zníži závislosť krajiny na zahraničnej rope. Všetci traja zákonodarcovia z aljašskej kongresovej delegácie, dvaja republikánski senátori a demokratická kongresmanka, sa 3. marca stretli s Bidenom a jeho hlavnými poradcami a naliehali na prezidenta a jeho administratívu, aby projekt schválili.

image

členovia kmeňa v domorodej dedine Nuiqsut, sú naopak hlboko znepokojení zdravotnými a ekologickými následkami rozsiahlej ťažby ropy.

Twitter/ Conservationlf/

Medzi ďalších podporovateľov patrí koalícia skupín aljašských domorodcov, podľa ktorých by projekt mohol priniesť regiónu veľmi potrebné nové zdroje príjmov a zabezpečiť financovanie služieb vrátane vzdelávania a zdravotnej starostlivosti.

image

Na klimatickú konferenciu v Egypte bude svet spomínať ako na sklamanie. Pozri sa, čo všetko dopadlo zle

Ostatní pôvodní obyvatelia Aljašky, ktorí žijú bližšie k plánovanému projektu, vrátane mestských úradníkov a členov kmeňa v domorodej dedine Nuiqsut, sú naopak hlboko znepokojení zdravotnými a ekologickými následkami rozsiahlej ťažby ropy.

Negatívny dopad na prírodu

Podľa vlastných odhadov americkej vlády by projekt vyprodukoval toľko ropy, že by sa ročne uvoľnilo 9,2 milióna ton uhlíkového znečistenia, ktoré otepľuje planétu, čo zodpovedá dvom miliónom áut na benzínový pohon.

image

Podľa vedcov by však mohlo byť počas 30 rokov vyprodukovaných až 600 miliónov barelov ropy a 287 miliónov ton emisií uhlíka a ďalších skleníkových plynov.

Twitter/ Sdonziger/

Podľa vedcov by však mohlo byť počas 30 rokov vyprodukovaných až 600 miliónov barelov ropy a 287 miliónov ton emisií uhlíka a ďalších skleníkových plynov. Varujú tiež pred negatívnym dopadom na arktickú faunu a flóru a na komunity pôvodných obyvateľov. Bol by podľa nich poškodený zložitý ekosystém miestnej tundry.

image

Rok po klimatickom summite COP26 spaľujeme najviac fosílnych palív v histórii. Čo teda prinesie tohtoročný COP27?

„Je to obrovská klimatická hrozba a nezodpovedá to sľubom tejto vlády, že sa postaví klimatickej kríze,“ povedal pre CNN Jeremy Lieb, vedúci právnik skupiny Earthjustice. Do protestnej kampane sa zapojila aj organizácia Greenpeace USA a ďalší politici či slávne osobnosti.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 05:41